Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

07

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Λευκή λίστα χωρών – τουρισμός 2020: Ανοίγει τα σύνορα η ΕΕ, δείτε τη λίστα
ΕΛΛΑΔΑ

Λευκή λίστα χωρών – τουρισμός 2020: Ανοίγει τα σύνορα η ΕΕ, δείτε τη λίστα

Λευκή λίστα χωρών - τουρισμός 2020: Ανοίγει τα σύνορά της η Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Ιουλίου, καθώς ανακοινώθηκαν και επίσημα οι 14 ξένες χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» παρά την πανδημία του κορωνοϊού. Ωστόσο, εκτός λίστας βρέθηκαν οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και τελικώς η Κίνα.

Λευκή λίστα χωρών – τουρισμός 2020: Η ΕΕ ανακοίνωσε 14 χώρες των οποίων οι πολίτες μπορούν να μπουν στο μπλοκ από την 1η Ιουλίου, αλλά οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Βραζιλία έχουν μείνει εκτός λίστας. Ο κατάλογος περιλαμβάνει την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, το Μαρόκο και τη Νότια Κορέα. Η ΕΕ πρότεινε να προσθέσει την Κίνα όταν η κινεζική κυβέρνηση προσφέρει αμοιβαία συμφωνία για τους ταξιδιώτες της ΕΕ. Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται επίσης η Αλγερία, η Γεωργία, το Μαυροβούνιο, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Σερβία, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία και η Ουρουγουάη. Η λίστα θα οριστικοποιηθεί έως το μεσημέρι σήμερα. Τα κράτη της ΕΕ στη ζώνη Σένγκεν με τα 26 μέλη επιτρέπουν κανονικά τη διέλευση στα σύνορα χωρίς διαβατήρια για πολίτες της ΕΕ, αλλά οι αρχές κάθε χώρα έχουν θέσει εκ νέου περιορισμούς σε αυτήν την κρίση του κορωνοϊού.

Όσον αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο διαπραγματεύεται επί του παρόντος προσωρινές «αερογέφυρες» με πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, έτσι ώστε ο κορωνοϊός να μην εμποδίζει εντελώς τις καλοκαιρινές διακοπές – στην εποχή μάλιστα με την μεγαλύτερη κίνηση στην Ευρώπη για τον τουρισμό στον οποίο απασχολούνται εκατομμύρια άνθρωποι. Υπενθυμίζεται ότι για να συμπεριληφθεί μια χώρα στην ασφαλή λίστα θα πρέπει να καταγράφει ίδια ή και λιγότερα κρούσματα του κορωνοϊού από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή 16 ανά 100.000 πολίτες.

Εκτός λίστας της ΕΕ οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονται σε «ασφαλή λίστα» προορισμών για μη ουσιώδη ταξίδια που θα παρουσιαστούν από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα Τρίτη, ανέφεραν τρεις διπλωμάτες, σύμφωνα με τρεις διπλωματικές πηγές. Το 27μελές μπλοκ αναμένεται να δώσει μια γενική έγκριση για ταξίδια αναψυχής ή επαγγελματικά ταξίδια από την Τετάρτη σε 14 χώρες εκτός των συνόρων της, ψηφίζοντας τον κατάλογο σήμερα σήμερα το μεσημέρι, ανέφεραν οι διπλωμάτες Η Ρωσία και η Βραζιλία, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκαταλέγονται μεταξύ των χωρών που δεν τα κατάφεραν να μπουν στην αρχική «ασφαλή λίστα».

Η ψηφοφορία στοχεύει στη στήριξη της ταξιδιωτικής βιομηχανίας της ΕΕ και των τουριστικών προορισμών, ιδίως των χωρών της Νότιας Ευρώπης που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία COVID-19. Η Κίνα θα εγκρίνονταν επίσης προσωρινά, αν και τα ταξίδια θα ανοίξουν μόνο εάν οι κινεζικές αρχές επέτρεπαν την είσοδο στους επισκέπτες της ΕΕ. Η αμοιβαιότητα αποτελεί προϋπόθεση για να βρεθεί μία χώρα στην «ασφαλή λίστα», σύμφωνα με το Reuters. Η λίστα πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ, δηλαδή 15 χώρες της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού. Τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι περίμεναν να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη υποστήριξη.

Η λίστα θα λειτουργήσει ως σύσταση προς τα μέλη της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν σίγουρα δεν θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε ταξιδιώτες από άλλες χώρες, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να θέσουν περιορισμούς σε όσους εισέρχονται από τα 14 έθνη.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι προσπάθειες της ΕΕ να ανοίξουν τα εσωτερικά σύνορα, ιδίως μεταξύ της Σένγκεν των 26 εθνών που κανονικά δεν έχει συνοριακούς ελέγχους, ήταν με ανομοιομορφίες, καθώς διάφορες χώρες έχουν περιορίσει την πρόσβαση για ορισμένους επισκέπτες. Ως παράδειγμα φέρνει την χώρα μας, που επιβάλει τα τεστ για την COVID-19 στις αφίξεις από μια σειρά χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας, με αυτοαπομόνωση έως ότου γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα.

Δείτε ακόμη

Άνοιγμα τουρισμού, ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση

Το “ηλίθια” του Τραμπ στην Μέρκελ – Έκθεση “κόλαφος” του Cnn για τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις