Αθήνα

°C

Δευτέρα

17

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Μέσα μαζικής μεταφοράς – Εισιτήρια: Στο 13% ο ΦΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέσα μαζικής μεταφοράς – Εισιτήρια: Στο 13% ο ΦΠΑ

Μέσα μαζικής μεταφοράς - Εισιτήρια: Από σήμερα 1η Ιουνίου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020, μειώνεται στο 1,20 ευρώ (από 1,40) η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας

Μέσα μαζικής μεταφοράς – Εισιτήρια: Μειώνεται στο 1,20 ευρώ από 1,40 που κοστίζει σήμερα η τιμή του ενιαίου εισιτηρίου μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα και στο 0,50 από 0,60 ευρώ το μειωμένο από σήμερα Δευτέρα 1η Ιουνίου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα το εισιτήριο πέφτει για το ίδιο χρονικό διάστημα στα 90 λεπτά του ευρώ (από ένα ευρώ). Οι νέες τιμές προκύπτουν από τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, ως ένα από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πριν από περίπου δύο εβδομάδες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής εισηγήθηκε και έγινε δεκτό, αντί για 1,28 ευρώ όπως προέκυπτε η τιμή του εισιτηρίου από τη μείωση του ΦΠΑ, να στρογγυλοποιηθεί προς τα κάτω στο 1,20 ευρώ. Για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας ειδικότερα, η τιμή των 10 εισιτηρίων συν ένα δώρο πέφτει στα 12 από τα 13,50 ευρώ ενώ η τιμή για μετακίνηση στο αεροδρόμιο με το μετρό μειώνεται στα 9 από τα 10 ευρώ που κοστίζει σήμερα. Σε ό,τι αφορά τις κάρτες απεριορίστων διαδρομών, η τιμή της μηνιαίας μειώνεται στα 27 από 30 ευρώ, της τριμηνιαίας στα 78 από 85, της εξαμηνιαίας στα 155 από 170 ευρώ και της ετήσιας στα 300 από 330 ευρώ.

Μέσα μαζικής μεταφοράς – Εισιτήρια: Αποζημίωση ενός μήνα

Στις μειώσεις προστίθενται δωρεάν πιστώσεις χρόνου για την περίοδο που διήρκεσαν τα περιοριστικά μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, οι κάτοχοι μηνιαίων καρτών απεριορίστων διαδρομών, που τις είχαν προμηθευτεί πριν την πανδημία του κορονοϊού και δεν μπόρεσαν να τις χρησιμοποιήσουν λόγω περιοριστικών μέτρων, έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν αυτομάτως δωρεάν την κάρτα τους για έναν μήνα.

Τι γίνεται με όσους είχαν ήδη αγοράσει πολύμηνα πακέτα

Οι χρήστες που είχαν αγοράσει 3μηνιαίες, 6μηνιαίες και ετήσιες κάρτες θα πάρουν δωρεάν προϊόν επιδότησης με πρόσθετο χρόνο 55 ημερών, όσο δηλαδή κράτησαν τα μέτρα περιορισμού. Η ανανέωση θα γίνεται αυτομάτως με την πρώτη ανανέωση της κάρτας είτε σε αυτόματο μηχάνημα εισιτήριων είτε σε εκδοτήριο. Τώρα, για τους νέους χρήστες ετήσιων καρτών θα δοθούν επιπλέον 37 μέρες (οι οποίες αντιστοιχούν σε έκπτωση 10% που είχε εξαγγείλει ο Υπουργός Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής). Με άλλα λόγια αντί για 365 ημέρες μετακίνησης, θα παίρνουν 402 ημέρες.

Αυτό που απομένει, είναι να ανακοινωθεί από τον ΟΑΣΑ με ποιον τρόπο οι υπάρχοντες κάτοχοι καρτών που θέλουν να εκδώσουν ετήσια κάρτα, θα μπορούν να συνδυάσουν τις παραπάνω παροχές (πίστωση χρόνου, μείωση Φ.Π.Α. και επιπλέον έκπτωση 10%) .

Δείτε ακόμη

Αυξάνονται οι μισθοί λόγω μείωσης εισφορών – Ποιους αφορά, δείτε παραδείγματα
Πληρώνονται οι επικουρικές – Περισσότερα χρήματα θα δουν οι συνταξιούχοι
Ντομπρόβσκις: Με ενισχυμένη εποπτεία η πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις