Αθήνα

°C

Πέμπτη

05

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Υπογεννητικότητα: Παγκόσμιο το φαινόμενο
ΚΟΣΜΟΣ

Υπογεννητικότητα: Παγκόσμιο το φαινόμενο

Υπογεννητικότητα: Η μεγάλη πτώση στα ποσοστά γεννήσεων θα έχει ως αποτέλεσμα όλες οι χώρες να δουν συρρίκνωση του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος του αιώνα.

Υπογεννητικότητα: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, οι προβλέψεις για τα επίπεδα των γεννήσεων στην Ελλάδα είναι από δυσοίωνες μέχρι εφιαλτικές. Το φαινόμενο βέβαια είναι παγκόσμιο και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τον δείκτη των γεννήσεων ανά την υφήλιο καθώς τα στοιχεία «δείχνουν» σοβαρή συρρίκνωση στον παγκόσμιο πληθυσμό.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την μελέτη το 2017 ο παγκόσμιος δείκτης γονιμότητας σχεδόν έπεσε στο μισό (2.4) ενώ αναμένεται να φτάσει κάτω από το 1,7 μέχρι το 2100. Η μεγάλη πτώση στα ποσοστά γεννήσεων θα έχουν ως αποτέλεσμα όλες οι χώρες να δουν συρρίκνωση του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος του αιώνα. Μάλιστα, 23 χώρες -ανάμεσα στις οποίες η Ισπανία και η Ιαπωνία- αναμένεται να παρουσιάσουν μείωση 50% στον πληθυσμό τους μέχρι το 2100.

Στα καθ’ ημάς, ο πληθυσμός της χώρας μας το 2017 ανερχόταν σε 10,40 εκατομμύρια. Σύμφωνα με την πιο ευοίωνη πρόβλεψη των ερευνητών, ο πληθυσμός μας το 2100 θα ανέρχεται σε 5,48 εκατομμύρια, ενώ το χειρότερο σενάριο θέλει τον πληθυσμό μας να κατακρημνίζεται στα 4,73 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, ο πληθυσμός της Ιαπωνίας αναμένεται από τα 128 εκατομμύρια το 2017 να πέσει στα 53 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του αιώνα. Αντίστοιχη δραματική μείωση αναμένεται να γνωρίσει και η Ιταλία, ο πληθυσμός της οποίας το ίδιο διάστημα αναμένεται να πέσει από 61 στα 28 εκατομμύρια. Είναι μόνο δύο από τις 23 χώρες –στις οποίες περιλαμβάνονται ακόμη η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και η Νότια Κορέα- που αναμένεται να δουν τους πληθυσμούς τους να πέφτουν κάτω από το μισό.

Υπογεννητικότητα: Και η Κίνα στο κάδρο

Η Κίνα, η πολυπληθέστερη αυτή τη στιγμή χώρα στον πλανήτη, αναμένεται να δει τον πληθυσμό της να κορυφώνεται στα 1,4 δισεκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια για να φτάσει στα 732 εκατομμύρια το 2100, με την Ινδία να παίρνει τη θέση της στην κορυφή της λίστας. Την ίδια ώρα, παρά το γεγονός πως δεν κινδυνεύουν άμεσα  από τη μάστιγα των μειωμένων γεννήσεων, αρκετές χώρες, σύμφωνα με τους ερευνητές αναμένεται να «γεράσουν» δραματικά καθώς για κάθε νεογέννητο θα αντιστοιχεί ένας κάτοικος άνω των 80 ετών.

Δείτε ακόμη

Γαλλία: Μίνι στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 14ης Ιουλίου (vid)
Ο ιμάμης του Μιλάνου κατά της μετατροπής της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί
«Διορθώσαμε το λάθος του 1934» – Νέες δηλώσεις Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις