Βρετανία κορονοϊός: Εφιαλτικές προβλέψεις

ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία κορονοϊός: Εφιαλτικές προβλέψεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Βρετανία κορονοϊός: Το δεύτερο κύμα του νέου κοροναϊού τον χειμώνα ενδέχεται να στοιχίσει τη ζωή σε 120.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

14.07.2020 | 08:59

Βρετανία κορονοϊός: Εφιαλτικές προβλέψεις κάνει για το νέο κύμα του κορονοϊού που αναμένεται τον χειμώνα μια νέα μελέτη της Academy of Medical Sciences στη Βρετανία. Σύμφωνα με αυτή, η δεύτερη «επέλαση» του ιού ενδέχεται να στοιχίσει τη ζωή σε 120.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μελέτη ζητήθηκε από την κυβέρνηση των Συντηρητικών του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και διενεργήθηκε υπό την επίβλεψη 37 ειδικών. Ένας εξ αυτών, ο καθηγητής Στίβεν Χόλγκεϊτ, στο σχετικό δελτίο τύπου ανέφερε πως «αυτή δεν είναι πρόβλεψη, αυτή είναι πιθανότητα». Η Βρετανία υπέστη από τον ιό το πιο σκληρό πλήγμα στην Ευρώπη με σχεδόν 45.000 νεκρούς.

Το σενάριο προβλέπει ότι από τον Σεπτέμβριο ο βαθμός μεταδοτικότητας της νόσου COVID-19, θα ανέρχεται στο 1,7. Ο δείκτης αυτός, που αντιστοιχεί στον μέσο αριθμό ανθρώπων που μολύνει κάθε φορέας του SARS-CoV-2, βρίσκεται αυτή τη στιγμή μεταξύ του 0,7 και του 0,9 στη χώρα. Τα μοντέλα με βάση αυτό ή παρόμοια σενάρια καταλήγουν στο ότι η κορύφωση των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2021, θα είναι «παρόμοια ή χειρότερη» με αυτή του πρώτου κύματος. Χειρότερα, θα συμπέσει με μια περίοδο που τα περιστατικά στα νοσοκομεία είναι πολλά, εξαιτίας των εποχικών ασθενειών.

Βρετανία κορονοϊός: Το χειρότερο σενάριο

Κατά το χειρότερο σενάριο της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να φθάσουν τους 119.900. Ωστόσο, η εκτίμηση αυτή δεν παίρνει υπόψη ενέργειες και πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να μειωθεί ο βαθμός μεταδοτικότητας της νόσου, ούτε την αξιοποίηση δεξαμεθαζόνης, στεροειδούς το οποίο επιτρέπει να μειωθεί το ποσοστό θνητότητας μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε πιο σοβαρή κατάσταση, καθησυχάζουν οι συγγραφείς.

Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

Οι συντάκτες της μελέτης εισηγούνται να οργανωθεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού καθώς και να γίνονται ιδιαίτερες συστάσεις σε όσους ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες. Καλούν να αυξηθούν οι δυνατότητες για να διενεργούνται τεστ και να προληφθούν περιπτώσεις βαριάς γρίπης με όσο το δυνατόν ευρύτερο εμβολιασμό, ειδικά εκείνων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Δείτε ακόμη

Μήνυμα Μακρόν σε Ευρώπη: “Μην αφήσετε άλλες δυνάμεις να ελέγξουν τη Μεσόγειο”
Θράσος Τσελίκ: “Η Ελλάδα είναι η μοναδική που δεν πρέπει να μιλά για την Αγιά Σοφιά”
Πολωνία: Οριστική η επανεκλογή του Ντούντα
Exit mobile version