Εκτροχιασμός τρένου ΗΣΑΠ στην Κηφισιά: Υπάρχουν τραυματίες

ΕΛΛΑΔΑ

Εκτροχιασμός τρένου ΗΣΑΠ στην Κηφισιά: Υπάρχουν τραυματίες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρκέλλα Καλφοπούλου

Εκτροχιασμός τρένου ΗΣΑΠ στην Κηφισιά: Δεν έπιασαν τα φρένα λόγω ολισθηρότητας, ενώ στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και ασθενοφόρα.

07.07.2020 | 12:52

Εκτροχιασμός τρένου ΗΣΑΠ στην Κηφισιά: Τρένο του ΗΣΑΠ εκτροχιάστηκε στον σταθμό της Κηφισιάς το μεσημέρι της Τρίτης, με δυνάμεις της πυροσβεστικής να σπεύδουν στο σημείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο συρμός μπήκε με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι έπρεπε στον σταθμό. Οκτώ τραυματίες, ευτυχώς ελαφρά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι ο απολογισμός του ατυχήματος με εκτροχιασμό συρμού του ΗΣΑΠ στην είσοδο του σταθμού της Κηφισιάς. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο συρμός μπήκε με μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη που έπρεπε στον σταθμό, με αποτέλεσμα να «ολισθήσει» και να προσκρούσει σε τοίχο.

Από το τράνταγμα, τραυματίσθηκαν οκτώ επιβάτες, ηλικιωμένοι και ορισμένοι που ήταν όρθιοι στο συρμό.  Ειδικότερα 3 ελαφρά τραυματίες διακομίζονται στον Ερυθρό, ενώ δύο ασθενοφόρα ακόμη βρίσκονται στην Κηφισιά για να μεταφέρουν τους άλλους πέντε, επίσης ελαφρά τραυματίες, στον Ευαγγελισμό. Τα πρώτα στοιχεία για τις συνθήκες του εκτροχιασμού αναφέρουν ότι για κάποιο λόγο ο μηχανοδηγός δεν κατάφερε να ανακόψει ταχύτητα, είτε λόγω προβλήματος στο σύστημα πέδησης, είτε για άλλο λόγο που θα διερευνηθεί.

Ο σταθμός Κηφισιάς μετά το ατύχημα

Εκτροχιασμός τρένου ΗΣΑΠ στην Κηφισιά: Τι λένε τα πρώτα στοιχεία

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο συρμός μπήκε με μεγαλύτερη ταχύτητα από εκείνη που έπρεπε στον σταθμό, με αποτέλεσμα να «ολισθήσει» και να προσκρούσει σε τοίχο. Από το τράνταγμα, τραυματίσθηκαν οκτώ επιβάτες, ηλικιωμένοι και ορισμένοι που ήταν όρθιοι στο συρμό. Οι τραυματίες παραλαμβάνονται από το ΕΚΑΒ και μεταφέρονται στον Ευαγγελισμό και τον Ερυθρό, που εφημερεύουν.

 

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ

Ανακοίνωση για το ατύχημα εξέδωσε η ΣΤΑΣΥ, η εταιρεία διαχείρισης των σιδηροδρομικών μέσων: «Σήμερα 07/07/2020 στις 12:15, συρμός της Γραμμής 1, εισερχόμενος στο σταθμό «ΚΗΦΙΣΙΑ», προσέκρουσε λόγω ολισθηρότητας στους προστατευτικούς προσκρουτήρες που ορίζουν το τέλος της Γραμμής. Δεν υπήρξε εκτροχιασμός του συρμού. Αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν να τραυματιστούν ελαφρά 8 επιβάτες, οι οποίοι για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός και Ευαγγελισμός. Ο οδηγός του συρμού οδηγήθηκε στην Τροχαία για κατάθεση. Ο συρμός δεν υπέστη υλικές ζημιές, αλλά αποσύρθηκε από την κυκλοφορία για προληπτικούς λόγους. Η κυκλοφορία σε ολόκληρη τη Γραμμή 1 έχει αποκατασταθεί πλήρως από τις 12:15 και διεξάγεται κανονικά. Η Διοίκηση της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. εκφράζει τη λύπη της για το ατυχές συμβάν και διεξάγει έρευνα για τα ακριβή αίτια».

 

Τι δήλωσε ο πρόεδρος των μηχανοδηγών 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των μηχανοδηγών ΗΣΑΠ κ. Φωτεινός δήλωσε στο RealFM ότι το ατύχημα συνέβη καθώς δεν λειτούργησε σωστά το αντιολισθητικό σύστημα, «είχε ψιλόβροχο και αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα. Δεν  λειτούργησε σωστά και το αντιολισθητικό σύστημα που έχει το τρένο», είπε και απέκλεισε να είχε αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα απ’ ό,τι έπρεπε ο μηχανοδηγός. «Δεν μπαίνουν με ταχύτητες, μπαίνουν με μικρή ταχύτητα. Αποκλείεται. Το πατινάρισμα συμβαίνει συχνά, το κακό είναι να σου τύχει σε τερματικό σταθμό. Είναι και γερασμένα τα τρένα, έχουν 35 χρόνια καριέρας», σημείωσε ο κ. Φωτεινός και τόνισε ότι πρόκειται για έμπειρο οδηγό. Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Γιώργος Θωμάκος, μιλώντας στο ίδιο Μέσο είχε πιθανολογήσει ότι το ατύχημα προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος, «φαίνεται – αλλά το μεταφέρω με κάθε επιφύλαξη – ότι ήταν ανθρώπινο λάθος του μηχανοδηγού. Ότι δεν πάτησε έγκαιρα το φρένο».

«Τα τρένα είναι σαράβαλα» λέει αυτόπτης μάρτυρας

«Δεν πρόλαβα αυτό το τρένο στα Άνω Πατήσια για ένα λεπτό. Δεν το πρόλαβα και πήρα το δεύτερο, αλλιώς θα είχα τραυματιστεί κι εγώ. Είναι παλιάς τεχνολογίας (και γι’αυτό συνέβη αυτό). Ζητάνε 10 εκατ. ευρώ για να κάνουν υπογειοποίηση των παλιών από τον Πειραιά. Δεν παίρνουν καινούργια τρένα. Όσο καλά κι αν οδηγούν, τα τρένα είναι σαράβαλα, δεν μπορούμε να μπούμε μέσα», αναφέρει χαρακτηριστικά αυτόπτης μάρτυρας.

 

Δείτε ακόμη

Εκτροχιάτηκε τρένο του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά – Τραυματίστηκαν ελαφρά 8 άτομα
Άγνωστοι βανδάλισαν το μνημείο της Marfin
Σοκ στην Ηλιούπολη: Συνελήφθη καθηγητής που είχε σχέση με μαθήτρια – Παντρεμένος με παιδιά!
Exit mobile version