Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Μακαρόνια μυστικά: 10 μύθοι
PLUS

Μακαρόνια μυστικά: 10 μύθοι

Μακαρόνια μυστικά: Λίγο οι συμβουλές της μαμάς, λίγο η μαγειρική της γιαγιάς, λίγο οι διάσημοι σεφ στην τηλεόραση, κάπως μάθαμε και εμείς να μαγειρεύουμε.

Μακαρόνια μυστικά: Λίγο οι συμβουλές της μαμάς, λίγο η μαγειρική της γιαγιάς, λίγο οι διάσημοι σεφ στην τηλεόραση, κάπως μάθαμε και εμείς να μαγειρεύουμε. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως ό, τι συμβουλή μας δίνουν αξίζει και να την ακολουθούμε.

Και επειδή είμαστε σίγουροι πως και εσύ έχεις πέσει “θύμα” κάποιας ανούσιας ή απλά κακής συμβουλής, αποφασίσαμε να καταρρίψουμε 10 από τους πιο γνωστούς γαστρονομικούς μύθους, που το δίχως άλλο έχεις ακούσει.

1. Για να καταλάβετε ότι είναι έτοιμα, πετάξτε ένα μακαρόνι στον τοίχο. Αν κολλήσει είναι έτοιμα.

Τόσο τα παραβρασμένα αλλά και το λίγο βρασμένα ζυμαρικά μπορεί να κολλήσουν στον τοίχο. Αυτό οφείλεται στο άμυλο που δημιουργεί μια κολλώδη ουσία γύρω από το μακαρόνι. Οπότε αν κολλήσει το μακαρόνι δεν είναι δείγμα του ότι είναι σωστά βρασμένο.

2. Τα σπασμένα μακαρόνια στη μέση, βράζουν γρηγορότερα.

Το πόσο γρήγορα θα βράσουν τα ζυμαρικά, εξαρτάται από το πάχος τους και όχι το μήκος τους, άρα το μόνο που θα καταφέρετε να κάνετε αν σπάσετε τα σπαγγέτι, είναι να αλλάξετε τα κάνετε πιο κοντά, χωρίς να κερδίσετε κάτι στο χρόνο βρασμού τους.

3. Δεν πρέπει ποτέ να καπακώνετε την κατσαρόλα που βράζουν τα μακαρόνια.

Το μόνο κακό που μπορεί να δημιουργήσει το καπάκι, είναι να ξεχειλίσει το νερό. Η υφή και η γεύση των ζυμαρικών σας δεν θα αλλάξει καθόλου.

4. Η προσθήκη λαδιού στο νερό που βράζουν τα μακαρόνια θα τα κάνει να μην κολλάνε μεταξύ τους.

Αν προσθέσετε λάδι στο νερό που βράζει, απλά θα σπαταλήσετε το λάδι σας. Για να μην κολλάνε τα μακαρόνια σας αφού βράσουν, ή θα τα «κάψετε» με βούτυρο ή λάδι, ή θα τα ανακατέψετε με τη σάλτσα τους. Όπως και να χει, καλό είναι η μακαρονάδα να καταναλώνεται αμέσως.

 5. Η προσθήκη αλατιού με το που βάλετε το νερό στην κατσαρόλα, θα το κάνει να βράσει πιο γρήγορα.

Αυτό, μπορεί να έχει το ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς το αλάτι αυξάνει το σημείο βρασμού του νερού. Άρα θα πρέπει να φτάσει σε μεγαλύτερη θερμοκρασία για να αρχίσει να κοχλάζει.

 6. Αν τα ξεπλύνετε με κρύο νερό αφού βράσουν, τότε δεν θα κολλάνε μεταξύ τους.

Για κανένα λόγο μην ξεπλένετε τα μακαρόνια σας αφού βράσουν. Φεύγει το άμυλό τους και χαλάει η μεταξένια υφή τους.

7. Πρέπει τα μακαρόνια να σουρώνονται πολύ καλά για να μη νερώνει η σάλτσα

Το αντίθετο! Λίγο από το νερό που έβραζαν τα μακαρόνια σας μέσα στη σάλτσα, την κάνει ακόμα πιο νόστιμη!

8. Τα ζυμαρικά πρέπει να βράζουν πάντα σε αλατισμένο νερό

Αν και το αλατισμένο νερό δίνει εξτρά νοστιμιά στα μακαρόνια και είναι ο συνηθέστερος τρόπος για να βράσετε τα μακαρόνια σας, δεν σημαίνει ότι είναι και ο μόνος. Δοκιμάστε μια φορά να τα βράσετε σε κόκκινο κρασί.

9. Όταν φτιάχνετε λαζάνια ή κανελόνια θα πρέπει πρώτα να βράσετε το ζυμαρικό εντελώς.

Αν η σάλτσα σας είναι αρκετά υγρή τότε δεν είναι ανάγκη να βράσετε καθόλου τα λαζάνια ή τα κανελόνια, καθώς θα βράσουν μαζί με την σάλτσα στον φούρνο.

10. Τα ζυμαρικά παχαίνουν

Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου. Τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης μάλιστα δείχνουν ότι αν η κατανάλωση της «εχθρικής» για ένα καλλίγραμμο σώμα τροφής συνδυαστεί με λαχανικά και ελαιόλαδο μπορεί να προκαλέσουν και απώλεια βάρους. Οι σάλτσες και τα τυριά που τα συνοδεύουν είναι αυτά που ενοχοποιούν τα ζυμαρικά.

Δείτε ακόμη

Τι κάνω το νερό από τα μακαρόνια: Γιατί δεν πρέπει να το πετάς ποτέ
Οι πραγματικοί κίνδυνοι μιας δίαιτας χωρίς υδατάνθρακες
Κάν’ το όπως οι σεφ: 8 νόστιμα tips για καλύτερα γεύματα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις