Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας – Πομπέο Βιέννη: Έκτακτη συνάντηση με φόντο την Τουρκία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας – Πομπέο Βιέννη: Έκτακτη συνάντηση με φόντο την Τουρκία

Δένδιας - Πομπέο Βιέννη: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Δένδιας – Πομπέο Βιέννη: Έκτακτη συνάντηση θα έχουν την Παρασκευή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογός του Μάικ Πομπέο. Σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες θα συναντηθούν με φόντο τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Εξωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα συναντηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου, στη Βιέννη, με τον Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Michael R. Pompeo. Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Σημειώνεται πως την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε χθες Τρίτη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια. “Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία”, συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την πρώτη στιγμή διεθνοποίησε το ζήτημα, συνεχίζει τις επικοινωνίες του με ευρωπαίους ομολόγους του, επισημαίνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή με τις συνεχείς παράνομες ενέργειες απέναντι σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Χθες η Αθήνα ζήτησε από τις Βρυξέλλες την έκτακτη σύγκληση της συνόδου των ΥΠΕΞ και την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας.

Παρέμβαση Ισραήλ με μήνυμα πλήρους υποστήριξης της Ελλάδας

Το κλίμα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως τεταμένο με το Oruc Reis να είναι ουσιαστικά περικυκλωμένο από ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο οι οποίοι τον ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις. Παράλληλα, την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της όσο και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της, εκφράζει το Ισραήλ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα σημειώνει: “Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο”. Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι “το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις