Επακούμβηση – Λήμνος: Τι συνέβη με τη φρεγάτα, τι… σημαίνει η λέξη που προβλημάτισε

ΕΛΛΑΔΑ

Επακούμβηση – Λήμνος: Τι συνέβη με τη φρεγάτα, τι… σημαίνει η λέξη που προβλημάτισε

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Επακούμβηση - Λήμνος: Tι μεταδίδουν ελλαδικά ΜΜΕ για την επακούμβηση της "Λήμνου" με το "Kemal Reis".

13.08.2020 | 16:03

Επακούμβηση – Λήμνος: Επιβεβαιώθηκαν από στρατιωτικές πηγές οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας “Λήμνος” με το σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού “Kemal Reis” που συνοδεύει το σεισμογραφικό πλοίο της Άγκυρας “Οruc Reis” στο παράνομο ταξίδι του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ο όρος επακούμβηση που χρησιμοποιείται στην ναυτική ορολογία, υποδηλώνει ότι δύο σκάφη δεν συγκρούονται, αλλά μέρη τους έρχονται σε επαφή.  Όπως αναφέρουν νεότερες πληροφορίες, η φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ» δεν έχει σοβαρές ζημιές, σε αντίθεση με την τουρκική φρεγάτα τύπου ΜΕΚΟ 200, που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο στην ελληνική ΑΟΖ, το οποίο, φαίνεται να υπέστη μεγάλες ζημιές. Όπως μετέδωσε το miltaire.gr, οι Τούρκοι επιχείρησαν να εμποδίσουν τη φρεγάτα «Λήμνος» να πλησιάσει το Oruc Reis και την… πάτησαν.

Τα ελληνικά πλοία παρακολουθούσαν από τη πρώτη στιγμή εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές προκλήσεις του Oruc Reis, το οποίο βγήκε το απόγευμα της Τετάρτης 12 Αυγούστου 2020 από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά… ξαναμπήκε το πρωί της Πέμπτης. Ο όρος «παρακούμβηση» έχει χρησιμοποιηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, για την περιγραφή στενών, πλην ανεπιθύμητων, ελληνοτουρκικών επαφών μεταξύ πλοίων. Η «παρακούμβηση» υποδηλώνει πρόθεση, ίσως και δολιότητα, ενώ η «επακούμβηση» είναι ηπιότερη μορφή επαφής, που μπορεί να έχει συμβεί και τυχαία.

Ο Σοϊλού στον κόσμο του!

Την ίδια ώρα, με θράσος, η Τουρκία επιχειρεί χυδαία προπαγάνδα, με τον υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού να δηλώνει προκλητικά ότι η τουρκική ακτοφυλακή εισήλθε σε ελληνικά χωρικά ύδατα και «διέσωσε πλοίο με αμερικανική σημαία που δέχτηκε πυρά». Αναφέρεται στην καταδίωξη ύποπτης θαλαμηγού από το ελληνικό λιμενικό στη Ρόδο. Ο στόχος του Σοϊλού είναι να προβάλλει ότι οι Τούρκοι μπαίνουν δήθεν όποτε θέλουν σε χωρικά μας ύδατα.

Για το θέμα με την καταδίωξη της θαλαμηγού, το Λιμενικό έχει κάνει σχετικές ανακοινώσεις: Μεταμεσονύχτιες ώρες την Τρίτη 11/8, σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατά τη διάρκεια περιπολίας του, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή πλησίον δυτικών ακτών ν. Ρόδου, θαλαμηγό σκάφος λευκού χρώματος να κινείται ύποπτα πλησίον των ακτών χωρίς αναμμένους φανούς ναυσιπλοΐας. Μετά από συνεχή χρήση ηχητικών/φωτιστικών σημάτων από το πλήρωμα του σκάφους προς τη θαλαμηγό προκειμένου αυτή να σταματήσει προς έλεγχο, ο Κυβερνήτης της δεν συμμορφώθηκε και ανέπτυξε ταχύτητα, εκτελώντας παράλληλα επικίνδυνους ελιγμούς και επιχειρώντας να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Ακολούθησαν βολές σε ασφαλείς τομείς, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανόνες εμπλοκής, προκειμένου το ανωτέρω σκάφος να ακινητοποιηθεί προς έλεγχο. Μετά από καταδίωξη, η θαλαμηγός κινήθηκε προς τις τουρκικές ακτές και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα συνοδευόμενη από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες είχαν καταφθάσει στην περιοχή.

Ο Μητσοτάκης μίλησε για κίνδυνο ατυχήματος

Tο απόγευμα της Τετάρτης, στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στον κίνδυνο ατυχήματος, σημειώνοντας ότι:  «Ας το γνωρίζουν όλοι: Ο κίνδυνος ατυχήματος καραδοκεί, όταν συγκεντρώνονται τόσες στρατιωτικές δυνάμεις σε περιορισμένη έκταση. Και την ευθύνη σε μια τέτοια περίπτωση θα την έχει εκείνος που προκαλεί τις συνθήκες αυτές».

Ο Διεθνολόγος -Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Ν. Α. Ευρώπης στο ΙΔΙΣ Αλέξανδρος Θ. Δρίβας γράφει στην huffingtonpost.gr ότι οι πληροφορίες που διασταυρώνονται από αρκετές πηγές, αναφέρονται στο γεγονός της προσπάθειας της τουρκικής φρεγάτας Kemal Reis να εμβολίσει την ελληνική φρεγάτα Λήμνος η οποία επιτηρούσε το Oruc Reis.  “Η ζημιά που υπέστη το τουρκικό πλοίο ήταν πολύ σοβαρή. Αμέσως μετά, το Oruc Reis έπλευσε προς ύδατα εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Τουρκία έψαχνε τρόπο να ″θάψει″ το συμβάν επικοινωνιακά ώστε να μην γίνει διεθνώς περίγελος ο Ερντογάν αλλά και να μην έχει η τουρκική αντιπολίτευση ακόμη ένα θέμα ώστε να του ασκήσει κριτική. Η Άγκυρα έχει ποντάρει όλες της τις μάρκες στη βία. Επομένως όταν αυτή δεν αποδίδει καρπούς, τότε δείχνει ένα σήμα αδυναμίας στο εξωτερικό και στην ευρύτερη περιοχή την οποία και επιθυμεί να ελέγξει.”

Όπως είπε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, το «Oruc Reis» θα μείνει στην περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με παράνομη NAVTEX έως τις 23 Αυγούστου. «Το ”Oruc Reis” θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του στην περιοχή έως τις 23 Αυγούστου. Η απαίτηση (της Ελλάδας) μιας θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελλόριζο που απέχει 2 χλμ. από την τουρκική ακτή και 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα, δεν μπορεί να εξηγηθεί με κοινή λογική. Είναι αστείο να ισχυρίζεται ότι ένα νησί 10 km2 έχει ναυτική δικαιοδοσία 40 χιλιάδων χιλιομέτρων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος σήμερα θα επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ.

Exit mobile version