Καλαμάτα συλλήψεις – ξέπλυμα χρήματος: Ασκούσαν σωματική βία σε ιδιοκτήτες

ΕΛΛΑΔΑ

Καλαμάτα συλλήψεις – ξέπλυμα χρήματος: Ασκούσαν σωματική βία σε ιδιοκτήτες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Καλαμάτα συλλήψεις - ξέπλυμα χρήματος: Η κλοπή - μαμούθ από την τράπεζα της Ελλάδος 5,4 εκατομμυρίων ευρώ το 2004.

28.05.2020 | 09:44

Καλαμάτα συλλήψεις – ξέπλυμα χρήματος: Από την κινηματογραφική κλοπή των 5,4 εκατομμυρίων ευρώ, από το θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, στην Καλαμάτα, τον Οκτώβριο του 2004, στην ηγεσία εγκληματικής ομάδας, που κατηγορείται για εκβίαση καταστηματαρχών, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, εκβιάσεις καταστηματαρχών εστίασης και νυχτερινών κέντρων, επικίνδυνη σωματική βλάβη, νομιμοποίηση παράνομων εσόδων και κατοχή αναβολικών ουσιών. Πρόκειται για πρώην υπάλληλο, με χαμηλό βαθμό, της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος συνελήφθη με έναν ακόμη συνάδελφό του, το 2004, για την κλοπή των 5,4 εκατομμυρίων ευρώ, από το τραπεζικό υποκατάστημα και καταδικάστηκε, χωρίς ποτέ να παραδεχθεί την εμπλοκή του και χωρίς ποτέ να  βρεθεί το μερίδιο που καταλογίστηκε ότι έλαβε τότε,  ποσό πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ.

Τώρα, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Καλαμάτας, μετά από πολύμηνες έρευνες τον συνέλαβαν, ως επικεφαλής οργάνωσης έντεκα ατόμων, που προχωρούσε στις παράνομες ενέργειες, που προαναφέρθηκαν,  προκειμένου όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, που γνωρίζουν, «να ελέγξει όλη τη διασκέδαση της πόλης»… Θεωρείται, βάσει στοιχείων, ότι με τα χρήματα του μεριδίου από την κλοπή της Τράπεζας της Ελλάδος, μετά την αποφυλάκισή του στα τέλη του 2019-είχε καταδικαστεί σε ισόβια το 2006- αγόρασε καταστήματα, στα οποία τοποθέτησε ως ιδιοκτήτες συγκατηγορουμένους του, ενώ επεδίωκε να εγκαταλείψουν τις επιχειρήσεις τους κι άλλοι καταστηματάρχες, επιδιώκοντας να προκαλεί βλάβες.

του Πέτρου Καρσιώτη

Καλαμάτα συλλήψεις – ξέπλυμα χρήματος: Εκβιάσεις για προστασία

Επίσης με κάποια άτομα προχωρούσε σε εκβιάσεις προκειμένου να πληρώνουν χρήματα οι άλλοι επαγγελματίες και να υποκύψουν από τα οικονομικά προβλήματα. Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε η Αστυνομία,  συνελήφθησαν δέκα  ημεδαποί, ηλικίας από 25 έως 52 ετών και 34χρονος αλλοδαπός, αντίστοιχα, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ κατηγορείται ακόμη ένας 32χρονος ημεδαπός.

Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, λέει η Αστυνομία,  μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα, προέκυψε ότι συγκρότησαν τουλάχιστον από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2019, εγκληματική οργάνωση, με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ΄επάγγελμα, σε περιοχή της Καλαμάτας, αποκομίζοντας σημαντικά χρηματικά ποσά. Επιπλέον, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενεργώντας με ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, ασκούσαν σωματική βία ή απειλή βίας σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, προκειμένου να πετύχουν βλάβη της επιχείρησης τους.

Και διακίνηση αναβολικών

΄Όπως προέκυψε,  συνεχίζει η Αστυνομία,  ο 45χρονος ημεδαπός και ο 34χρονος αλλοδαπός, καθώς και ο 32χρονος ημεδαπός, που κατηγορείται,  τουλάχιστον από τις αρχές του 2020, δραστηριοποιούνταν και στην προμήθεια, αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία απαγορευμένων μέσων και συγκεκριμένα αναβολικών ουσιών, με σκοπό τη βελτίωση της αγωνιστικής διάθεσης, ικανότητας και απόδοσης ερασιτεχνών αθλητών.

Τι βρέθηκε στις έρευνες

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή δικαστικών λειτουργών, σε οικίες, οχήματα κ.α., βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: Το χρηματικό ποσό των 50.207,80 ευρώ, συσκευές κινητής τηλεφωνίας και λοιπές ηλεκτρονικές συσκευές (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, υπολογιστές παλάμης, μέσα αποθήκευσης κ.λ.π.), φυσίγγια πυροβόλων και κυνηγετικών όπλων, ένα  πιστόλι, άνευ άδειας μετά τριών γεμιστήρων, αναβολικές ουσίες σε ενέσιμη μορφή και σε μορφή χαπιών, πληθώρα ιδιόχειρων σημειώσεων σχετικών με τη διερευνώμενη υπόθεση, μία  μηχανή καταμέτρησης κερμάτων, τρία  αυτοκίνητα και μία  μοτοσικλέτα.

Η κινηματογραφική κλοπή

Υπενθυμίζεται ότι η κινηματογραφική κλοπή στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα αποκαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2004. Ο διευθυντής τότε του υποκαταστήματος εν όψει της συνταξιοδότησής του, διέταξε διαχειριστικό έλεγχο και διαπιστώθηκε ότι σε προγενέστερο διάστημα είχαν αφαιρεθεί 5,9 εκατ. Ευρώ και για να μην είναι αντιληπτό στην εξωτερική πλευρά είχαν τοποθετηθεί δεσμίδες ενώ το εσωτερικό ήταν κούφιο! Το Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας , το 2006, έκρινε  ενόχους τους δύο πρώην φύλακες της Τραπέζης της Ελλάδος- ο ένας είναι ο νυν συλληφθείς ως ηγετικό μέλος της οργάνωσης- για την κλοπή-μαμούθ των 5,9 εκατομμυρίων ευρώ.

΄Όπως προέκυψε τότε, με σακ βουαγιάζ, στη διάρκεια μιας νυχτερινής βάρδιας – και αφού ο συλληφθείς και τώρα,  είχε εξασφαλίσει τους κωδικούς πρόσβασης και κατάφεραν να μπουν στο θησαυροφυλάκιο χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από κανέναν. Ο δεύτερος υπάλληλος όταν η Αστυνομία έφθασε στα ίχνη του παρέδωσε το μερίδιό του που ήταν 1.250.000 ευρώ, ενώ ο δεύτερος αρνήθηκε καν την εμπλοκή του.

Δείτε ακόμη

Επίθεση με βιτριόλι: Η κατάθεση του οδηγού και η μεταμφιεσμένη δράστιδα
Ετοίμαζαν “χτύπημα” στο σπίτι του Δημήτρη Σταμάτη – Πώς το απέτρεψαν οι Αρχές
Στην αγορά των Αμπελοκήπων ο Κώστας Μπακογιάννης
Exit mobile version