Κορέα: Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε το γραφείο διασύνδεσης στα σύνορα με τη Νότια Κορέα

ΚΟΣΜΟΣ

Κορέα: Η Βόρεια Κορέα ανατίναξε το γραφείο διασύνδεσης στα σύνορα με τη Νότια Κορέα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ρέα Ιωάννου

Κορέα: Έκρηξη και καπνοί πάνω από την Καεσόνγκ

16.06.2020 | 12:43

Κορέα: Η Βόρεια Κορέα έκανε σαφές σήμερα, μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων KCNA, ότι κόβει κάθε άμεση επικοινωνία με τη Νότια Κορέα, ενόψει της διακοπής όλων των επαφών με τη Σεούλ ανεξαιρέτως, κλιμακώνοντας περισσότερο την ένταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες. Νωρίς σήμερα τα κορυφαία στελέχη των μηχανισμών εξουσίας στη Βόρεια Κορέα, έκριναν πως «η δουλειά όσον αφορά τη Νότια Κορέα πρέπει να μετατραπεί σε έργο εναντίον ενός εχθρού», σύμφωνα με το KCNA. Είχαν κάνει λόγο ότι το μεσημέρι (τοπική ώρα), η Βόρεια Κορέα «θα έχει κόψει όλες» τις επαφές για επικοινωνία στο γραφείο σύνδεσης των δύο χωρών, στα στρατιωτικά επιτελεία και στα γραφεία των ηγετών των δύο κρατών, ανέφερε το πρακτορείο.

Ανάμεσα στα στελέχη εξουσίας της Βόρειας Κορέας η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κιμ Γιο Γιονγκ, κι ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Κορέας. Να σημειωθεί, πως η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κιμ Γιο Τζονγκ, έκανε λόγο από το Σαββατοκύριακο για αντίποινα και δήλωσε ότι έχουν ήδη δοθεί οδηγίες στον στρατό να προετοιμαστεί για το βήμα αυτό.

Κορέα: Είχε απειλήσει ότι θα ερχόταν η καταστροφή

Η Βόρεια Κορέα τις τελευταίες ημέρες είχε προειδοποιήσει ότι θα καταστρέψει το γραφείο αυτό κοντά  στη πόλη Καεσόνγκ που δημιουργήθηκε το 2018. Σε αυτό εργάζονταν δεκάδες αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες, όμως παρέμενε κλειστό από τον Ιανουάριο σχετικά με τα μέτρα του κορονοϊού.  Η αφορμή αυτή και  η ένταση των σχέσεων μεταξύ των δύο Κορέων δημιουργήθηκε από Βορειοκορεάτες αποστάτες στη Νότια Κορέα οι οποίοι στέλνουν στη χώρα τους προπαγανδιστικό υλικό κατά του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ και τρόφιμα. Η αδελφή του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, η Κιμ Γιο Γιονγκ, είχε απειλήσει ότι η Βόρεια Κορέα θα εκδικηθεί και «σίγουρα θα διακόψει τους δεσμούς της» με τη Νότια, αφού η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε τη Σεούλ ότι δεν κατάβαλε καμία προσπάθεια για να αντιμετωπίσει αυτή την εκστρατεία «προπαγάνδας» από το έδαφός της.

Σύμφωνα με Νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ακούστηκε μία έκρηξη και εμφανίστηκε καπνός πάνω από την Καεσόνγκ. Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι η έκρηξη από την οποία καταστράφηκε το γραφείο σημειώθηκε το απόγευμα (τοπική ώρα), χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Στη συνέχεια, το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας απάντησε από την πλευρά του ότι συνεργάζεται στενά με τις ΗΠΑ, προκειμένου να παρακολουθεί στενά τις στρατιωτικές κινήσεις της Πιονγιάνγκ.

Κορέα: Λόγια εχθρότητας

Νωρίτερα ο λαός της Βόρειας Κορέας όπως μετέδωσε το ΚCNA , είχε «εξοργιστεί από την προδοτική και πανούργα συμπεριφορά των αρχών της Νότιας Κορέας,  και πως αυτή η συμπεριφορά είναι ένδειξη εχθρότητας προς όλον τον λαό μας».«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανάγκη να καθόμαστε να συζητάμε πρόσωπο με πρόσωπο με τις αρχές της Νότιας Κορέας» ότι «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να συζητήσουμε», καθώς το μόνο που κάνουν είναι «να προκαλούν την απογοήτευσή μας» ανέφερε μεταξύ άλλων το KCNA.

Μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στη περιοχή του, ο Λιφ-Έρικ Ίσλεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha της Σεούλ, «Η βίαιη καταστροφή του γραφείου διασύνδεσης από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί συμβολικό πλήγμα στη διακορεατική συμφιλίωση και συνεργασία», δήλωσε στο KCNA. «Είναι απορίας άξιον πώς μια τέτοια συμπεριφορά θα βοηθήσει το καθεστώς του Κιμ να πάρει αυτό που θέλει, αλλά τέτοιες εικόνες θα χρησιμοποιηθούν σαφώς για την εγχώρια προπαγάνδα», προσθέτει.

Δείτε ακόμη

Ο Donald Trump κατήργησε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των transgender ατόμων
Παραλήρημα Τσελίκ: “Οι Έλληνες υπ. Άμυνας είναι πάντα προβληματικοί – Αν απαντήσουμε, θα σας ανέβει η πίεση”
“Ύμνοι” Μάικλ Μπλούμπεργκ: Εξαιρετική η δουλειά της Ελλάδας και του Μητσοτάκη
Exit mobile version