Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αιγαίο Τουρκία: Υπαναχώρηση των Τούρκων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αιγαίο Τουρκία: Υπαναχώρηση των Τούρκων

Αιγαίο Τουρκία: Η ίδια τακτική που ακολουθήθηκε στον Έβρο ακολουθήθηκε και στην πρόσφατη απόπειρα των Τούρκων για εξόρμηση στο Αιγαίο για έρευνες.

Αιγαίο Τουρκία: Μετά και την απόφαση των Τούρκων να μην βγάλουν το ερευνητικό τους πλοίο στην Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύεται ότι η συνταγή Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των κρίσεων με την Τουρκία φέρνει αποτελέσματα. Η ίδια τακτική που ακολουθήθηκε στον Έβρο ακολουθήθηκε και στην πρόσφατη απόπειρα των Τούρκων για εξόρμηση για έρευνες στο Αιγαίο.  Σε μια επίδειξη δύναμης ο Ερντογάν προσπάθησε για μια ακόμη φορά να σύρει την Ελλάδα σε δύσκολα μονοπάτια μιας μικρού βεληνεκούς κρίσης και να την οδηγήσει στο τραπέζι του διαλόγου για όλα τα θέματα με τους δικούς του όρους. Παρόμοια ήταν η προσπάθεια που επιχείρησε πριν λίγους μήνες στον Έβρο χωρίς όμως επιτυχία.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Και ο λόγος που ο Τούρκος πρόεδρος δεν πέτυχε τις επιδιώξεις του ήταν η άμεση αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, των ενόπλων δυνάμεων και της διπλωματίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην περίπτωση του Αιγαίου ενεργοποίησε όλες τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας μας όχι μόνο εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Αιγαίο Τουρκία: Πολυεπίπεδες επαφές

Συγκεκριμένα ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτός από τις επαφές με τους Ευρωπαίους ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής είχε και κατ’ ιδίαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του και κατέστησε σαφή δύο πράγματα: το πρώτο ότι τα σύνορα της Ευρώπης συμπίπτουν με τα ελληνικά και σε θάλασσα και σε στεριά και δεύτερον ότι η Ευρώπη οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων μέσω κυρώσεων και συνδρομής δυνάμεων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι η αντίδραση της Ευρώπης όλα τα προηγούμενα χρόνια ήταν χλιαρή και ανούσια και αυτό πρέπει να αλλάξει. Παρόμοιες επικοινωνίες με την ίδια επιχειρηματολογία είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος.

Και το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο δυνατό, τηρουμένων των αναλογιών, αφού τόσο Γαλλία και Γερμανία απείλησαν την Τουρκία με ουσιαστικές κυρώσεις, ενώ προγραμμάτισαν ήδη και έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Ανάλογες δηλώσεις και από την πλευρά της Αιγύπτου, που πήρε ανοιχτά θέση υπέρ της Ελλάδας. Η διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας απέδωσε καρπούς και οδήγησε τον Ερντογάν σε πλήρη αναδίπλωση και περιορισμό μόνο σε δηλώσεις εσωτερικής κατανάλωσης.

Αυξημένη επιφυλακή

Την ίδια στιγμή οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας μπήκαν σε αυξημένη επιφυλακή και έτσι η Ελλάδα έστειλε για μια ακόμη φορά το μήνυμα ότι μπορεί να διαφυλάξει τα σύνορά της και επομένως τα σύνορα της Ευρώπης ανά πάσα στιγμή. Ο συνδυασμός των επιλογών Μητσοτάκη σε επίπεδο διπλωματίας, ενόπλων δυνάμεων και διεθνοποίησης της τουρκικής προκλητικότητας έχει φέρει ένα ακόμη σημαντικό αποτέλεσμα: Έχει καταστήσει την χώρα μας και επί της ουσίας την πιο σταθερή και αξιόπιστη δύναμη στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό ο Μητσοτάκης κατάφερε να είναι η Τουρκία το «πρόβλημα» και η Ελλάδα η «λύση».

Πολιτική

Άδωνις για κωλοτούμπα Τζάκρη: “13 χρόνια βουλευτής αυτό το σημερινό δεν το έχω ξαναζήσει”
Δεκτή η τροπολογία Σπανάκη για παράταση προθεσμιών και άρση ανάκλησης επαγγελματικών αδειών υπαίθριου εμπορίου για κοινωνικούς λόγους
Στον Όλυμπο για πεζοπορία ο Κώστας Καραμανλής – Τα σενάρια και η ανάρτηση

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις