Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Φυλακές στον Ασπρόπυργο: Ιστορική αλλαγή στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Φυλακές στον Ασπρόπυργο: Ιστορική αλλαγή στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας

Φυλακές στον Ασπρόπυργο: Πρόκειται για μια θεμελιώδους σημασίας αλλαγή που φέρνει η κυβέρνηση, πλήρως εναρμονισμένη στις θεσμικές απαιτήσεις των αρχών του ελληνικού συνταγματικού χάρτη.

Φυλακές στον Ασπρόπυργο: Το 1823 ήταν το ψήφισμα «Απάνθισμα εγκληματικών», ο πρώτος ποινικός κώδικας που πρόβλεψε ένα σύστημα ποινών για το «παίδευμα» των παραβατών, χωρίς όμως να ενέχει καμία πρόνοια για την κατασκευή φυλακών. Ο Καποδίστριας θέλοντας να δώσει οριστική λύση το 1830 εκδίδει ψήφισμα, για την οικοδόμηση φυλακών, οι οποίες μάλιστα διαιρούνται σε τμήματα, και η διατροφή των υποδίκων και καταδίκων γίνεται ιδία δαπάνη μέσω της εργασίας τους! Αυτή η νοοτροπία παρέμεινε για πολλά χρόνια ίδια. «Παίδεμα» ή «κολαστήριο ψυχών»; Δυστυχώς για πάνω από 150 χρόνια αυτή η δεν άλλαξε ότι ο φυλακισμένος θα έπρεπε να εργάζεται για τη ζωή του αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τον πραγματικό λόγο για τον οποίο φυλακίστηκε.

Γράφουν οι Πέτρος Καρσιώτης, Ευτυχία Παπούλια

«Εντός των τοίχων του Μενδρεσέ (φυλακή των Αθηνών) δεν ψάλλονται ύμνοι προς τον Αλλάχ, αλλά ακούγονται στεναγμοί της πασχούσης ανθρωπότητας» σχολιάζει ο εισαγγελέας Αθηνών παρ’ εφέταις Αριστείδης Οικονόμος το 1875 στο μηνιαίο έντυπο «Εφημερίς των φυλακών», όπου πρώτη φορά, εξ όσων γνωρίζουμε από τις πηγές, τίθεται το θέμα της εμπλοκής ειδικών -γιατρών και μηχανικών- στα της λειτουργίας των ελληνικών φυλακών.

Τα χρόνια περνούν γρήγορα, για μας τους απέξω γιατί για τους μέσα φαίνονται αιώνες, και φτάνουμε στο 1911 που έχουμε νόμο να προβλέπει δικαστικές φυλακές σε έδρα πρωτοδικείων με πλήρη απομόνωση, κεντρικές και αγροτικές φυλακές με κοινή εργασία την ημέρα και απομόνωση τη νύχτα. Η ελληνική κοινωνία ακόμα δεν είναι έτοιμη για τον σωφρονισμό. Ο Ντοστογέφσκι, ως επαναστάτης πέρασε χρόνια σε ρωσική φυλακή, έδωσε στοιχεία για τις φυλακές πριν από 160 χρόνια, τα οποία δεν απέχουν πολύ από το πρόσφατο παρελθόν. Μοιράζεται μαζί μας στις «Αναμνήσεις από το σπίτι των πεθαμένων».

«…Ναι, ο άνθρωπος όλα τ’ αντέχει! Ο άνθρωπος είναι το ον που συνηθίζει στο κάθε τι... Είναι πια αποδεδειγμένο πως οι φυλακές και το σύστημα των καταναγκαστικών έργων δεν διορθώνουν τον εγκληματία. Απλώς τον τιμωρούν και εξασφαλίζουν την κοινωνία απ’ τις παρακάτω επιβουλές του… Ο κακούργος πούχει εξεγερθεί εναντίον της κοινωνίας φυσικά τη μισεί… Μπορεί ο καθένας νάχει τη γνώμη του, μα δεν μπορεί να μην παραδεχτεί, πως υπάρχουν εγκλήματα που παντού και πάντα, κάτω από οποιαδήποτε νομοθεσία, απ’ την αρχή του πολιτισμού, θεωρούνται εγκλήματα. Και θα θεωρούνται εγκλήματα όσο ο άνθρωπος θα μένει άνθρωπος. Μόνο στο κάτεργο άκουσα διηγήσεις για τα πιο τρομαχτικά, τα πιο αφύσικα εγκλήματα… ειπωμένες με τα πιο ακράτητα, εύθυμα, παιδιάστικα γέλια.»

«Ένα βασικόν κοινωνικόν πρόβλημα που απασχολεί το Ελληνικόν Κράτος επί εκατό και πλέον έτη λύεται επιτέλους με τον καλύτερον δυνατόν τρόπον».

Εκείνο το πρωινό του 1961 ήταν αναμφισβήτητα το σπουδαιότερο της χρονιάς για το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τις εφημερίδες να εξαφανίζονται αστραπιαία κι όλη η χώρα να μιλά για τη λειτουργία των νέων πρότυπων φυλακών που κατασκευάζονταν με πυρετώδεις ρυθμούς στον ημιαστικό Κορυδαλλό. Ένα σωφρονιστικό ίδρυμα πλήρως ενταγμένο στα ευρωπαϊκά πρότυπα, με ευρύχωρα κελιά που έμοιαζαν με δωμάτια ενός σχετικά καλού ξενοδοχείου, όπως ανέφεραν ρεπορτάζ της εποχής και σκόπευαν να κάνουν την στέρηση της ελευθερίας λίγο πιο υποφερτή. Οι “πολυτελείς” για την εποχή φυλακές 260 στρεμμάτων, κατασκευάστηκαν για να στεγάσουν 600 τροφίμους, αριθμός που σοκάρει αν σκεφτεί κανείς πως το 2019 οι κρατούμενοι έφτασαν τις 2.700 ενώ σήμερα “φιλοξενούνται” 1.625, σε 1.396 θέσεις.

Το κόστος για την κατασκευή έφτανε τα 28,6 εκατομμύρια δραχμές, εκ των οποίων τα 16 προέρχονταν από τις δημόσιες επενδύσεις, 11 από τις πωλήσεις οικοπέδων στην περιοχή του Άγιου Σώστη και 1,6 από τον προϋπολογισμό. Οι Φυλακές Κορυδαλλού άνοιξαν τελικά τις πύλες τους το 1967, ενώ κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών είναι που αποφασίστηκε η επέκταση του σωφρονιστικού καταστήματος, ώστε να περιλαμβάνει και γυναικεία πτέρυγα. Αργότερα ακολούθησε περαιτέρω εξάπλωση των εγκαταστάσεων στο τεράστιο οικόπεδο του Κορυδαλλού, κι έτσι ανεγέρθηκαν τα νεότερα κτίρια του Ψυχιατρείου-Νοσοκομείου των φυλακών.

Κι αν το ίδρυμα αποτελούσε το καμάρι του τότε υπουργού Καλλία, κι αν οι πολιτικοί αντίπαλοι ξεστόμισαν έναν καλό λόγο, οι φυλακές Κορυδαλλού δεν άργησαν να γίνουν το άντρο της “ακολασίας”, αποτελώντας εκτός από πρώτη είδηση και ιδανική τροφή για πολιτικές αντιπαραθέσεις. Δολοφονίες, μυστηριώδεις αυτοκτονίες, ναρκωτικά, ακόμη και μαφίες που έπαιρναν σάρκα και οστά πίσω από τα βρώμικα κάγκελα των κελιών. Κουμάντο δεν έκανε κανείς άλλος, παρά μόνο οι κρατούμενοι. Ο έλεγχος στις φυλακές Κορυδαλλού ήταν μια χαμένη υπόθεση για όλους.

Τα διεθνή ΜΜΕ

Για πρώτη φορά τα διεθνή ΜΜΕ ασχολήθηκαν με τις φυλακές το 1973. Ο λόγος τότε ήταν η αποφυλάκιση του ήρωα της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Παναγούλη. Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1975 το κατώφλι των φυλακών περνούν οι πρωταίτιοι της Χούντας με πρώτο τον Γεώργιο Παπαδόπουλο. Κρατούμενοι των φυλακών γίνονται ακόμα και ταινίες. Συγκεκριμένα ο Γιώργος Κιμούλης υποδύεται τον «ληστή με τις γλαδιόλες» Θεόδωρο Βενάρδο που αυτοκτόνησε στο κελί του το 1984. Μάλιστα ήταν ο πρώτος που απέδρασε το 1974.Ο Νικόλαος Ντερτιλής ήταν το τελευταίο μέλος της φυλακής στη χούντα, που πέθανε στις 28 Ιανουαρίου 2013 σε ηλικία 94 ετών.

To 1995 κρατούμενοι παίρνουν τον έλεγχο των φυλακών για αρκετές ημέρες ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν αποδράσεις που συνδέθηκαν με τραγωδίες: Σορίν Ματέι το 1998 και Κώστας Πάσσαρης το 2001. Επίσης διεθνές ενδιαφέρον προκάλεσαν οι προφυλακίσεις των τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη το 2002 αλλά και όσα κατέγραφαν κατά καιρούς οι κάμερες ασφαλείας. Μια ακόμα υπόθεση που σχολιάστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ ήταν του Βρετανού υπηκόου Andrew Symeou, που κρατήθηκε προφυλακισμένος το 2010. Ο Symeou κατηγορήθηκε ψευδώς για δολοφονία και εκδόθηκε στην Ελλάδα σε ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.

Παλαιοκώστας – Ριζάι

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας αδιαμφισβήτητα έχει κάνει τις πιο εντυπωσιακές αποδράσεις που έχουν γίνει σε ελληνικές φυλακές. Συνολικά έχει καταφέρει να αποδράσει τέσσερις φορές, τις δυο, μάλιστα, έφυγε από τη φυλακή με ελικόπτερο. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2006 όταν το ελικόπτερο προσγειώθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού και παρέλαβε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τον Αλκέτ Ριζάι. Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009 και πάλι ελικόπτερο πήρε από τη φυλακή τους δυο βαρυποινίτες. Το ελικόπτερο κατέβηκε χαμηλά πάνω από τα κελιά της απομόνωσης του Κορυδαλλού και οι συνεργοί των δυο κακοποιών τους πέταξαν μια σκάλα με την οποία τους τράβηξαν πάνω. Ο Ριζάι συνελήφθη μετά την απόδραση δεν έγινε, όμως, το ίδιο και με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος θεωρείται ο νούμερο ένα καταζητούμενος Έλληνας κακοποιός.

Οι μεγαλύτερες εξεγέρσεις στις ελληνικές φυλακές

Κέρκυρας -1987

Ήταν 5 Φεβρουαρίου του 1987 όταν μια πολύ σοβαρή και επικίνδυνη εξέγερση ξεκίνησε στις φυλακές της Κέρκυρας, σε ένα από τα πιο σκληρά σωφρονιστικά ίδρυμα που υπήρχαν τότε στην Ελλάδα, που ο Τύπος χαρακτήριζε κολαστήριο. Έχοντας ως κύριο αίτημα τους καλύτερες συνθήκες κράτησης, οι τρόφιμοι της φυλακής με υποκινητές τους γνωστούς βαρυποινίτες Χάρη Τεμπερεκίδη, Βαγγέλη Ρωχάμη και Κυριάκο Παπαχρόνη, ξεκίνησαν εκείνη την εξέγερση με ένα από τα πανό που είχαν αναρτημένα να γράφει: «Εξεγερθήκαμε στους γδάρτες των ονείρων μας».

Κορυδαλλός, 1995

Ο ψυχίατρος των φυλακών Ευάγγελος Φιλιππάκης μαζί με τον νοσηλευτή Νίκο Γρίσπο, πραγματοποιούν στις 8 το πρωί την καθημερινή διανομή των φαρμάκων στους κρατούμενους που την έχουν ανάγκη. Την ώρα που βρίσκονται στην Τρίτη πτέρυγα εκτυλίσσονται μπροστά τους συμπλοκές κρατουμένων. Πριν καν προλάβουν να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, ορμούν κάποιοι από τους κρατούμενους και τους συλλαμβάνουν ως ομήρους. Στο περιστατικό καταφθάνουν για να βοηθήσουν και κάποιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι όμως συλλαμβάνονται και αυτοί. Συνολικά πιάστηκαν οκτώ όμηροι, τους οποίους λίγο αργότερα οδήγησαν στα κρατητήρια.

Αμέσως μετά η εξέγερση γενικεύτηκε, ξεσηκώθηκαν και οι υπόλοιπες πτέρυγες, μέχρι και οι νεαροί που κρατούνταν στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων. Οι φυλακισμένοι επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς καταστρέφοντας ό,τι έβρισκαν μπροστά τους: τζαμαρίες, κρεβάτια, κομοδίνα, τουαλέτες. Σε αρκετά σημεία είχαν ανάψει φωτιές ενώ τα ουρλιαχτά από κρατούμενους που είχαν τραυματιστεί από τις άγριες συμπλοκές αντηχούσαν στους διαδρόμους.

Πρωτοφανής βαρβαρότητα – Η άγρια δολοφονία του Καραμούτη

Στις δεξαμενές πετρελαίου στα μαγειρεία υπήρχαν 31.000 λίτρα πετρελαίου, που αν έπαιρναν φωτιά, θα τιναζόταν στον αέρα, όχι μόνο οι φυλακές, αλλά και η γύρω περιοχή. Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ υπήρχαν σε όλα τα σημεία μπροστά και γύρω από τις φυλακές καθώς και πυροσβεστικά και ασθενοφόρα, τα οποία ήταν σε κατάσταση ετοιμότητας. Οι αρχές προσπαθούσαν να καταλάβουν ποιοι πρωτοστατούσαν στην εξέγερση για να μπορέσουν να τους πλησιάσουν και να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Όσο περνούσαν οι ώρες τα πράγματα χειροτέρευαν με τις συμπλοκές μεταξύ των φυλακισμένων να γίνονται ανεξέλεγκτες. Τις πρώτες πρωινές ώρες άρχισαν να λεηλατούν το φαρμακείο των φυλακών για ναρκωτικές ουσίες. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι κάποιοι από τους κρατούμενους είχαν κάνει όντως χρήση ναρκωτικών. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς κατέρρευσαν και οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ τρεις πέθαναν από υπερβολική δόση…

Την τρίτη ημέρα της εξέγερσης κάποιοι κρατούμενοι δολοφόνησαν με τον πιο άγριο τρόπο τον 27χρονο Δημήτρη Καραμούτη, ο οποίος είχε κλειστεί στην απομόνωση μετά από δικό του αίτημα. Εκεί μπήκαν οι κρατούμενοι και τον τραυμάτισαν στο κεφάλι και στο σώμα με αιχμηρό αντικείμενο. Ο ιατροδικαστής που θα τον εξέταζε αργότερα θα μιλούσε για χοντρή βελόνα ή λεπτό σύρμα. Του τρύπησαν την καρδιά, τους πνεύμονες και τη σπλήνα, ενώ είχε τραύματα σε όλο το σώμα. Όσο ήταν ακόμη ζωντανός, του πέρασαν ένα σεντόνι στον λαιμό και τον κρέμασαν. Ο ιατροδικαστής αποφάνθηκε ότι πέθανε μερικές ώρες αργότερα. Αλλά οι δράστες όμως δεν σταμάτησαν εκεί.

Πήραν πετρέλαιο και έβαλαν στουπιά στις τρύπες του άψυχου κορμιού του 27χρονου, ράντισαν όλο του το σώμα και του έβαλαν φωτιά, που έσβησε μόνη της πριν τον κάψει ολόκληρο. Αργότερα κάποιοι από φυλακισμένους παρέδωσαν σε αυτή την κατάσταση το πτώμα στους δεσμοφύλακες. Ο ιατροδικαστής Δημοσθένης Μπούκης είχε μιλήσει για πρωτοφανή αγριότητα που όμοιά της δεν είχε συναντήσει στη δουλειά του.

Κορυδαλλός, 1996

Ένα χρόνο μετά την μεγάλη εξέγερση του Κορυδαλλού, σημειώθηκε ακόμα μια η οποία έληξε έγκαιρα και αναίμακτα. Η εξέγερση αυτή, όπως φάνηκε, έγινε χωρίς οργανωμένο σχέδιο και σαφείς στόχους, δεν υπήρξαν συγκεκριμένα αιτήματα και εκδηλώθηκε σε προεκλογική περίοδο. Ακόμη και η ώρα που ξεκίνησε, στις 7.45 μ.μ. ήταν ασυνήθιστη, καθώς οι εξεγέρσεις οργανώνονται συνήθως τη στιγμή που μπαίνουν οι κρατούμενοι στα κελιά τους. Ανεξάρτητα πάντως από τα κίνητρα και τις σκοπιμότητες, η εξέγερση αυτή είχε επανέφερε στην επικαιρότητα το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης πραγματικού σωφρονιστικού συστήματος, της ύπαρξης κυκλωμάτων, αλλά και τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές.

Στην εξέγερση του 1996 σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές στις αποθήκες τροφίμων, στις καντίνες και στους κοινόχρηστους χώρους. Όλα είχαν ξεκινήσει όταν ομάδα Αλβανών και Ελλήνων ανηλίκων συνεπλάκησαν στα μαγειρεία – τραπεζαρία του Σωφρονιστικού Καταστήματος Ανηλίκων και γρήγορα ενεπλάκησαν και οι σκληροί των φυλακών, οι οποίοι συνέλαβαν τον σωφρονιστικό υπάλληλο Νίκο Χρα, τον οποίον κράτησαν ως όμηρο μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής.

Μία ώρα αργότερα και ενώ τα πράγματα έδειχναν ότι είχαν τελειώσει, στο χορό μπήκαν και οι βαρυποινίτες από την τρίτη και τέταρτη πτέρυγα των ανδρικών φυλακών, ζητώντας την απομάκρυνση από τις φυλακές των Αλβανών κρατουμένων. Η έγκαιρη επέμβαση των διμοιριών των ΜΑΤ και ομάδων των ΕΚΑΜ είχε αποτρέψει την απόδραση κρατουμένων.

Ναύπλιο, 2013

Το πρωί της 5ης Μαρτίου, σημειώθηκε εξέγερση κρατουμένων στις δικαστικές φυλακές του Ναυπλίου, με αφορμή το θάνατο κρατουμένου. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πλημμελή -όπως υποστηρίζουν- ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, οι κρατούμενοι σε δύο από τις τρεις πτέρυγες των φυλακών αρνήθηκαν να επιστρέψουν στα κελιά τους μετά τον προαυλισμό τους, ενώ κάποιοι εξ αυτών έβαλαν φωτιά σε στρώματα. Στον χώρο των φυλακών είχαν φτάσει άμεσα ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ χωρίς ωστόσο να επέμβουν. Επενέβησαν μόνο οι εσωτερικοί φύλακες, ενώ κλήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία η οποία και έσβησε τη φωτιά που είχαν βάλει οι κρατούμενοι.

Η εξέγερση τελικά πήρε τέλος με τους κρατούμενους να επιστρέφουν στα κελιά τους. Όσον αφορά τον κρατούμενο που έχασε τη ζωή του, πρόκειται για έναν 26χρονο Παλαιστίνιο που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και εξέπνευσε μία ώρα αργότερα από ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τους γιατρούς. Οι συνθήκες θανάτου του κρατουμένου δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης τις αποδίδει σε παθολογικά αίτια.

Οπλοστάσια που προκαλούν τρόμο

«Οι φυλακές δεν μπορεί να είναι καταστήματα εγκληματικής εκπαίδευσης», δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή η Γενική Γραμματέας αντιεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου, με φόντο τα τρομερά ευρήματα-αυτοσχέδια μαχαίρια, αυτοσχέδια σουβλιά, σιδερολοστοί και σιδερολίμες- που έχουν κατασχεθεί τους τελευταίους μήνες, σε οργανωμένες έρευνες σωφρονιστικών και της ειδικής ομάδας της Αστυνομίας, στα κελιά αλλά και σε κοινόχρηστους χώρους κρατουμένων τις φυλακές. Η κ. Νικολάου τονίζει με αυτόν τον τρόπο την απόφαση της Πολιτείας να αφοπλίσει τους επικίνδυνους κακοποιούς, που με αυτά τα αυτοσχέδια όπλα απειλούν, τραυματίζουν ή και σκοτώνουν μέσα στις φυλακές της χώρας άλλους κρατούμενους για μεταξύ τους διαφορές ή ακόμη και στο πλαίσιο της επιβολής του ισχυρότερου στον πιο αδύναμο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στο τρίμηνο Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου 2020, έγιναν 2.141 έρευνες στις φυλακές όλης της χώρας.

Στη διάρκεια αυτών των ελέγχων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

169 μαχαίρια, (αυτοσχέδια και μη), σιδερολοστοί, σουβλιά και σιδερολίμες.

29,5 γραμμάρια ηρωίνης και 859, 69 γραμμάρια κάνναβης.

168 χάπια( ναρκωτικά –αντιυπερτασικά)

230 κινητά τηλέφωνα

346,5 λίτρα αλκοολούχων παρασκευασμάτων.

Βέβαιο είναι ότι οι κρατούμενοι που κατασκευάζουν κρυφά αυτά τα αυτοσχέδια όπλα, είναι οι λεγόμενοι σκληροί, κάποιοι από τους οποίους είχαν η και έχουν ακόμη στήσει οργανωμένες συμμορίες και διευθύνουν εγκληματικές ομάδες από τις φυλακές.

608 έκτακτες μεταγωγές για να σπάσουν τα κυκλώματα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δια της γραμματείας αντιεγκληματικής πολιτικής που υλοποιεί τις αποφάσεις, προχώρησε σε 608 έκτακτες μεταγωγές κρατουμένων, στην προσπάθεια να σπάσει την αλυσίδα των σκληρών ομάδων. «Ο Κορυδαλλός εξακολουθεί να είναι άντρο ανομίας. Συμμορίες έδιναν ραντεβού στον Κορυδαλλό για έκνομες ενέργειες. Οι φυλακές δεν έκλειναν. Η πρώτη φορά που χτύπησε το κουδούνι για να μπουν στα κελιά τους ήταν τον Αύγουστο του 2019. Ήταν όλα ανοιχτά, οργάνωναν παιχνίδια και πάρτι. Σπάσαμε τις μαφίες του Κορυδαλλού. Κάναμε έκτακτες μεταφορές και έτσι σπάσαμε τις μαφίες του Κορυδαλλού που ήταν τα αφεντικά της φυλακής. Το προσωπικό ήταν πλήρως απαξιωμένο, υπό τον πλήρη έλεγχο των συμμοριών, ανίκανοι να προσφέρουν. Πλέον τα ηνία τα έχουν οι υπάλληλοι”.

Έκθεση – κόλαφος από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτρoπής για τηv Πρόληψη τωv Βασαvιστηρίωv και της Απάvθρωπης ή ταπειvωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, ήταν ισχυρό “χαστούκι” για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς διαπιστώθηκε υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία, άθλιες συνθήκες και κακομεταχείριση των κρατούμενων ανηλίκων. Χαρακτηριστικά, η έκθεση ανέφερε ότι «το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα είναι στο όριο της κατάρρευσης» και ότι «τα πρότυπα για τους χώρους διαβίωσης και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος σε κάθε κρατούμενο απλούστατα δεν εφαρμόζονται», ενώ «αδύναμοι κρατούμενοι δεν τυγχάνουν καμίας προσοχής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αφήνονται απλώς να πεθάνουν».

Το πιο σοκαριστικό σημείο της έκθεσης είναι ίσως αυτό που περιγράφει ένα ντροπιαστικό για τη χώρα περιστατικό, όπου ένας κρατούμενος απήχθη από συγκρατούμενους και αφέθηκε… ελεύθερος όταν οι συγγενείς πλήρωσαν λύτρα. Η κυβέρνηση ένιψε τας χείρας της απαντώντας στην ουσία πως η έκθεση αποτυπώνει μια κατάσταση που διαμορφώθηκε σε βάθος δεκαετιών.

2020: Σαφώς καλύτερη η κατάσταση, αλλά…

Η μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος θα πρέπει να αποτελέσει επείγουσα προτεραιότητα για την Ελλάδα, σημειώνει σε νέα έκθεσή της η CPT. Η Επιτροπή πραγματοποίησε επίσκεψη σε φυλακές και αστυνομικά τμήματα στην Ελλάδα από τις 28 Μαρτίου ως τις 9 Απριλίου 2019 και στη σχετική έκθεσή της ανέφερε ότι, αν και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει λάβει μέτρα σε σχέση με την προηγούμενη επίσκεψή της το 2015, το ελληνικό κράτος πρέπει να αναλάβει πολύ πιο αποφασιστική δράση.

Στην απάντηση που απέστειλαν οι ελληνικές Αρχές στις 6 Μαρτίου 2020 και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το Συμβούλιο της Ευρώπης αναφέρεται ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της νέας πολιτικής ηγεσίας της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αφορά σε ζητήματα ασφαλείας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος.

Σημειώνονται αναλυτικά οι βελτιώσεις και ανακαινίσεις που έχουν γίνει στις φυλακές, τα μέτρα για τη μείωση του υπερπληθυσμού (όπως οι νέες φυλακές στη Δράμα, οι νέες πτέρυγες στις φυλακές της Νιγρίτας και ο σχεδιασμός για μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας ανάμεσα στους φυλακισμένους – όπως μεταφορά φυλακισμένων, καθώς και οι κινήσεις για την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, που σχεδιάζεται σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα. Σχεδιασμός, που μόνο στα λόγια δεν έμεινε.

Το σήμερα

«Λένε ότι κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά μια χώρα, αν δεν βρεθεί πρώτα μέσα στις φυλακές της. Μια χώρα πρέπει να κρίνεται με βάση τη μεταχείριση την οποία επιφυλάσσει όχι στους πλέον ευυπόληπτους πολίτες της, αλλά στους πλέον ανυπόληπτους». Αυτή είναι και η βάση για την ένταξη της διοίκησης των φυλακών σε ένα, πάνω απ’ όλα, ηθικό πλαίσιο. Η ηθική αυτή αρχή δεν πρέπει να λησμονείται ποτέ από τους ανώτερους αξιωματούχους, από τη σωφρονιστική διοίκηση και από το ένστολο σωφρονιστικό προσωπικό. Χωρίς ηθικό πλαίσιο, η αποδοτικότητα της διοίκησης στις φυλακές μπορεί, τελικά, να καταλήξει στις βαρβαρότητες των στρατοπέδων συγκεντρώσεως και των γκουλάγκ.

Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των κρατουμένων αλλά και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ήταν από τις πρώτες παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης. Πρόκειται για ιστορικό στρατηγικό σχέδιο που ανατρέπει εξολοκλήρου το σωφρονιστικό σύστημα δεκαετιών με εύρυθμη λειτουργία σε όλα τα επίπεδα των καταστημάτων, ορθή μεταχείριση και τήρηση των εσωτερικών κανόνων των φυλακών καθώς και εκπαίδευση του προσωπικού.

Για πρώτη φορά στην ιστορία τα σωφρονιστικά καταστήματα διαχωρίζονται, δημιουργούνται φυλακές υψίστης ασφαλείας για βαρυποινίτες ενώ η καθολική εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης σε όλη τη χώρα θα βάλει “τάξη” στην άναρχη “μοιρασιά” που ευθύνεται για τα περισσότερα περιστατικά βίας, με κάποια να καταλήγουν σε τραγωδίες.

Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών, το θέμα της λειτουργίας του νέου Καταστήματος Κράτησης Δράμας αλλά και της Πειθαρχικής Φυλακής Υψίστης Ασφαλείας στον Δομοκό Φθιώτιδας μπήκε στην τελική ευθεία. Το Κατάστημα Κράτησης Δράμας παραδίδεται επίσημα στις 4 Ιουνίου και η λειτουργία του, που αναμένεται τον Σεπτέμβριο ή το αργότερο Οκτώβριο, ανοίγει τον δρόμο και για την Πειθαρχική Φυλακή Δομοκού, η οποία έρχεται ως συνέχεια των πολυσυζητημένων φυλακών Γ’ Τύπου, που εκτιμάται ότι θα ανοίξει με τη νέα της μορφή το πολύ 15 μέρες μετά.

Κατάστημα Δράμας

Ένα νέο σωφρονιστικό ίδρυμα, το οποίο θα πληροί σύγχρονες προδιαγραφές, συνολικής δυναμικότητας 600 θέσεων κρατουμένων, προκειμένου να αποσυμφορηθούν άλλες φυλακές ιδιαίτερα της Βορείου Ελλάδος, πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα. Είναι οι φυλακές της Δράμας, το κτίριο για τη στέγαση των οποίων παραλαμβάνει την ερχόμενη εβδομάδα η Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής. Το νέο σωφρονιστικό ίδρυμα θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πλήρως εξοπλισμένη μονάδα υγείας, εγκαταστάσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, αθλητικές εγκαταστάσεις. Το σωφρονιστικό προσωπικό το οποίο θα απασχοληθεί στο Κατάστημα Κράτησης αυτό, ανέρχεται σε 258 άτομα, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων.

Αυτή τη στιγμή τρέχει η διαδικασία για τον διαγωνισμό πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ, προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς και να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του. Ενώ λοιπόν, είναι θέμα χρόνου η θέση σε λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης Δράμας, σημειώνεται ότι η θεμελίωση του έργου έγινε το 2002 με υπουργική απόφαση και η παράδοσή του ήταν προγραμματισμένη να γίνει το 2016. Από τον Ιούλιο του 2019, η Γραμματεία αντιεγκληματικής πολιτικής, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα η ολοκλήρωση της κατασκευής του Καταστήματος Κράτησης Δράμας. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και την παράδοση των εκπαιδευτικών δομών του Καταστήματος, ακολούθησαν συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και συγκροτήθηκε η επιτροπή για την παραλαβή προς χρήση του καταστήματος.

Πειθαρχική φυλακή Δομοκού

Αμέσως μετά τη λειτουργία του ΚΚ Δράμας θα λειτουργήσει και το ΚΚ Δομοκού, που προορίζεται να μετατραπεί σε Πειθαρχική Φυλακή, στην οποία θα κρατούνται κυρίως κρατούμενοι που έχουν υποπέσει σε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα σε άλλο κατάστημα κράτησης, καθώς και καταδικασμένοι για πολύ βαριά εγκλήματα και τρομοκρατία. Η Πειθαρχική Φυλακή θα τεθεί σε λειτουργία όταν λειτουργήσει και το Κατάστημα Κράτησης της Δράμας, καθώς θα δοθεί η δυνατότητα να γίνει διαχωρισμός κρατουμένων, δηλαδή να μην είναι μαζί κρατούμενοι για τα λεγόμενα ελαφριά αδικήματα με βαρυποινίτες.

Θα πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα «τιμωρητικό» κατάστημα κράτησης, με κελιά των ενός ή δύο ατόμων, με περιορισμένα επισκεπτήρια, με συνεχείς ελέγχους κρατουμένων και με πυκνή φρούρηση και από την ΕΛ.ΑΣ. Το συγκεκριμένο κατάστημα έχει χωρητικότητα κρατουμένων επίσης 600 άτομα, αλλά υπολογίζεται ότι θα έχει πολύ λιγότερα σε μόνιμη βάση (150-200 άτομα).

‘Βάζουμε τέλος σε χρονίζουσες παθογένειες’

“Η κυβέρνησή μας προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα δράσης. Θέτει ως προτεραιότητά της, τα έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της κοινωνίας μας. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεραπεύει χρονίζουσες παθογένειες. Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, παραδίδεται επισήμως σε σύντομο χρονικό διάστημα το Σωφρονιστικό Κατάστημα Δράμας (Νικηφόρου). Μέλημά μας είναι η επιτάχυνση των διαγωνιστικών διαδικασιών που απαιτούνται, προς την κατεύθυνση της στελέχωσης με το απαραίτητο προσωπικό το οποίο θα εργαστεί στο κατάστημα κράτησης είτε ως σωφρονιστικό, είτε σε διάφορους κλάδους και ειδικότητες.

Βρισκόμαστε σε άριστη συνεργασία με την γενική γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής κα Σοφία Νικολάου και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι προσπάθειες μας πλέον, στοχεύουν στην έναρξη λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Δράμας, σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πρέπει να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας προς όλους αυτούς που συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του μεγάλου αυτού έργου στα χρόνια που προηγήθηκαν αλλά και προς τους ανθρώπους του σήμερα που έκαναν τα αποφασιστικά βήματα. Ιδιαίτερα όμως πρέπει να ευχαριστήσουμε τον πρωθυπουργό μας, ο οποίος συνεχώς αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την Ελληνική Περιφέρεια”, δήλωσε στην Alphafreepress ο βουλευτής της ΝΔ Δράμας.

Φυλακές μόνο για οικονομικούς εγκληματίες

Πρόκειται για μια έκταση που ανήκει στην Μητρόπολη Χαλκίδος, με τον Μητροπολίτη να φαίνεται θετικός ως προς την παραχώρησή της. Το κτιριακό συγκρότημα σχεδιάζεται να φιλοξενεί 600 κρατουμένους, θα είναι υπερσύγχρονο και αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι πως θα φιλοξενούνται μόνο κρατούμενοι καταδικασμένοι για οικονομικά εγκλήματα, ώστε να μην έρχονται σε επαφή σε σκληρούς κακοποιούς.

Ιστορική αλλαγή στο σωφρονιστικό σύστημα – Οι νέες υπερσύγχρονες φυλακές στον Ασπρόπυργο

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, η ιδρυθείσα από την παρούσα κυβέρνηση της Ν.Δ. Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής, προχωρά σε βαθιές τομές στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και κατ’ επέκταση στο σωφρονιστικό σύστημα, στην γρήγορη απονομή δικαιοσύνης και στην προστασία των ευάλωτων κρατουμένων, που κατά γενική ομολογία, δεν έχουν προηγούμενο. Με πρωτοβουλία της Γραμματέως Αντιεγκληματικής Πολιτικής και με την στήριξη και συνεργασία της ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προχωρά με γοργούς ρυθμούς, η κατασκευή των υπερσύγχρονων φυλακών, οι οποίες θα αναγερθούν στον Ασπρόπυργο με τη φιλοδοξία τη σωστή πολιτική της Πολιτείας, απέναντι σε κρατούμενους και στο σύστημα δικαίου.

Δ.Σ.Σ.Α.

Οι φυλακές αυτές, θα λειτουργήσουν με μετεγκατάσταση των ιστορικών του Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας. Τα σχέδια προχωρούν και δεν κατάφερε ούτε η εφιαλτική πανδημία του κορωνοϊού να καθυστερήσει. Οι νέες εγκαταστάσεις θα ονομάζονται «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών» (Δ.Σ.Σ.Α.) και σήμερα παρουσιάζεται από την Alphafreepress και η μακέτα του έργου, για να πάρουν οι αναγνώστες της μια πρώτη γεύση της καινοτομίας που υλοποιείται με σταθερά βήματα και που φιλοδοξεί να αλλάξει την όψη της περιοχής και να συμβάλλει καθοριστικά στη διαχείριση των προβλημάτων που αφορούν στο σωφρονιστικό σύστημα. Οι μελέτες και ο σχεδιασμός του νέου σωφρονιστικού καταστήματος, απεικονίζουν μία σύγχρονη δικαστική φυλακή, με πλήθος απαραίτητων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, ενώ ακόμη και οι προβλέψεις για τα κελιά εναρμονίζονται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα.

Το τετράπτυχο, πάνω στο οποίο οικοδομείται το νέο σωφρονιστικό ίδρυμα που θα αντικαταστήσει τον απαρχαιωμένο Κορυδαλλό, στηρίζεται σε τέσσερις βασικές έννοιες: Ταχύτητα, Ασφάλεια, Γρήγορη Απονομή Δικαιοσύνης, Γρήγορες Διαδικασίες. Η νέα, σύγχρονη φυλακή, θα είναι ουσιαστικά, φυλακή υποδίκων. Ανθρώπων, δηλαδή, που έχουν συλληφθεί και κριθεί προφυλακιστέοι από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές και έως τώρα, στέλνονταν σε διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας η στον Κορυδαλλό, χωρίς όμως σωστό προγραμματισμό και σχέδιο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στους ίδιους, τις οικογένειές τους, στο σύστημα Δικαιοσύνης. Οι προφυλακισμένοι, θα μπαίνουν και θα παραμένουν εκεί μέχρι να εκδικαστεί και η υπόθεσή τους!Στις φυλακές Ασπροπύργου θα λειτουργούν και επτά δικαστικές αίθουσες. Και το πιθανότερο, σε έξι μήνες από την προφυλάκιση να διεξάγεται και η δίκη εντός του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης χωρίς νόμο!

Δηλαδή, επιταχύνεται, σε απίστευτο βαθμό η ποινική διαδικασία, χωρίς νόμο! Και μόνο τότε, όταν επιβάλλεται η οποιαδήποτε ποινή με βάση και πάλι συγκεκριμένα ορθολογικά κριτήρια, θα γίνεται η μεταγωγή του κρατουμένου για την έκκριση της ποινής σε άλλη φυλακή της χώρας.

Στο Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών (Δ.Σ.Σ.Α) λοιπόν, θα περιλαμβάνονται:

Φυλακή υποδίκων

12 πτέρυγες, συνολικής χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων

Προαύλια πτερύγων, έκτασης 1.000 τ.μ και θα έχει χώρους πρασίνου, μικρή υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση(γηπεδο μπάσκετ) και ανοιχτό χώρο συνάθροισης.

Πτέρυγα ευάλωτων ομάδων

Ημιπτέρυγα ΑΜΕΑ

Διοικητήριο ΔΣΣΑ

Κτίριο Κεντρικής Πύλης ΔΣΣΑ (Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών)

Κλινικές(Γενικής Νοσηλείας-Ψυχιατρική Κλινική).

Ιατρείο ΔΣΣΑ

Χώροι Θεραπευτικών Προγραμμάτων

Δικαστικό Μέγαρο(7 αίθουσες)

Σχολικό Συγκρότημα ΔΣΣΑ

Γυμναστήριο

Βιβλιοθήκη

Εργαστήρια ΔΣΣΑ

Πειθαρχικά κελιά

Διοικητήριο Εξωτερικής φρουράς

Ιερός Ναός-Χώροι Λατρείς

Περιβάλλων χώρος- Χώροι πρασίνου

Υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις(γήπεδο ποδοσφαίρου).

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι στον ίδιο χώρο στην περιοχή του Ασπροπύργου θα μετεγκατασταθεί και η Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής. Η μετεγκατάσταση της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών είναι πολύ σημαντική καθώς δεν εμπλέκονται συνοδείες της Αστυνομίας, ατέλειωτες ώρες, μέσα στην Αθήνα. Για να γίνει κατανοητό, από την έξοδο 4 της Ελευσίνας θα απέχει τέσσερα λεπτά. Επίσης, η Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής έχει φροντίσει κάθε πτέρυγα να φιλοξενεί κρατούμενους, που βαρύνονται με συγκεκριμένης βαρύτητας αδικήματα.
Στόχος είναι να μην διαμένουν στο ίδιο κελί άνω των τεσσάρων κρατουμένων, όση δηλαδή θα είναι και η χωρητικότητά τους. Δεν θα συμβεί δηλαδή αυτό που συνέβαινε στις φυλακές Κορυδαλλού και κρινόταν άκρως απαράδεκτο.

2.700 κρατούμενοι σε 1.222 θέσεις

Ενώ οι φυλακές είναι χωρητικότητας 1222 θέσεων, υπήρξε εποχή που είχαν στείλει εκεί και 2.700 κρατούμενους! Τώρα, με τις μεταγωγές που έγιναν για να σπάσουν οι αρμόδιοι και τις μαφίες που είχαν δημιουργηθεί και υπήρχαν κρούσματα μαχαιρωμάτων και δολοφονιών ακόμη, κρατούνται εκεί 1250 κρατούμενοι. Με σύστημα ON LINE, θα βλέπουν οι εισαγγελείς που διατάσσουν τις μεταγωγές, ποια σωφρονιστικά καταστήματα έχουν κενές θέσεις, ποια δέχονται καταδικσμένους για οικονομικά εγκλήματα, ποιες είναι οι πειθαρχικές φυλακές για βαριά αδικήματα και ανάλογα θα πράττουν.

Με τις ρυθμίσεις που δρομολογούνται, δείχνουν την ικανοποίησή τους όλοι οι παράγοντες της Δικαιοσύνης στη χώρα (δικαστές, σωφρονιστικοί, δικηγόροι). Με την κατασκευή αυτού του τεράστιου έργου για τα δεδομένα της σωφρονιστικής πολιτικής τής χώρας, θεωρείται βέβαιο από τους αξιωματούχους ότι θα αναβαθμιστεί η περιοχή με την κατασκευή βοηθητικών οδών, την παρουσία σε μία δύσκολη περιοχή της Αστυνομίας. Σε συσκέψεις που έχουν λάβει χώρα στα γραφεία της Γραμματείας Αντιεγκληματικής πολιτικής με όλους τους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων των Δήμων τη περιοχής, έχει δοθεί μεγάλη έμφαση και σε άλλα αναπτυξιακά έργα που σχεδιάζονται σε σχέση με το κατάστημα κράτησης.

Όπως προαναφέρθηκε, προβλέπεται και βελτίωση του βοηθητικού οδικού άξονα της περιοχής περιμετρικά του συγκροτήματος. Επίσης, στα σχέδια των αρμοδίων είναι και η πρόσληψη με κριτήρια εντοπιότητας από συνοικίες της δοκιμασμένης Δυτικής Αττικής, τουλάχιστον 1000 εργαζομένων, διαφόρων ειδικοτήτων με βάση τους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν.
Από τη γενική Γραμματεία αντιεγκληματικής πολιτικής εκφράζεται η αισιοδοξία με βάση το χρονοδιάγραμμα ότι πριν από το τέλος του 2020, όλα θα είναι έτοιμα για να αρχίσουν οι εργασίες ενός έργου, που όταν υλοποιηθεί θα αποτελέσει πράγματι τομή στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρα μας.

Ένα μεγάλο στοίχημα

Η μετεγκατάσταση των Φυλακών Κορυδαλλού στην περιοχή του Θριασίου αποτελεί το πλέον αποφασιστικό βήμα για την αντιμετώπιση του διαχρονικού προβλήματος του υπερπληθυσμού των κρατουμένων. Το project «Δικαστικό Σωφρονιστικό Συγκρότημα Αθηνών» έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά .Έχουμε στα χέρια μας ήδη από χθες (03-06-2020) την Απόφαση Προέγκρισης του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το νέο Κατάστημα Κράτησης. Οι διαδικασίες προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς και είμαι βέβαιη ότι στα τέλη του έτους θα έχει εκδοθεί το πολυπόθητο Προεδρικό Διάταγμα το οποίο και θα συνιστά την άδεια δόμησης της φυλακής. Ο τίτλος του νέου Καταστήματος Κράτησης αποδεικνύει ότι αυτό θα αποτελεί πραγματικά μία φυλακή υποδίκων συνολικής χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων και όχι καταδίκων και βαρυποινιτών όπως είχε καταλήξει να είναι ο Κορυδαλλός τα προηγούμενα χρόνια.

Ο σχεδιασμός του νέου Καταστήματος Κράτησης βασίζεται σε πρότυπες μελέτες φυλακών, οι οποίες απεικονίζουν μία σύγχρονη Δικαστική Φυλακή με πλήθος απαραίτητων εγκαταστάσεων και υπηρεσιών, όπως ενισχυμένα ιατρεία, ψυχιατρική πτέρυγα, σχολικές εγκαταστάσεις,υπαίθριους χώρους συνάθροισης και δικαστικές αίθουσες. Τα κελιά των κρατουμένων θα έχουν συνολικό εμβαδό 22 τ.μ., χωρητικότητας 4 ατόμων και εναρμονίζονται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα της Eπιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).
Οραματιζόμαστε ένα καλύτερο σωφρονιστικό σύστημα στο οποίο θα εκλείψουν ολοκληρωτικά φαινόμενα βίας, ανομίας και κακών συνθηκών κράτησης.

Το Δ.Σ.Σ.Α. θα είναι ένα Κατάστημα Κράτησης αντάξιο των σύγχρονων σωφρονιστικών επιταγών”, δήλωσε στην εφημερίδα Alphafreepress η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου.

Πρόκειται για μια θεμελιώδους σημασίας αλλαγή που φέρνει η κυβέρνηση, πλήρως εναρμονισμένη στις θεσμικές απαιτήσεις των αρχών του ελληνικού συνταγματικού χάρτη και των αντίστοιχων υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεων των ευρωπαϊκών και διεθνών συμβατικών κειμένων που πολλές φορές έμεναν στο “συρτάρι”. Το στοίχημα, είναι τώρα ακριβώς αυτό: Όλα αυτά να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της καθημερινής σωφρονιστικής πραγματικότητας. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο δεν είναι απλό ευχολόγιο και η απόσταση ανάμεσα στην ευχή και την υλοποίηση, από ένα άλμα με όλα τεχνικά προβλήματα και τις διοικητικές αγκυλώσεις, έγινε ένα μικρό βήμα. Η επιτυχία ωστόσο, συνιστά μία ακόμη κυβερνητική καταξίωση στα μάτια των πολιτών. Το μήνυμα είναι σαφές. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να σταματά στην πόρτα της φυλακής, όπως και οι δεσμεύσεις για αλλαγή, δύο βήματα έξω από το παραβάν…

Όλο το αφιέρωμα στην εφημερίδα του Σαββάτου 6/6

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις