Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Γιατρός “μαϊμού”: Νέα τηλεφωνική απάτη – Οι συμβουλές της ΕΛΑΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Γιατρός “μαϊμού”: Νέα τηλεφωνική απάτη – Οι συμβουλές της ΕΛΑΣ

Γιατρός "μαϊμού": Με αφορμή τα περιστατικά αυτά, η Αστυνομία υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης.

Γιατρός “μαϊμού”: Αυξάνονται και… πληθύνονται τον τελευταίο καιρό, οι ομάδες απατεώνων, οι οποίοι εμφανίζονται τηλεφωνικά στα υποψήφια θύματα σαν γιατροί-χειρουργοί και ζητούν υπέρογκα ποσά για να προχωρήσουν άμεσα στην επέμβαση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Μετά την πρόσφατη σύλληψη στη Φλώρινα, γυναίκας από τη Βουλγαρία, η οποία, με την ίδια πρόφαση, κατάφερε να υφαρπάξει από ηλικιωμένη 4.500 ευρώ και 21 χρυσές λίρες (!), άλλος δήθεν … γιατρός, εμφανίστηκε τηλεφωνικά στην Κρήτη και δη στο Ρέθυμνο. Τηλεφώνησε, μεταξύ άλλων και σε μια 87χρονη λέγοντάς της ότι η κόρη της έχει τραυματισθεί βαριά σε τροχαίο δυστύχημα και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπου χρήζει «άμεσης χειρουργικής επέμβασης»! Ζήτησε δε από την πανικόβλητη ηλικιωμένη το ποσό των 25.000 ευρώ, προκειμένου, όπως έλεγε, να καλυφθεί η αμοιβή του, η αγορά αναλώσιμων υλικών «που δεν είχε το νοσοκομείο» και η αμοιβή νοσηλευτών και αναισθησιολόγου!

Την ίδια στιγμή στο τηλέφωνο παρεμβαλλόταν μια γυναίκα-«μίμος» της οργάνωσης, που παρίστανε την δήθεν τραυματισμένη κόρη και ικέτευε να δώσει τα χρήματα «στο γιατρό»! Όμως, η 87χρονη συνήλθε γρήγορα από το σοκ. Κοντά ήταν και άλλο συγγενικό πρόσωπο. Ενημερώθηκε η Αστυνομία και μόλις η γυναίκα από τη Βουλγαρία (εισπράκτορας του κυκλώματος) έφθασε για να πάρει τα χρήματα, συνελήφθη.

Μόλις στις 13 Αυγούστου, το Alphafreepress, είχε παρουσιάσει εκτενώς, ανάλογη απάτη που λίγο έλειψε να στοιχίσει σε μια ηλικιωμένη μία ολόκληρη περιουσία. Συνέβη, όπως προαναφέρθηκε στη Φλώρινα. Ο δράστης, που παραμένει ασύλληπτος, εμφανιζόταν τηλεφωνικά στα ανύποπτα θύματά του σαν γιατρός, με ειδικότητα χειρουργού και πληροφορούσε ότι ήταν «απόλυτη ανάγκη» να προχωρήσει σε επέμβαση σε στενό συγγενικό πρόσωπο, θύμα τραυματισμού από τροχαίο.

Δήθεν για αγορά

Ζητούσε μεγάλα χρηματικά ποσά για την αμοιβή του αλλά και για την δήθεν αγορά υλικού, αναγκαίου για την ολοκλήρωση της επέμβασης. Δώδεκα πολίτες, άνδρες και γυναίκες, στη Φλώρινα, έκλεισαν το τηλέφωνο, αντιλαμβανόμενοι την απόπειρα εξαπάτησής τους. Μία γυναίκα όμως, έπεσε στην παγίδα και ενέδωσε σε όσα της έλεγε ο «γιατρός» από την άλλη άκρη του τηλεφώνου. Μάλιστα είχε «ακούσει», είπε στους αστυνομικούς και την ίδια την δήθεν τραυματισμένη κόρη της, που όμως, ήταν μία…μίμος μέλος του ίδιου κυκλώματος!

Εν τέλει μία 43χρονη από τη Βουλγαρία έπεσε στα χέρια της Αστυνομίας, μόλις είχε παραλάβει μετρητά και χρυσές λίρες από μία ηλικιωμένη, στην οποία ο εγκέφαλος του κυκλώματος είχε πει ότι έπρεπε να χειρουργήσει την κόρη της. Το ευτύχημα, τα χρήματα επεστράφησαν στην 85χρονη γυναίκα.

Οι συμβουλές της ΕΛΑΣ

Με αφορμή τα πάρα πάνω η Αστυνομία υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά εξαπάτησης:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.

Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.

Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις