Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Terra incognita κατάληψη: Ολόκληρο οπλοστάσιο στο κτίριο της Ολύμπου
ΕΛΛΑΔΑ

Terra incognita κατάληψη: Ολόκληρο οπλοστάσιο στο κτίριο της Ολύμπου

Terra incognita κατάληψη: Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο ανακάλυψαν οι αστυνομικοί που εισέβαλαν στην κατάληψη tera incoqnita στην οδό Ολύμπου, στο κέντρο τις Θεσσαλονίκης.

Terra incognita κατάληψη: Με μια σειρά φωτογραφιών, που αποτυπώνουν ένα «οπλοστάσιο», τα υλικά του οποίου είναι πρόσφορα για καταδρομικές επιθέσεις κατά διαφόρων στόχων, συνόδευσε η Αστυνομία, την ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της έρευνας που διήρκεσε πολλές ώρες για τον «αφοπλισμό» των εμπλεκομένων στην κατάληψη Terra Incognita, που αποτελούσε σημείο αναφοράς του αντιεξουαστικού χώρου στη συμπρωτεύουσα εδώ και χρόνια.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Θεωρείται από τους αρμόδιους της Αστυνομίας, ως το πιο σκληροπυρηνικό στέκι αναρχικών της Θεσσαλονίκης και από εκεί πιστεύεται με ευθύνη κάποιων προσώπων, εκπορεύτηκαν μερικές από τις επιθέσεις με διάφορους τρόπους και μέσα και διαφορετικές αφορμές, κατά  αστυνομικών και χώρων πολιτικών προσώπων(γραφεία κλπ.) με έδρα της συμπρωτεύουσα. Τα ευρήματα, μεταξύ των οποίων βόμβες μολότοφ, γκαζάκια, εύφλεκτο υγρό, κράνη, κοντάρια, ασπίδες και άλλα τείνουν να επιβεβαιώσουν τις υποψίες που είχαν εκφράσει οι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με την επίσημα ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ,  «ολοκληρώθηκε, κατόπιν σχετικής Εισαγγελικής παραγγελίας, αστυνομική επιχείρηση, παρουσία δικαστικού λειτουργού, σε κτήριο ιδιοκτησίας Α.Π.Θ., που τελούσε υπό κατάληψη (Terra Incognita) από το Φεβρουάριο του 2004, στη συμβολή των οδών Τάσκου Παπαγεωργίου και Ολύμπου.

Στην επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (17-08-2020) και στην οποία συμμετείχαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφαλείας, Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Άμεσης Δράσης και Τροχαίας Θεσσαλονίκης, της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος και της Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος, βρέθηκαν στους χώρους του κτηρίου και κατασχέθηκαν κράνη, κοντάρια,  αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί (μολότοφ), δοχεία με εύφλεκτο υλικό, μαχαίρια, ξύλινες ασπίδες, αντιασφυξιογόνες μάσκες, κροτίδες και πυροτεχνικές κατασκευές, πυροσβεστήρες, ασύρματοι, γραφομηχανή, μεγάλου μεγέθους τυπογραφική μηχανή και μηχάνημα κοπής χάρτου, πλαστή ταυτότητα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χρηματικό ποσό, βιβλίο οικονομικών συνεισφορών, έντυπο υλικό κ.λ.π.. Προανάκριση ενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

Όλα τα κατασχεθέντα παραδίδονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων προκειμένου να παρθούν αποτυπώματα η γενετικό υλικό, στοιχεία που θα ταυτοποιήσουν και τους εμπλεκόμενους με την ύπαρξή τους στους χώρους της πολύχρονης κατάληψης και με δεδομένο ότι την ώρα της εφόδου δεν ήταν κανένας στο εσωτερικό του κτιρίου.

Στο εσωτερικό του κτιρίου,  που,  όπως προαναφέρθηκε, ανήκει στο Α.Π.Θ και τελούσε υπό κατάληψη από το 2014-16 χρόνια- λειτουργούσαν όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, μία τυπογραφική κολεκτίβα, ένα αυτοδιχειρόμενο γυμναστήριο, μια αυτοδιαχειριζόμενη βιβλιοθήκη και βιβλιοπωλείο και εργαστήρι μεταξοτυπίας.

Ενώ χθες το βράδυ κάποια άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο άγαλμα του Ελευθερίου Βενιζέλου και εξέφρασαν με συνθήματα την αντίδρασή τους για την εκκένωση-έγραψαν και στη βάση του αγάλματος- άτομα σχετικά με την κατάληψη, δημοσίευσαν ανακοίνωσή τους σε γνωστή  ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν:

«Οι καταλήψεις και οι δομές μας είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και την αναρχία, καθώς και στις καθημερινές μας αντιστάσεις απέναντι στον κόσμο της εξουσίας. Σίγουρα μια τέτοια κίνηση αποτελεί σημαντικό χτύπημα στο σύνολο του κινήματος. Ομως τα κτίρια ανακαταλαμβάνονται. Οι δομές ξαναχτίζονται. Οι σχέσεις και οι ζυμώσεις που συντελούνται μέσα σε αυτά δεν μπορούν ποτέ να κατασταλούν από κανένα κράτος, κανέναν μπάτσο και καμία εξουσία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις