Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άνοιγμα τουρισμού Ελλάδα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξανά πρωτοσέλιδο
ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΥΠΟ

Άνοιγμα τουρισμού Ελλάδα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξανά πρωτοσέλιδο

Άνοιγμα τουρισμού Ελλάδα: Το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης έκανε τον γύρο του κόσμου σε απευθείας μετάδοση... 50 δημοσιογράφοι από ξένα μέσα ενημέρωσης 15 χωρών μετέδωσαν το μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα τους περιμένει.

Άνοιγμα τουρισμού Ελλάδα: Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ, κάνουν σήμερα οι εικόνες από το μοναδικό ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης και το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού. Σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό με φόντο το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα και θέα το ηφαίστειο και τη Θηρασιά, ο πρωθυπουργός άνοιξε την πόρτα στο ελληνικό καλοκαίρι, δίνοντας συνέντευξη στους ανταποκριτές ξένου Τύπου από τη Σαντορίνη, έναν εμβληματικό προορισμό για τον παγκόσμιο τουρισμό.

Δεκάδες εκπρόσωποι των ξένων μέσων ενημέρωσης που βρέθηκαν στο μαγευτικό νησί, περίμεναν τη δύση του ήλιου για να ξεκινήσει η συνέντευξη. Στις 20.24 πατήθηκε το κουμπί της επανεκκίνησης, όταν ανέβηκαν ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικά πόντιουμ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύμβουλός του Θανάσης Μπακόλας. “Η Ελλάδα τα κατάφερε εντυπωσιακά να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού. Κυρίες και κύριοι σας καλωσορίζουμε στο ελληνικό καλοκαίρι”, είπε ο κ. Μπακόλας.

Bloomberg: Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε το σωστό μήνυμα

Στην χθεσινή ημέρα αναφέρεται το πρακτορεό Bloomberg σε ρεπορτάζ του, σχετικά με το κατά πόσο οι τουρίστες μπορούν να “σώσουν” την οικονομία. “Είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το πώς θα είναι αυτή η σεζόν, αλλά δεν θα μοιάζει με τα προηγούμενα χρόνια”, δήλωσε ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. “Στόχος μας δεν είναι να έχουμε μια άδεια περίοδο 18 μηνών πριν από τη σεζόν του 2021. Ετοιμάζουμε τα ξενοδοχεία μας ενώ είμαστε αισιόδοξοι και υπεύθυνοι. ”

Η κλίμακα της ύφεσης είναι τεράστια. Συνολικά, αν υπήρχαν 100 αιτήματα από τουριστικά γραφεία του εξωτερικού αυτή τη στιγμή πέρυσι, ο αριθμός δεν είναι πλέον δώδεκα, σύμφωνα με τον Λύσανδρο Τσιλίδη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων. “Υπάρχει μια σταδιακή επίδειξη ενδιαφέροντος, αν και σε πολύ χαμηλό ποσοστό από οργανωτές ταξιδίων και πρακτορεία σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Τσιλίδης. “Ο φόβος του ιού υπάρχει και αυτός ο φόβος είναι ο μεγάλος εχθρός.” Η ζήτηση θα αυξηθεί μετά την επανεκκίνηση των πτήσεων προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια την 1η Ιουλίου, είπε.

Η Ελλάδα υπήρξε η μεγαλύτερη ανείπωτη ιστορία επιτυχίας

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg, έφτασε στη Σαντορίνη σε μια εποχή που το νησί κανονικά έφτανε με τουρίστες και ημερήσιους ταξιδιώτες που έφταναν από κρουαζιερόπλοια. Αντ’ αυτού, πολλά ξενοδοχεία βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής και προβολής με άδειες πισίνες. Μόνο λίγοι Έλληνες τουρίστες έτρωγαν σε ταβέρνες, ενώ οι ντόπιοι έπιναν παγωμένο καφέ, καθώς περίμεναν τους πρώτους ξένους επισκέπτες.

Η τελική άφιξή τους θα ήταν κάποια ανταμοιβή για την Ελλάδα, καθώς ο κ. Μητσοτάκης, του οποίου η βαθμολογία έγκρισης έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προσπαθεί να σταματήσει την οικονομία από την ανατροπή της κρίσης. Αφού η Ελλάδα ανέφερε τον πρώτο θάνατό της στις 12 Μαρτίου, η κυβέρνηση έκλεισε μπαρ και εστιατόρια εντός τεσσάρων ημερών. Ακολούθησε μια κλειδαριά μια εβδομάδα αργότερα. Αντίθετα, η Ισπανία είχε αναφέρει 136 θανάτους στις 14 Μαρτίου όταν οι αρχές διέταξαν τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι.

Πράγματι, η Ελλάδα υπήρξε η μεγαλύτερη ανείπωτη ιστορία επιτυχίας στην Ευρώπη κατά το πρώτο στάδιο του αγώνα, εν μέρει επειδή ήταν τόσο απροσδόκητη, σύμφωνα με τον Francois Heisbourg, πρώην αξιωματούχο της γαλλικής κυβέρνησης. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας πηγαίνει στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κατάλαβε την απειλή γρήγορα όταν είδε τι συνέβαινε στην κοντινή Ιταλία, κλειδώνοντας την Ελλάδα ακόμη και πριν ενεργήσει η Ρώμη, είπε ο Χάιμπουργκ. Υπήρχε επίσης εθνική υπερηφάνεια για την αποκατάσταση, μετά τον πόνο και την αμηχανία της κρίσης χρέους.

“Όταν οι άνθρωποι βλέπουν πάντα τους Έλληνες ως χρέη, εδώ ήταν μια ευκαιρία να κάνουν κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο – και το έκαναν”, δήλωσε ο Χέισμπουργκ, ο οποίος επίσης υπηρέτησε στην επιτροπή ετοιμότητας για πανδημία της Γαλλίας το 2010. “Ο κ. Μητσοτάκης βρήκε τα σωστά λόγια για τη στιγμή: “Αντιμετωπίσαμε χειρότερες κρίσεις από αυτό””.

Το Σάββατο το απόγευμα, ο 52χρονος πρωθυπουργός σκόπευε και πάλι να επιλέξει το σωστό μήνυμα, καθώς ετοιμαζόταν να φύγει από τη Σαντορίνη. Είπε ότι στόχος της Ελλάδας ήταν να σώσει ό, τι μπορούσε από το 2020 και να ελπίζει για μια σεζόν bumper τον επόμενο χρόνο. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα αισθάνονται ασφαλείς οι άνθρωποι όταν ταξιδεύουν με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο στη χώρα. “Ενδιαφέρομαι να κάνω την Ελλάδα τον ασφαλέστερο προορισμό στην Ευρώπη και όχι τον πρώτο προορισμό”, δήλωσε ο Μητσοτάκης. “Δεν υπάρχει προσέγγιση χωρίς κίνδυνο στη ζωή και νιώθω πολύ άνετα που έχουμε ένα σχέδιο. Αλλά δεν εξαρτάται μόνο από εμάς”.

Το BBC, στο αφιέρωμά του για τη Σαντορίνη και την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, αναφέρει ότι “το τέλος της απομόνωσης των νησιών φέρνει πίσω τους τουρίστες”, ενώ περιγράφει και την ημέρα ενός κατοίκου του νησιού, την περίοδο της καραντίνας, αλλά και τώρα που αρχίζει ο κόσμος να το επισκέπτεται και πάλι.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, Xinhua, σε αναλυτικό ρεπορτάζ του αναφέρεται στη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η ασφάλεια είναι σε πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα.

Γερμανικό Πρακτορείο: Η Ελλάδα ενισχύει το ιατρικό προσωπικό πριν από την εκκίνηση του τουρισμού

Στην ενίσχυση των υγειονομικών δομών στα νησιά, αναφέρεται ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (DPA), το οποίο αναπαραγάγουν πολλά γερμανικά και αυστριακά ΜΜΕ (μεταξύ άλλων οι Handelsblatt, Süddeutsche Zeitung, Spiegelonline). “Η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να επανεκκινήσει από τη Δευτέρα τον τουρισμό της. Γι’ αυτόν τον λόγο ενισχύθηκαν όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου με περισσότερο ιατρικό προσωπικό” αναφέρει το ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου, φιλοξενώντας τη σχετική δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σαντορίνη “Η υγεία των επισκεπτών μας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα”.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας “Το βράδυ, με σκηνικό την καλντέρα της Σαντορίνης, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα του. Ο τουρισμός για την Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος κλάδος της οικονομίας”.

Στη συνέχεια τονίζονται όσα έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών. “Λόγω της επανέναρξης του τουρισμού, διόρισε 687 γιατρούς και νοσηλευτές στα νησιά. Επιπλέον, διατέθηκαν 450 κλίνες σε εντατικές για τους τουρίστες. Προβλέπονται επίσης μεταφορές με αεροπλάνα και ελικόπτερα, σε περίπτωση ασθένειας τουρίστα στα νησιά, όπως ανακοίνωσε ο Υπ. Υγείας” αναφέρει το ρεπορτάζ του DPA.

“Από τη Δευτέρα θα μπορούν να ταξιδεύουν τουρίστες από πολλά κράτη στην Ελλάδα χωρίς υποχρέωση καραντίνας. Λόγω του κορονοϊού όμως θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Στα κράτη αυτά περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία. Πτήσεις θα γίνονται κατ’ αρχάς μόνο προς την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα ανοίγει τα χερσαία σύνορά της πρώτα μόνο για τη Βουλγαρία. Από την 1η Ιουλίου θα γίνονται πτήσεις και προς όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, όπως είχε ανακοινώσει ο Υπ. Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις