Αθήνα

°C

Τετάρτη

28

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πακέτο Κομισιόν 2020: Η Ελλάδα θα είναι “από τις πιο ευνοημένες χώρες”
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ

Πακέτο Κομισιόν 2020: Η Ελλάδα θα είναι “από τις πιο ευνοημένες χώρες”

Πακέτο Κομισιόν 2020: Η Ελλάδα θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει μέρος των μνημονιακών της δεσμεύσεων από το Ταμείο Ανάπτυξης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Πακέτο Κομισιόν 2020: Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 4 πιο ευνοημένα κράτη από το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. εκτίμησε στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. Από την πλευρά του, στις ισχυρές επιδόσεις της Ελλάδα πριν την κρίση του κορονοϊού αναφέρθηκε ο Μάριο Σεντένο στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο του Economist, με θέμα “Ευρωζώνη: Η αναζήτηση του ‘εμβολίου’ για τον κορονοϊό”, με τον πρόεδρο του Eurogroup να επισημαίνει ότι σε αυτή την κρίση, δεν υπάρχει τρόικα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν δωρεάν χρήματα.

“Η Ελλάδα εμφάνιζε πολύ καλές επιδόσεις πριν την κρίση του κορονοϊού”, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο. “Είχε ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας και δεν ήταν πια η ίδια χώρα που ζήτησε βοήθεια πριν από 10 χρόνια”, πρόσθεσε. “Μπήκε στην κρίση με σταθερή οικονομία, χωρίς δημοσιονομικές ανισορροπίες και με την επιχειρηματική δραστηριότητα να ενισχύεται. Το σοκ της πανδημίας μπορεί να την καθυστερήσει, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να την ρίξει”, ανέφερε. Ο Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για ένα “δίχτυ ασφαλείας” που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο “για να προστατεύσουμε τα πιο ευάλωτα μέλη και τομείς”. “Υπάρχουν τα κονδύλια”, σημείωσε.

Τα κονδύλια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση

“Επίσης δεν υπάρχει τρόικα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει δωρεάν χρήμα για όλους. Τα κονδύλια θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με σύνεση – χρειάζονται κανόνες για τις δαπάνες”, ανέφερε. Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ταυτόχρονα ότι αν και η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη για μία τέτοια κρίση, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος, η αντίδραση της ήταν ταχύτατη. “Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Eurogroup, όλοι μας αντιδράσαμε ταχύτατα στο πλαίσιο της εντολής μας. Σε μόλις τρεις μήνες η απάντηση στην κρίση έχει φτάσει τα 3 τρισ. ευρώ”. Η κρίση αυτή είναι επίσης μια ευκαιρία να αλλάξουμε τις προτεραιότητες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, να επενδύσουμε σε νέους τομείς, να μειώσουμε την εξάρτηση μας από τις ξένες εφοδιαστικές αλυσίδες, πρόσθεσε ο Σεντένο.

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα ανάμεσα στα 4 πιο ευνοημένα κράτη από το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ.

Την προτροπή του προς όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιήσουν τα κονδύλια της ΕΕ προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν πληγεί εξαιτίας του κορονοϊού, απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στο συνέδριο του Economist. Όπως τόνισε, το πρόγραμμα ανάκαμψης θα υποστηρίξει επενδύσεις για το μέλλον. “Η Ελλάδα φιλοξενεί επίσης έρευνα και καινοτομία, ωστόσο πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα ταλέντα θα μένουν στη χώρα και δεν μετακομίζουν αλλού”. Δήλωσε ακόμη ότι σε μια τέτοια περίοδο αβεβαιότητας, η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι αντιδρά δυναμικά. Αναγνώρισε ότι κάποιες χώρες της Ένωσης είναι πιθανό να δυσκολεύονται να ανακάμψουν σε σχέση με άλλες.

Όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση ενήργησε γρήγορα λαμβάνοντας μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού αλλά και στη συνέχεια, μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών. Ωστόσο, η ελληνική οικονομία είναι εκτεθειμένη εξαιτίας του τουρισμού, όπως και η Ισπανία και η Πορτογαλία, τόνισε. Εκτίμησε πάντως πως η Ελλάδα είναι ανάμεσα στα 4 πιο ευνοημένα κράτη από το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. “Το σχέδιο της ΕΕ θέτει τα θεμέλια να επενδύσουμε σε ένα πράσινο ψηφιακό μέλλον. Νομίζω πως από οικονομική άποψη αυτό είναι το καλύτερο εμβόλιο”, σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Δείτε ακόμη

Φορολογικές δηλώσεις 2020: Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα φέτος, δείτε αναλυτικά
Πώς θα πληρωθούν όσοι δουλέψουν του Αγίου Πνεύματος
“Στροφή” στις on line αγορές – Η πανδημία εκτόξευσε το ηλεκτρικό εμπόριο
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις