Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / ΑΟΖ Ελλάδα – Ιταλία: Μεγαλώσαμε τη χώρα, λέει ο Δένδιας
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΟΖ Ελλάδα – Ιταλία: Μεγαλώσαμε τη χώρα, λέει ο Δένδιας

ΑΟΖ Ελλάδα - Ιταλία: Τα νησιά διαθέτουν πλήρη επήρεια σε υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες, είναι το πρώτο και βασικό μήνυμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

ΑΟΖ Ελλάδα – Ιταλία: “Μεγαλώσαμε την Ελλάδα. Προσπάθησαν πολλοί άνθρωποι επί 40 χρόνια, το πετύχαμε τώρα. Μεγάλωσαν τα σύνορα της χώρας.” Με αυτή τη φράση ξεκίνησε, απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στον απόηχο της σημαντικής συμφωνίας που υπογράφηκε με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Ο κ. Δένδιας βρέθηκε στο στούντιο του ΣΚΑΪ, όπου είπε επίσης πως “θα αρχίσουμε πάλι να συζητάμε με την Αλβανία”, υπενθυμίζοντας πως το 2009 υπήρξε συμφωνία στα Τίρανα. Παράλληλα σημείωσε ότι φιλοδοξία της Ελλάδας είναι μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να συμφωνήσει με όλους τους γείτονές της, ακόμα και την Τουρκια. “Έτσι θα πορευθούμε”, σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι πρόκειται για τη δεύτερη σημαντική συμφωνία που υπογράφεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υπενθυμίζοντας πως η πρώτη ήταν η αμυντική με τις ΗΠΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε πως το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι το ταξίδι στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου. Το ταξίδι αποκτά ξεχωριστή σημασία, καθώς η Ελλάδα επιδιώκει μία αντίστοιχη συμφωνία όπως αυτή που έκανε με την Ιταλία για την ΑΟΖ και με την Αίγυπτο. Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι “δεν πρέπει να είμαστε υπέρ αισιόδοξοι” και πως το πρόβλημα για τους Αιγύπτιους δεν είναι αμιγώς το Καστελόριζο. Συμπλήρωσε όμως πως “θα απέφευγαν να πατήσουν τουρκικό κάλο, να το πούμε λαϊκά”, είπε.

Η Τουρκία πλειοδοτεί την Αίγυπτο

Ο Νίκος Δένδιας εξήγησε παραπάνω πως εξ’ ανάγκης, εάν υπογραφεί η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, θα έρθει αυτή η συμφωνία σε αντίθεση με την τουρκική πολιτική, ενώ προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ανέφερε πως όταν δεν μπορείς να λύσεις κάτι στο σύνολό του και μπορείς να λύσεις ένα μέρος του, τότε και αυτό μπορείς να το συζητήσεις, σημειώνοντας πως η Αίγυπτος είναι φιλική χώρα και υπάρχει ήδη βάση συζήτησης.  Αποκάλυψε επίσης ότι γι’ αυτό η Τουρκία πλειοδοτεί προς την Αίγυπτο: “σας δίνουμε 30 με 40% παραπάνω απ’ ό,τι οι Έλληνες”. Για τους Τούρκους, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, είναι εύκολο να υπόσχονται τα πάντα, δίνουν αέρα κοπανιστό.

Δεν επιτρέπουμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Στη συνέχεια στη συζήτηση μπήκε το “καυτό” ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων για το οποίο αρχικά τόνισε πως “καμία ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει την αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Εάν η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να μας πιέσει να υποχωρήσουμε από αυτά, κάνει λάθος”. “Η κυβέρνηση προασπίζει τα νόμιμα συμφέροντά της. Έχουμε συνταγρατική υποχρέωση να υπερασπιστούμε το κυριαρχικό μας συμφέρον. Δεν έχουμε επιλογή σε αυτό”, τόνισε.

Πρόσθεσε πάντως ότι εύχεται να μπορέσει να βρεθεί κοινός τόπος συζήτησης με την Τουρκία, από τη στιγμή που η γειτονική χώρα δεν συνεργάζεται, ενώ είπε ακόμη πως δεν είναι ανακριβές ότι κάνουμε παράλληλους μονολόγους, υιοθετώντας έτσι σχετικό σχόλιο δημοσιογράφου. Για τη Χάγη ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως θα μπορούσε να ήταν μία κατεύθυνση για εξεύρεση λύσης αλλά υπό όρους, τονίζοντας πως η κύρια διαφορά με την Άγκυρα είναι η υφαλοκρηπίδα.

Ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου: Να μην ενεργήσει παράλογα η Τουρκία

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα: “Ευελπιστώ πως κανείς από την τουρκική πλευρά δεν θα ενεργήσει παράλογα., ενώ για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας είπε πως είναι παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι είναι τεράστιο όφελος για την Τουρκία που βρίσκεται στο έδαφος της. “Η Τουρκία, εάν θέλει να ακούσει μία σκέψη, να κρατήσει τον μνημειακό χαρακτήρα του οικοδομήματος”.

Τέλος, για τον Έβρο έκανε λόγο για μεγάλη αποτυχία της Τουρκίας, συμπληρώνοντας πως ήταν η Τουρκία αυτή που ουσιαστικά ανάγκασε την χώρα μας να φτιάξει τον φράκτη, λέγοντας πως δεν “είμαστε βέβαιοι οτι η Τουρκία δε θα ξαναπροσπαθήσει”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις