Αθήνα

°C

kairos icon

ΠΕΜΠΤΗ

28

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δάνεια πρώτης κατοικίας – Σταϊκούρας: Νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια πρώτης κατοικίας – Σταϊκούρας: Νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»

Δάνεια πρώτης κατοικίας - Σταϊκούρας: «Σήμερα έχουμε το πρόγραμμα "Γέφυρα", που επιδοτούμε για πρώτη φορά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία».

Δάνεια πρώτης κατοικίας – Σταϊκούρας: Ευνοϊκές ρυθμίσεις για εξυπηρετούμενα αλλά και μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανακοίνωσε στη Βουλή ο Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως για πρώτη φορά κυβέρνηση είναι δίπλα σε όλους όσοι έχουν «κόκκινα» αλλά και «πράσινα» δάνεια. Συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Ανακοινώνεται σήμερα ένα πρόγραμμα που για πρώτη φορά υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα έχουμε το πρόγραμμα “Γέφυρα”, που επιδοτούμε για πρώτη φορά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Εντάσσονται φυσικά πρόσωπα, άνεργοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, φυσικά πρόσωπα με μείωση σημαντική στον μηνιαίο μισθό, επαγγελματίες με μείωση ΦΠΑ άνω του 20% κατά το β’ τρίμηνο του 2020, εργαζόμενοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Συν-Εργασία, ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο».

Το νέο πρόγραμμα «Γέφυρα»

  • Τα ποσοστά της επιδότησης θα φτάνουν στο 90% για τους συνεπείς «πράσινους» δανειολήπτες. Θα διατηρούνται για 3 μήνες, αλλά τον 4ο και τον 7ο μήνα θα μειώνονται σε 80% και 70% αντίστοιχα. Αισθητά χαμηλότερα ποσοστά επιδότησης (80% – 60% – 50% ενδεχομένως) θα ισχύσουν για όσους έχουν δάνειο σε καθυστέρηση ή στον Τειρεσία.
  • Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 300.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου έως 300.000, το οικογενειακό εισόδημα έως 57.000, οι καταθέσεις έως 40.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 6000.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.
  • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 80% το πρώτο τρίμηνο, 70%το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο. Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 250.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου έως 250.000, το οικογενειακό εισόδημα έως 45.000, οι καταθέσεις έως 25.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 5000.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.
  • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 60% το πρώτο τρίμηνο, 50% το δεύτερο τρίμηνο και 30% το τρίτο τρίμηνο. Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 200.000 ευρώ, το υπόλοιπο του δανείου έως 130.000, το οικογενειακό εισόδημα έως 36.000 οι καταθέσεις έως 15.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 280.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.

Τον Αύγουστο θα ανοίξει η ειδική πλατφόρμα

Από τον Αύγουστο θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για αιτήσεις από «πράσινους», «πορτοκαλί» και «κόκκινους» δανειολήπτες, που έχουν βάλει υποθήκη το σπίτι τους. Η επιδότηση της δόσης θα καταβάλλεται απευθείας στις τράπεζες και οι «πληρωμές» θα ξεκινήσουν από Οκτώβριο -καθώς έως 30 Σεπτεμβρίου ισχύουν αναστολές πληρωμών για όσους επλήγησαν από τον κορωνοϊό- ενώ θα διαρκούν έως τον Ιούνιο 2021.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι για πρώτη φορά έρχεται το κράτος και στέκεται δίπλα και στους «κόκκινους» και στους «πράσινους» πολίτες. Από 30 Αυγούστου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις, ενώ το εκτιμώμενο κόστος του προγράμματος «Γέφυρα» είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ. Επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, ωστόσο υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών. «Δίνουμε λύση σε μια ομάδα δανειοληπτών που είχε μείνει χωρίς προστασία. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Μάιο ρυθμίστηκαν περίπου 250.000 δάνεια. Καλλιεργείται η κουλτούρα των πληρωμών. Αποφεύγεται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων και ενισχύεται η κοινωνική συνοχή», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Δείτε ακόμη

Πιστώνονται τα 534 ευρώ στους δικαιούχους
Πιστώνονται τα 534 ευρώ στους δικαιούχους
Επιστρεπτέα προκαταβολή β’ φάση: Παράταση έως τις 22 Ιουλίου
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις