Έβρος σήμερα – μετανάστες: Νέα κινητικότητα στα σύνορα, σε επιφυλακή η Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος σήμερα – μετανάστες: Νέα κινητικότητα στα σύνορα, σε επιφυλακή η Αθήνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έβρος σήμερα - μετανάστες: Πληροφορίες για τουρκική κινητικότητα στην περιοχή της Αδριανούπολης και στην τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα.

04.06.2020 | 06:39

Έβρος σήμερα – μετανάστες: Συναγερμός έχει σημάνει στην Αθήνα μετά την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στην τουρκική πλευρά του Εβρου όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το evrosonline.gr, πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν μεταφερθεί και πάλι σε σημεία τόσο στην περιοχή της Ανδριανούπολης όσο και στην Τουρκική πλευρά ύψους του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα. Το συγκεντρωμένο πλήθος των μεταναστών φαίνεται να ξεπερνάει τις 6.000 κατά τις ίδιες πληροφορίες, ενώ την ίδια ώρα η ιστοσελίδα Haber Turk κάνει λόγο για «ταξίδι ελπίδας» μέσω Ανδριανούπολης για τους μετανάστες. Στην Ελληνική Αστυνομία που έτσι και αλλιώς βρισκόταν σε επιφυλακή και ετοιμότητα όλο το προηγούμενο διάστημα, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην τουρκική πλευρά, κυρίως στην περιοχή της Αδριανούπολης.

Τις τελευταίες ημέρες άλλες 5 διμοιρίες των ΜΑΤ έφτασαν στις Καστανιές και πήραν θέση στον φράχτη, στην περιοχή της Νέας Βύσσας, όπου την προηγούμενη φορά δόθηκαν ομηρικές «μάχες», προκειμένου να αποτραπεί η μαζική εισβολή στη χώρα μας.

Έβρος σήμερα – μετανάστες: Ο ρόλος των τουρκικών ΜΜΕ

Είναι χαρακτηριστικό το ρεπορτάζ του Entirne TV, τοπικού καναλιού της Αδριανούπολης, το οποίο αναφέρει: «Στην Αδριανούπολη το ταξίδι της ελπίδας με όνειρο την Ευρώπη ξανάρχισε με μετανάστες να προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα με βάρκες μέσω του ποταμού Έβρου». Μάλιστα, δημοσίευμα της Haber turk αναφέρει πως: «Το ταξίδι της ελπίδας για να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω της Αδριανούπολης ξεκινούν και πάλι μετανάστες».Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορωνοϊού και την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες άρχισαν και πάλι να εισρέουν στα σύνορα της Αδριανούπολης και με βάρκες να προσπαθούν να περάσουν απέναντι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Δίαυλο 92,4 της Ροδόπης, έχει δοθεί εντολή στις στρατιωτικές μονάδες μέχρι και την Αλεξανδρούπολη να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Η αφορμή του 3μέρου (Αγίου Πνεύματος) που πλησιάζει, προκαλεί υποψίες για πιθανή δραστηριότητα από την τουρκική πλευρά.

Το βίντεο με τους μετανάστες

Το Entirne TV, μεταδίδει και βίντεο με μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι με ξύλινες βάρκες. Βέβαια, στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνονται λίγα άτομα να προσπαθούν με τη βάρκα να περάσουν τον ποταμό Εβρο για να βρεθούν στην Ελλάδα και όχι χιλιάδες μετανάστες συγκεντρωμένοι στην Αδριανούπολη ή αλλού στα ελληνοτουρκικά σύνορα.  Δεν αποκλείεται φυσικά τώρα, μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού και την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης στην Τουρκία, πρόσφυγες και μετανάστες να πήραν πάλι εντολή από τις τουρκικές αρχές και να άρχισαν να μετακινούνται προς τα σύνορα.

Μητσοτάκης: Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις

Η χώρα θα αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, όπως έκανε πάντα έτσι και τώρα η Ελλάδα δεν θέλει την ένταση, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο την Τετάρτη. Όπως είπε ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο τη Δημοκρατίας: “Ελπίζω να ξεπεράσουμε και αυτή την ένταση. Σας διαβεβαιώνω ότι η στήριξη της Ευρώπης στα ελληνικά δίκαια είναι δεδομένη δεν την αμφισβήτησε ποτέ, όπως συνέβη και στον Έβρο. Η Ελλάδα έχει αναλάβει την προστασία των συνόρων όλης της Ε.Ε”. “Οι εντάσεις συνεχίζονται από την πλευρά της Τουρκίας”, είπε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: “Επισκέφθηκα την Θράκη, ταυτόχρονα έχουμε τα ζητήματα με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία και η απάντηση είναι προφανής”.

Έβρος σήμερα : Η Ελλάδα ενίοτε δείχνει και τα δόντια της

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου δήλωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις με στόχο την υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. «Η Ελλάδα δεν παρακολουθεί, ενίοτε δείχνει και δόντια της, όπως τα δείξαμε και στον Έβρο, όπου υπήρξε οργανωμένη απόπειρα παραβίασης συνόρων», είπε και πρόσθεσε πως σε αυτό τον τόνο θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις τουρκικές προκλήσεις.

«Έχουμε πει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές στην περίπτωση που η συμπεριφορά της Τουρκίας οξυνθεί με άλλες πράξεις», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δηλώνοντας πάντως πως δεν είναι ο ίδιος απολύτως αρμόδιος, εννοώντας προφανώς τις διπλωματικές κινήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Από την πλευρά του ο Βασίλης Κεγκέρογλου εκτίμησε πως στόχος της Τουρκίας που πέρασε σε επόμενα στάδια από αυτά της προκλητικότητας, της παραβατικότητας και των γκρίζων ζωνών, είναι η πρόκληση θερμού επεισοδίου.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ δήλωσε πως το κόμμα του στηρίζει τις κινήσεις του υπουργείου Εξωτερικών, σημείωσε ωστόσο, πως δεν αρκούν, καθώς χρειάζεται η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής. Σε ότι αφορά σε ΕΑΣ και ΕΑΒ, που ήταν αντικείμενο της επίκαιρης ερώτησης, αναγνώρισε τα προβλήματα που υπάρχουν, επεσήμανε τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, ανακοινώνοντας ότι αναμένονται επενδύσεις μέσα στο 2020 και ότι στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Άμυνας θα υπάρξει διάταξη σχετικά με την φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητας τους ώστε να είναι προσαρμοσμένες στις ταμειακές ανάγκες της εποχής.

Έβρος σήμερα: Μήνυμα Δένδια

«Η χώρα μας είναι προετοιμασμένη σε όλα τα επίπεδα. Κάθε τουρκική παραβατική ενέργεια συναντά τη δική μας αποφασιστική απάντηση» διαμήνυσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Πτήση». Την ίδια ώρα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης στην Άγκυρα, ο αντιναύαρχος ε.α. και σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος, μιλώντας στο Open: “Eκτιμώ ότι δε θα έρθουν για έρευνες οι Τούρκοι. Αν όμως έρθουν, ως τελευταία λύση υπάρχει και η στρατιωτική».

Στο πλευρό της χώρας μας Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες. «Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος  για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον.  Η Άγκυρα πάντως συνεχίζει το χαβά της. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέει θρασύτατα ότι η Ελλάδα είναι…  «ηλίθια» που διαμαρτύρεται επειδή διαβάστηκε το κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά και επιμένει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Αν προσέξετε δεν παραβιάσαμε τα χωρικά ύδατα των νησιών. Συμπεριφερόμαστε με μεγάλη ευαισθησία. Εδώ τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα αλλά έχουν χωρικά ύδατα έξι μιλίων».  «Η Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να εφαρμόσει μια εθνική στρατηγική. Είναι αδιανόητο να παραμένει σε ρόλο θεατή» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης στην ΕΡΤ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση.

Δείτε ακόμη

Δείτε βίντεο: Τούρκος αξιωματούχος χτυπάει Σύρο πρόσφυγα
Χρυσοχοΐδης: Η Ελλάδα έγινε “σύμβολο της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων”
Παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον Έβρο: Καλούμε την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις
Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική η Τουρκία – “Την Αγιά Σοφιά την κατακτήσαμε”
Exit mobile version