alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ποντίκια φυλακές Ναυπλίου: Η “τρομακτική” αποκάλυψη της Σοφίας Νικολάου
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ποντίκια φυλακές Ναυπλίου: Η “τρομακτική” αποκάλυψη της Σοφίας Νικολάου

Ποντίκια φυλακές Ναυπλίου: Η ΓΓ Σωφρονιστικής Πολιτικής αναφέρθηκε στις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές.

Ποντίκια φυλακές Ναυπλίου: Άγριος καυγάς ξέσπασε στη Βουλή, στην επιτροπή όπου η γραμματέας Αντεγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου ενημέρωνε για την κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα. Η κ. Νικολάου η οποία έδωσε εξηγήσεις για την υπόθεση του Βασίλη Δημάκη, λέγοντας πως «είπε ψέματα, προσβάλλοντας και εκφοβίζοντας άλλους κρατούμενους, ενώ ήθελε να συνδιαχειρίζεται τις φυλακές με την Πολιτεία, ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν εξέφρασε την άποψη ότι εάν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα είχαμε κρούσματα κορωνοϊού στις φυλακές, εξάπλωση κρουσμάτων σε όλες τις φυλακές της χώρας με βέβαιους θανάτους».

«Μπορεί κάποιους να ενοχλεί το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε κανένα κρούσμα στις φυλακές κάποιοι ίσως θα επιθυμούσαν να έχουμε κρούσματα και θάνατο για να νομιμοποιήσουν επαναστατικές γυμναστικές. Κάποιοι έχουν αλλεργία στα αυστηρά μέτρα που λάβαμε στις φυλακές λάβαμε μέτρα από τις 27 Φεβρουαρίου πριν από την κοινότητα, έπρεπε να θωρακίσουμε τις φυλακές από τον κορωνοϊό και τον πετύχαμε όσο και να σας δυσάρεστη αυτό κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ». Η κ. Νικολάου απάντησε και στις κατηγορίες του Παύλου Πολάκη για την υπόθεση των μυοκτονιών και τις απευθείας συμβάσεις.

Ποντίκια φυλακές Ναυπλίου: Η σοκαριστική απάντηση στον Πολάκη

“Καθαρίσαμε τις φυλακές, απαγορέψαμε τα επισκεπτήρια ,τις άδειες, την εισαγωγή τροφίμων και ρουχισμού προμηθεύσαμε τα καταστήματα και κάθε κρατούμενο με είδη υγιεινής. Με δική μου υπογραφή δόθηκαν σε όλους τους κρατούμενους χλωρίνες και απολυμαντικά στα χέρια τους. Έγιναν μυοκτονίες στις φυλακές που δεν είχαν γίνει για πέντε χρόνια. Αυτοί είστε. Εχουμε πέντε εκατομμύρια εκκρεμή αιτήματά κι άλλα πέντε εκατομμύρια εκκρεμείς συμβάσεις…  3000 ποντίκια ξεχύθηκαν πάνω στους υπαλλήλους που άνοιξαν μια πόρτα που δεν είχε ανοιχθεί ποτέ στις φυλακές Ναυπλίου. Στους ισόγειους και υπόγειους χώρους του σωφρονιστικού καταστήματος Ναυπλίου και ιδιαίτερα στις αποθήκες και στους αεραγωγούς υπήρχαν χιλιάδες ποντίκια.

Πέραν αυτών η κυρία Νικολάου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οι αποφάσεις του παρατηρητηρίου κατά των Βασανιστηρίων αποτελούν την πυξίδα για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος. Η ίδια επανέλαβε ότι οι φυλακές Κορυδαλλού αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υπερπληθυσμού γι’ αυτό και αποφασίστηκε η μεταφορά 500 κρατουμένων σε καταστήματα της περιφέρειας.

Άνδρο ανομίας ο Κορυδαλλός

Τόνισε ότι ο Κορυδαλλός αποτελούσε «άνδρο ανομίας. Συμμορίες έδιναν ραντεβού στον Κορυδαλλό για έκνομες ενέργειες. Οι φυλακές δεν έκλειναν. Πρώτη φορά χτύπησε το κουδούνι για να μπουν στα κελιά τους τον Αύγουστο του 2019. Ήταν ανοιχτά τα κελιά και οργάνωναν παιχνίδια και πάρτι. Σπάσαμε τις μαφίες του Κορυδαλλού. Κάναμε έκτακτες μεταφορές και έτσι σπάσαμε τις μαφίες του Κορυδαλλού που ήταν τα αφεντικά της φυλακής. Το προσωπικό ήταν πλήρως απαξιωμένο. Ο πλήρης έλεγχος άνηκε στις συμμορίες. Πλέον τα ηνία τα έχουν οι υπάλληλοι. Τα καταστήματα δεν μπορεί να είναι καταστήματα εγκληματικής εκπαίδευσης».

Η κυρία Νικολάου είπε πως «Το πιο αποφασιστικό βήμα είναι η δημιουργία του Δικαστικού Σωφρονιστικού Καταστήματος Αθηνών στο Θριάσιο. Τρέξαμε μέσα στην πανδημία πάρα πολύ. Θα αποτελέσει φυλακή μόνο υποδίκων και όχι καταδίκων και βαρυποινιτών. Βασίζεται σε πρότυπες μελέτες. Θα υπάρξουν κελιά 22 τ.μ. χωρητικότητας 4 ατόμων πλήρως εναρμονισμένων με τις επιταγές του ΕΣΔΑ. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουμε το νέο προεδρικό διάταγμα. Το διάταγμα τώρα είναι στον ΓΓ Περιβάλλοντος. Ήμαστε πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Μέσα στο 2022 θα μπορέσουμε να κόψουμε κορδέλα».

Επίσης, η γενική γραμματέας ανέφερε ότι το κατάστημα Δομοκού θα μετατραπεί σε πειθαρχική φυλακή για κρατούμενους για ειδεχθή εγκλήματα και πρόσθεσε «Σχεδιάζεται νέο κατάστημα στην Χαλκίδα και καταστήματα για οικονομικής φύσεως εγκλήματα. Κατάστημα 600 θέσεων στο Λασίθι. Μεγάλο στοίχημα να διαχωρίσουμε τους κρατούμενους. Δεν μπορεί να προαυλίζονται μαζί κρατούμενοι για οικονομικά εγκλήματα με κρατούμενους για ειδεχθή εγκλήματα. Ο Δομοκός θα είναι για τα ειδεχθή και για τρομοκράτες». Τέλος, η κυρία Νικολάου τόνισε ότι οι έλεγχοι στις φυλακές εντατικοποιούνται καθώς έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες κάνναβης και χαπιών, 210 κινητά τηλέφωνα, 406 λίτρα αλκοόλ, 214 μαχαίρια κ.α.