Εθνικό Κτηματολόγιο Αθήνα: Σειρά της πρωτεύουσας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνικό Κτηματολόγιο Αθήνα: Σειρά της πρωτεύουσας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Σεμινα Χριστοδούλου

Εθνικό Κτηματολόγιο Αθήνα: Την 1η Ιουνίου 2020 ξεκινάει η ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για ακίνητα εντός του «κλεινού άστεως».

29.05.2020 | 13:18

Εθνικό Κτηματολόγιο Αθήνα: Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες πολίτες έχουν λάβει από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ηλεκτρονικά μηνύματα στους προσωπικούς τους λογαριασμούς, με τα οποία ενημερώνονται σχετικά με την έναρξη Ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων για ακίνητα εντός του Δήμου της Αθήνας. «Εάν είστε κάτοχος ακίνητης ιδιοκτησίας στο Δήμο της Αθήνας, την 1η Ιουνίου 2020 ξεκινάει η Ανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για ακίνητα εντός του Δήμου της Αθήνας, μέσω της οποίας, μέχρι την 3η Αυγούστου 2020, (ή την 1η Οκτωβρίου 2020 αν είστε κάτοικος εξωτερικού) μπορείτε να ελέγξετε, να επιβεβαιώσετε ή να διορθώσετε την καταγραφή της ιδιοκτησίας σας στο Κτηματολόγιο, αποφεύγοντας έτσι δικαστικές επιλύσεις που κοστίζουν σε χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία», είναι η τυπική έναρξη των μηνυμάτων.

Κατ’ ουσίαν πρόκειται για την τελευταία φάση της κτηματογράφησης όπου δίδεται για τελευταία φορά στους πολίτες η δυνατότητα να ελέγξουν την ορθότητα των στοιχείων της ατομικής τους ιδιοκτησίας. Ειδικότερα, κατά το στάδιο της ανάρτησης οι πολίτες, αφού πρώτα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, ελέγχουν και επιβεβαιώνουν ή διορθώνουν τυχόν σφάλματα στην καταγραφή της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηματολόγιο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί το ουσιώδες της συμμετοχής των ιδιοκτητών στην διαδικασία καθώς, όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για το τελευταίο στάδιο πριν καταγραφεί οριστικά η ατομική τους ιδιοκτησία στο Κτηματολόγιο.

Εθνικό Κτηματολόγιο Αθήνα: Για πρώτη φορά πλήρως ηλεκτρονικά

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ειδοποίηση, η όλη διαδικασία θα διαρκέσει δύο μήνες (έως 3 Αυγούστου). Αυτό για τους κατοίκους εσωτερικού, γιατί για τους κατοίκους αλλοδαπής παρατείνεται άλλους δύο και λήγει την 1η Οκτωβρίου 2020). Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί πλήρως ηλεκτρονικά, χωρίς την υποχρέωση του πολίτη για αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία Κτηματογράφησης. Όπως αναφέρεται σχετικά, «με λίγα κλικ και μέσα σε ελάχιστα λεπτά αποφεύγεται μια άσκοπη ταλαιπωρία και ολοκληρώνεται με επιτυχία η δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

Πώς συμμετέχω στη διαδικασία

Για να συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες στη διαδικασία είναι απαραίτητο να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους στην ιστοσελίδα www.ktimatologio.gr. Στη συνέχεια πρέπει να επισκεφθούν το σύνδεσμο http://www.ktimanet.gr/CitizenWebApp/InfoAnartisi_Page.aspx όπου πρέπει:

  • Να δουν το απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα και του Κτηματολογικού Διαγράμματος με τις καταχωρημένες πληροφορίες που αφορούν τις ιδιοκτησίες τους.
  • Να ελέγξουν την ορθότητά τους.
  • Εάν συμφωνούν, δεν κάνουν καμία ενέργεια, αφού η καταγραφή είναι σωστή.
  • Εφόσον ΔΕΝ συμφωνούν με κάποια από τα στοιχεία αυτά, έχουν δικαίωμα εντός δύο μηνών από την έναρξη της Ανάρτησης (και τεσσάρων εάν είστε κάτοικος εξωτερικού) – να υποβάλουν Αίτηση διόρθωσης κτηματολογικών στοιχείων, ηλεκτρονικά μέσω του «E- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες» στο ktimatologio.gr ή στο γραφείο κτηματογράφησης κατόπιν ραντεβού.

Δείτε ακόμα:

(Αν)εργασιακά σοκ: Από τα επιδόματα στις απολύσεις
Πότε μπαίνουν στους λογαριασμούς τα 534 ευρώ
ΟΠΕΚΑ: Ποια επιδόματα πληρώνονται τις επόμενες μέρες
Exit mobile version