Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Αναστολή συμβάσεων εργασίας παράταση: Έως τις 27 Ιουλίου η προθεσμία για τις δηλώσεις του Ιουνίου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολή συμβάσεων εργασίας παράταση: Έως τις 27 Ιουλίου η προθεσμία για τις δηλώσεις του Ιουνίου

Αναστολή συμβάσεων εργασίας παράταση: Η παράταση αναμένεται να καθυστερήσει και την πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης, η οποία είχε προγραμματιστεί για το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη 27 και 28 Ιουλίου.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας παράταση: Παράταση προθεσμίας μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιουλίου δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας (δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις) για τον μήνα Ιούνιο. Η παράταση αναμένεται να καθυστερήσει και την πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης, η οποία είχε προγραμματιστεί για το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη 27 και 28 Ιουλίου. Παράλληλα σήμερα λήγει η προθεσμία για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης των εργαζομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr οι οποίοι είχαν τεθεί σε αναστολή τον Ιούνιο προκειμένου να εισπράξουν τα 534 ευρώ.

Τον Ιούνιο οι αναστολές επιτρεπόταν σε επιχειρήσεις: επισιτισμού, τουρισμού, μεταφορών, πολιτισμού, αθλητισμού, όπως επίσης και σε επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικών ξενοδοχείων – καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων.

Ποιοι υποβάλλουν υποχρεωτικά αίτηση

Προσοχή, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουνίου, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση στο σύστημα «Εργάνη». Αντίθετα, οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο ή και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον μήνα Ιούνιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση, παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ).

Εποχικοί χωρίς επαναπρόσληψη

Διαφορετικό χρονοδιάγραμμα ισχύει για τους εποχικούς εργαζόμενους που δεν έχουν επαναπροσληφθεί, οι οποίοι υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις. Ειδικότερα, οι εποχικοί εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης, που απασχολήθηκαν δηλαδή τη σεζόν του 2019, μπορούν να υποβάλλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr έως και 31 Ιουλίου χωρίς να απαιτείται προηγούμενη δήλωση εργοδότη στην «Εργάνη». Μονομερή δήλωση υποβάλλουν οι εργαζόμενοι που δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου, όπως και όσοι δεν θα επαναπροσληφθούν φέτος καθώς το ξενοδοχείο – κατάλυμα ή το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο εργάστηκαν το 2019 δεν θα επαναλειτουργήσει.

Οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται από εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ είτε για όλο τον Ιούνιο – αν η επιχείρηση δεν λειτούργησε καθόλου το προηγούμενο μήνα – είτε για το χρονικό διάστημα από 1/6 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Ιουνίου. Σε περίπτωση επαναπρόσληψης εντός του Ιουνίου και εφόσον η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν, πέραν της μονομερούς δήλωσης και δεύτερη δήλωση σε συνέχεια της δήλωσης αναστολής από τον εργοδότη. Αν η μονομερής δήλωση του εργαζόμενου αφορά όλο το μήνα Ιούνιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών και με ποσό αναφοράς τα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Δείτε ακόμη

Κοινωνικός τουρισμός 2020: Αναρτήθηκαν οι πίνακες με τους 300.000 δικαιούχους
Πώς θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους παλαιούς συνταξιούχους
Φορολογικές δηλώσεις 2020: «Ασφαλίστε» τις 8 δόσεις ή την έκπτωση του 2%

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις