alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Χρυσοχοΐδης – Αυτιάς: Στον ΣΚΑΙ Ο υπουργός – Έβρος και εγκληματικότητα
ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΥΤΙΑ

Χρυσοχοΐδης – Αυτιάς: Στον ΣΚΑΙ Ο υπουργός – Έβρος και εγκληματικότητα

Χρυσοχοΐδης - Αυτιάς: Σε λίγους μήνες, ο φράχτης στον Έβρο θα είναι μια πραγματικότητα, καθώς η κατασκευή του προχωράει, όπως τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Χρυσοχοΐδης – Αυτιάς: Ο φράχτης στον Έβρο προχωράει και σε λίγους μήνες θα είναι μια πραγματικότητα, τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στον Γιώργο Αυτιά. Όπως ανέφερε ο υπουργός, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, δεν υπάρχουν από την πλευρά της Τουρκίας προκλήσεις στα σύνορα και η ελληνική κυβέρνηση είναι “απόλυτα ψύχραιμη”. Ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι η Ελλάδα κατάφερε να γίνει “σύμβολο της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων” και πως στον Έβρο βρίσκονται δυνάμεις της αστυνομίας, του στρατού, της Frontex. Είπε επίσης ότι με την πρόσληψη ακόμη 400 νέων συνοριοφυλάκων που έχουν όπως είπε δρομολογηθεί “πιστεύω ότι η πραγματικότητα της μεθορίου θα είναι πολύ καλύτερη”.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την πάταξη της εγκληματικότητας, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εμφανίζονται σε όλες τις περιοχές της Αθήνας περιπολίες αστυνομικών. Ανακοίνωσε ότι υπάρχει ήδη σε εξέλιξη πρόγραμμα το οποίο θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της αστυνομίας. Επισήμανε ότι επί 10 χρόνια η αστυνομία έμεινε χωρίς νέες προμήθειες και πως συνολικά από την προηγούμενη χρονιά αλλά το τρέχον έτος αγοράστηκαν 1.500 αστυνομικά αυτοκίνητα.

Σημειώνεται πως η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Ταγίπ Ερντογάν λόγω των χειρισμών στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και της ραγδαίας πτώσης των οικονομικών δεικτών που δείχνουν να το στέλνουν στην αγκαλιά του ΔΝΤ, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανεβάσει την ένταση με την Ελλάδα με στόχο την ενίσχυση του προφίλ του στο εσωτερικό της Τουρκίας. Άλλωστε αυτός ήταν και ο σκοπός της φιέστας που πραγματοποιήθηκε για την Άλωση της Πόλης η οποία μεταδόθηκε απ’ ευθείας από τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα έτοιμη για όλα

Αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το καλοκαίρι να είναι ιδιαιτέρως θερμό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με την άρση της καραντίνας αναμένεται να αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την χώρα μας. Παράλληλα εκτιμούν πως τα όσα έγιναν στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο δύσκολα θα επαναληφθούν καθώς οι Τούρκοι βλέπουν πως έχουν κλείσει όλα τα περάσματα και δεν διακινδυνεύσουν να υποστούν μια δεύτερη ήττα. Έτσι το βάρος αναμένεται να πέσει στο Αιγαίο, εκεί όπου παρά τις ισχυρές περιπολίες που υπάρχουν από το λιμενικό και την Frontex, μπορούν οι διακινητές να περάσουν τους μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη του στην “Realnews” τονίζει κατηγορηματικά πως “Η Ελλάδα είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο και απαντά στις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση” παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι “ο φράχτης θα ολοκληρωθεί. Η Τουρκία ενοχλείται. Γνωρίζει ότι η ολοκλήρωση μιας τέτοιας κατασκευής θα την εμποδίσει από το να προβεί σε ενέργειες όπως στο πρόσφατο παρελθόν, τις οποίες έχει μάλιστα υπονοήσει – μέσω και επίσημων δηλώσεων – ότι θα επαναλάβει”.

Χρυσοχοΐδης – Αυτιάς: Η συνέντευξη του υπουργού