Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Oruc Reis τώρα: Η Τουρκία “παίζει”, οι Ένοπλες Δυνάμεις “ετοιμάζονται”
ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Oruc Reis τώρα: Η Τουρκία “παίζει”, οι Ένοπλες Δυνάμεις “ετοιμάζονται”

Oruc Reis τώρα: Το Oruc Reis συνέχισε το βράδυ την κινητικότητά του, αυτή τη φορά αλλάζοντας κατεύθυνση και κινούμενο προς τα βορειοανατολικά.

Oruc Reis τώρα: Συνεχίζει να πλέει για τρίτη ημέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis. Η Άγκυρα επιχειρεί να υποβάλει την Αθήνα σε πόλεμο νεύρων καθώς με την αποστολή του Oruc Reis στην ελληνική αλλά μη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα επιδιώκει να αμφισβητήσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και είναι προφανές ότι λειτούργησαν αποτρεπτικά με αποτέλεσμα το Oruc Reis να μην μπορέσει να ξεκινήσει έρευνες. Χθες συνεδρίασε και το Συμβούλιο Άμυνας υπό τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, για την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.  Την ίδια στιγμή, η Αθήνα ζητά να υπάρξει τις επόμενες ώρες αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα προκειμένου να σταματήσει τις παράνομες ενέργειές της. Μπορεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, να έστειλε σαφές μήνυμα καταδίκης των ενεργειών της Τουρκίας, τονίζοντας πως «η ΕΕ βρίσκεται με πλήρη αλληλεγγύη στο πλευρό της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν υπάρχει αμφιβολία επ’ αυτού», ωστόσο υπάρχει ανάγκη ουσιώδους παρέμβασης του διεθνούς παράγοντα, και ειδικότερα της Γερμανίας που βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να παρανομεί σε βάρος δυο κρατών της ΕΕ και να μην έχει υποστεί συνέπειες ή να μην υπάρχει απειλή συνεπειών» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης. «Διαφορετικά, δεν βλέπω κάτι άλλο για να φρενάρει την τουρκική επιθετικότητα» σχολίασε.

Oruc Reis τώρα: Οι εκτιμήσεις

Αναλυτές εκτιμούν ότι σε μεγάλο βαθμό οι εξελίξεις στην περιοχή θα εξαρτηθούν από τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η ΕΕ δείξει ότι είναι έτοιμη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής – τέλη Αυγούστου – να συμπεριλάβει μέτρα τα οποία θα πλήξουν καίρια την τουρκική οικονομία, ο Ερντογάν θα το σκεφτεί πολλές φορές. Αν από την άλλη η Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθήσει μια ηπιότερη στάση, υιοθετώντας την τουρκική θέση ότι δήθεν η Ελλάδα με τη συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στο χρονικό διάστημα που την έκανε τορπίλισε τις διερευνητικές επαφές, τότε μπορεί να έχουμε συνέχιση των προκλητικών ενεργειών από πλευράς της Τουρκίας.

Προβληματισμό εν τω μεταξύ προκαλούν οι πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στις προσπάθειες επικοινωνίας της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που δημιουργεί το ερώτημα ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που σχεδιάζει ο «σουλτάνος». Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά για τις εξελίξεις τους πολιτικούς αρχηγούς, συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ η στάση της ελληνικής πλευράς εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από το τρίπτυχο ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και ετοιμότητα.

Μόνο λόγια από τις Βρυξέλλες

Ωστόσο αίσθηση έχει προκαλέσει για μία ακόμη φορά η στάση των Βρυξελλών. Η Ε.Ε. μέσω του εκπροσώπου της επανέλαβε την στήριξη και την αλληλεγγύη της απέναντι στην χώρα μας, ενώ εξέφρασε και την ανησυχία της Κομισιόν για τις εξελίξεις στην Μεσόγειο. Παράλληλα επέμεινε στην τακτική του διαλόγου με την Άγκυρα προκειμένου να επιλυθούν τα όποια προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα απέναντι στις παράνομες ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι σε μια χώρα κράτους – μέλους της Ε.Ε, τα σύνορα της οποίας – όπως έχει τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα ο Νίκος Δένδιας στην σύνοδο των ΥΠΕΞ τον Ιούλιο είχε προειδοποιήσει τους ομολόγους του πως στην περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας τότε θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42 της ιδρυτικής συνθήκης της Ε.Ε το οποίο κάνει λόγο για στρατιωτική συνδρομή των άλλων χωρών-μελών.

Το ζήτημα πλέον είναι αν θα γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα για έκτακτη σύγκληση των ΥΠΕΞ καθώς είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 28 και 29 Αυγούστου, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η Γερμανίδα Καγκελάριος που έχει και την προεδρία της Ε.Ε αυτό το εξάμηνο, δεν έχει επικοινωνήσει μέχρι στιγμής με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως είχε πράξει τον Ιούλιο.

Τουρκία: Δεν κάνουν πίσω, μιλούν ξανά για «Γαλάζια πατρίδα»

Στην Τουρκία, κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως οι ενέργειες για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να σταματήσουν, με τον Μελβούτ Τσαβούσογλου να αναφέρει πως το πλοίο θα παραμείνει στην περιοχή ως τα τέλη Αυγούστου, προαναγγέλλοντας νέες NAVTEX. Την ίδια ώρα, ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο ξανά για «Γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας, δηλώντας πως η γείτονα χώρα είναι «αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της» στην περιοχή.

Αντιστοίχως, τα ΜΜΕ κινούνται στο ίδιο κύμα, με το Anadolu στο εξώφυλλό του να έχει τις δηλώσεις Ερντογάν, Ακάρ και Τσαβούσογλου, που λένε ακριβώς το ίδιο πράγμα: ότι η «Τουρκία θα συνεχίσει τα πλάνα της στην ανατολική Μεσόγειο».

Συνεχίζονται διπλωματικές επαφές

Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά συνεχίζει τις διπλωματικές επαφές, αλλά και τις συσκέψεις για την εκτίμηση της κατάστασης. Με χαρακτηριστική ψυχραιμία, η Αθήνα μιλώντας με ξένους διπλωμάτες τόνισε για άλλη μια φορά την σοβαρότητα της κατάστασης με τις τουρκικές προκλήσεις, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον Νίκο Αναστασιάδη για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη συνομιλία του Προέδρου της Κύπρου και του Έλληνα πρωθυπουργού, υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Χθες, συνεδρίασε για τρεις ώρες και το Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο, όπου, σύμφωνα με τον υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο, έγινε μία εκτίμηση της κατάστασης στην περιοχή, καθώς και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός. Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας είχε τετ α τετ με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, τον οποίο ενημέρωσε λεπτομερώς για την στάση της Τουρκίας, με τις ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να έχουν προτρέψει την Τουρκία να σταματήσει τα σχέδιά της ώστε να αποκλιμακωθεί η κατάσταση στην περιοχή.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Δένδια

Νωρίτερα, οι κ. Μητσοτάκης και Δένδιας είχαν σύσκεψη, όπου αποφασίστηκε να ζητηθεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για την τουρκική προκλητικότητα, ώστε να επιβληθούν κυρώσεις. Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «δεν θα δεχτεί τετελεσμένα» και πως «δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας».

«Απευθυνόμαστε προς όλους. Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία αποφάσισε να προσηλωθεί στη γνώριμη παραβατικότητα. Οι δηλώσεις της για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Η Τουρκία απέδειξε ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρου, ότι δρα εκτός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου, ότι επιδιώκει να επιβάλει τετελεσμένα. Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα, δεν θα υπάρξει ανοχή. Η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Kαλούμε την Τουρκία να φύγει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα», ανέφερε σε δήλωσή του.

Έτοιμη για κυρώσεις κατά της Τουρκίας η ΕΕ

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ βρίσκεται σε διεργασίες για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της ΕΕ, ο Ζοσέπ Μπορέλ ετοιμάζει επιλογές για πακέτο κυρώσεων προς την Άγκυρα, τα οποία θα μπορούν να ληφθούν εφ’ όσον συνεχιστεί η προκλητικότητα των Τούρκων.

«Όπως θυμάστε, τον Ιούλιο το ΣΕΥ (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) υποστήριξε ευρέως την ανάθεση στον Ύπατο Εκπρόσωπο να διερευνήσει περαιτέρω διαύλους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση των εντάσεων και στην επίτευξη συμφωνιών για θέματα τα οποία δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας. Σημειώνεται δε, ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ετοιμάσει επιλογές για επιπλέον κατάλληλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως αποτέλεσμα των Τουρκικών κινήσεων, και στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Πίτερ Στάνο, που χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητική» την κατάσταση και πρόσθεσε ότι «οι εξελίξεις έδειξαν ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να μειωθεί η ένταση και να αντιστραφεί το πολύ αρνητικό και ατυχές κλίμα κλιμάκωσης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις