Νέοι και κορονοϊός: Αυτοί που πιστεύουν πως είναι “γρίπη”

ΕΛΛΑΔΑ

Νέοι και κορονοϊός: Αυτοί που πιστεύουν πως είναι “γρίπη”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Νέοι και κορονοϊός: Οι εκκλήσεις του πρωθυπουργού, είναι άγνωστο αν θα πιάσουν τόπο.

17.08.2020 | 10:36

Νέοι και κορονοϊός: Σταθερά πάνω από 200 παραμένουν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Ωστόσο, φόβο δεν προκαλεί μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και η είδηση ότι μεταξύ των διασωληνωμένων περιλαμβάνεται και μια 17χρονη. Η κοπέλα νοσηλευόταν από την Παρασκευή στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη με την κατάσταση της να παρουσιάζει επιδείνωση και τους γιατρούς να κρίνουν ότι έπρεπε να διασωληνωθεί, ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η 17χρονη δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι βρέφος 3 μηνών στην Έδεσσα βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό. Η διάγνωση έγινε τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ πλέον, αναμένονται τα αποτελέσματα και για τους γονείς του. Η είδηση προκαλεί σοκ, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται διάγνωση στη χώρα μας σε βρέφος τέτοιας ηλικίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μωρό εμφανίζει καλή κατάσταση και νοσηλεύεται στο σπίτι του.

H 27χρονη γιατρός

Συνεχώς βγαίνουν νέα στοιχεία και έρευνες που αποδεικνύουν ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τον ιό αυτό και ανακαλύπτουν νέα δεδομένα για τις βλάβες που προκαλεί, μερικές από τις οποίες εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να είναι μόνιμες. Και αυτό το στοιχείο της μονιμότητας στις μικρότερες ηλικίες έχει άλλη βαρύτητα. Πρόσφατο είναι το περιστατικό με την 27χρονη ειδικευόμενη ιατρό χειρουργικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Λάρισας, που εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα όταν επέστρεψε από τις διακοπές της στη Χαλκιδική. Η κοπέλα ευτυχώς αποσωληνώθηκε. Μάλιστα νόσησαν και νοσηλεύονται και άλλα τρία άτομα της παρέας της.

«Πρέπει να κατανοήσουν και οι νέοι άνθρωποι πως -παρά το γεγονός ότι σπανίως προσβάλλονται σοβαρά- ακόμη δεν γνωρίζουμε ούτε κατανοούμε πλήρως το φάσμα των μακροχρόνιων εκδηλώσεων του ιού» είχε πει ο Σωτήρης Τσιόδρας στην τελευταία ενημέρωσή του. Ο καθηγητής στέλνοντας εκ νέου το μήνυμα πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, τους προέτρεψε να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει επικαλούμενος μάλιστα συγκεκριμένη μελέτη, άκρως ανησυχητική, για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού σε νέους ανθρώπους.

Όπως είπε, πρόσφατη γερμανική έρευνα, η οποία μελέτησε με μαγνητική τομογραφία καρδιάς 100 άτομα μέσης ηλικίας 49 ετών που έγιναν καλά από τον ιό -και μάλιστα οι δύο έγιναν καλά από τον ιό στο σπίτι τους- συγκρίνοντας την εικόνα τους δύο μήνες μετά την ανάρρωση με 100 υγιή άτομα που δεν είχαν μολυνθεί.

Όπως είπε, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

78 από αυτούς είχαν κάποια δομική αλλοίωση στην καρδιά τους, η οποία φάνηκε με τη μαγνητική.

76 είχαν αύξηση ειδικών καρδιακών ενζύμων στο αίμα, τα οποία συνήθως τα συναντούμε στο έμφραγμα.

60 από αυτούς είχαν σημεία φλεγμονής.

«Ήταν κυρίως νέοι, υγιείς άνθρωποι, ενώ κανένας από αυτούς δεν γνώριζε για προβλήματα στην καρδιά τους» τόνισε.

Επιχειρώντας να απαντήσει αν επιμείνουν τα ευρήματα αυτά για αρκετό καιρό στους ανθρώπους ή σταδιακά θα βελτιωθούν, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε πως δεν το γνωρίζουμε ακόμη, σίγουρα όμως δεν θέλουμε να κολλήσουμε τον ιό ελαφρά τη καρδία γιατί είμαστε νέοι».

Ραντεβού… στις ΜΕΘ

Σε όσους δεν πιστεύουν στην ύπαρξη του κορωνοϊού και τη σοβαρότητά του είχε δώσει μια εξαιρετική απάντηση, μιλώντας στο MEGA, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου. «Εγώ τους καλώ να έρθουν στις ΜΕΘ και να δουν τους ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό. Μόνο έτσι θα μπορούσαν να πειστούν ότι υπάρχει και είναι κάτι που μπορεί να προσβάλει τον οποιονδήποτε, από ένα μικρό μωρό μέχρι έναν άνθρωπο άνω των 100 ετών. Δεν έχει ηλικία. Όποιος δεν το πιστεύει μπορεί να δει τις εικόνες που βλέπουμε στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία, ή τις εικόνες που βλέπαμε μέχρι προσφάτως στη γειτονική Ιταλία» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Κοτανίδου.

Χαρακτηριστικές οι απαντήσεις των νέων…

Νέο σποτ

Ένα νέο μήνυμα για την προστασία από τον κορονοϊό, στέλνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτρέπει όσους γυρίζουν από τις διακοπές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να σταματήσει η διασπορά του ιού.

Στην ανάρτηση η οποία συνοδεύεται κι από ένα νέο βίντεο, το οποίο απευθύνεται κυρίως στους νέους, ο Πρωθυπουργός αναφέρει: “Μπορεί φέτος να αψήφησες τα μέτρα προστασίας και να ξέχασες τον κορονοϊό. Κάνε όμως έστω και τώρα τη διαφορά: Μην γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα. Μετά την επιστροφή, προσέχουμε διπλά, και σταματάμε εδώ τη διασπορά: μοιραζόμαστε αναμνήσεις, όχι τον ιό. #Μένουμε_ασφαλείς”.

Οι εκκλήσεις του πρωθυπουργού και του υφυπουργού προς τους νέους να είναι προσεκτικοί δεδομένου ότι ακολούθησαν της ανακοίνωσης περιοριστικών μέτρων και κυρίως την απόφαση για κλείσιμο των μαγαζιών καλοκαιριάτικα τα μεσάνυχτα, είναι πιθανόν να μην εισακουστούν ούτε αυτή τη φορά…

Δείτε ακόμη

Παραμένει στη ΜΕΘ η 17χρονη, θετικό μωρό 3 μηνών
Αποστολακόπουλος: Ανησυχία για το «κοκτέιλ» με τη γρίπη τον χειμώνα
26χρονοι έσπασαν την καραντίνα και ταξίδεψαν από Πάτμο για Πειραιά
Θλιβερές εικόνες – Το αδιαχώρητο σε νυχτερινά κέντρα της Χαλκίδας
Χαμός και πάλι στα κλαμπ της Μυκόνου – Δεν τηρούν κανένα μέτρο (vid)
Exit mobile version