Αθήνα

°C

Τετάρτη

20

Οκτωβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απόδοση Πάσχα 26 Μαΐου 2020: Κατάνυξη και πλήθος κόσμου στις εκκλησίες
ΕΛΛΑΔΑ

Απόδοση Πάσχα 26 Μαΐου 2020: Κατάνυξη και πλήθος κόσμου στις εκκλησίες

Απόδοση Πάσχα 26 Μαΐου 2020: Πλήθος κόσμου προσήλθε την Τρίτη στους ναούς όλης της χώρας προκειμένου να συμμετάσχει στις Αγρυπνίες με την ευκαιρία της απόδοσης της μεγάλης εορτής της Ανάστασης του Ιησού.

Απόδοση Πάσχα 26 Μαΐου 2020: Με καθυστέρηση 37 ημερών παρακολούθησαν τελικά οι πιστοί την Αναστάσιμη Ακολουθία στις εκκλησίες, κατά την Απόδοση της Εορτής του Πάσχα, που έγινε πανηγυρικά από την Εκκλησία όπως είχε αποφασίσει η Ιερά Σύνοδος. Η Ανάσταση φέτος είχε γιορταστεί με κλειστές τις εκκλησίες για του πιστούς, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό. «Ευχόμαστε και προσευχόμαστε, ο κίνδυνος να περάσει σύντομα, ώστε όλοι μαζί (κλήρος και λαός) να αξιωθούμε να εορτάσουμε την Λαμπροφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, δηλαδή κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου 2020» – ανέφερε την 1η Απριλίου σε ανακοίνωση της, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη Μητρόπολη της Αθήνας πραγματοποιήθηκε η Εσπερινή Δοξολογία, από τις 9 το βράδυ, κατά την οποία εψάλη η Θεία Λειτουργία του Πάσχα, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Παρούσα στην λειτουργία ήταν και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Η Αρχιεπισκοπή προέτρεψε να γίνει το ίδιο σε όλες τις εκκλησίες και τις μονές εφόσον είναι εφικτό. Όπως αναφέρεται και στη σχετική εγκύκλιο, η οποία εκδόθηκε με την υπογραφή του Πρωτοσύγκελου της Αρχιεπισκοπής και Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα Θεοχάρη, «θα δοθεί η ευκαιρία στους πιστούς να αναβιώσουν την πασχάλια χαρά, την οποία στερήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της Αρχιεπισκοπής, «Τό βράδυ της Τρίτης 26ης Μαΐου 2020 καί ὥραν 11ην μ.μ. θά τελεσθεῖ ἡ Ἀκολουθία τοῦ Μεσονυκτικοῦ ὅπως γίνεται τό βράδυ τοῦ Μεγάλου Σαββάτου. Στίς 11:45 θά γίνει ἡ μετάδοσις τοῦ Ἁγίου Φωτός καί στίς 12:00 θά τελεσθεῖ ἡ Ἀκολουθία τῆς Ἀναστάσεως μέ πανηγυρική κωδωνοκρουσία καί ἐν συνεχεία ὁ Ὄρθρος καί ἡ Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τοῦ Πάσχα». Υπενθυμίζεται ότι οι ακολουθίες της Μεγάλη Εβδομάδας και του Πάσχα είχαν διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών υπό τον φόβο της διασποράς της νόσου COVID-19.

Απόδοση Πάσχα Πάτρα: Πλήθος κόσμου στις εκκλησίες για την «Ανάσταση»

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα TheBest, αυτές οι αγρυπνίες δίνουν τη δυνατότητα στους πιστούς να παρακολουθήσουν από κοντά την Αναστάσιμη Ακολουθία η οποία χάθηκε εξαιτίας των απαγορεύσεων λόγω πανδημίας. Ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος παραβρέθηκε στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα Πατρών.

Τα μέτρα

Σημειώνεται πως οι όροι τέλεσης κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων έχει ισχύ από τις 17 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου. Ειδικότερα, για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Για παράδειγμα, ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 400 τ.μ. μπορεί να δεχτεί έως 30 πιστούς, ενώ ένας χώρος λατρείας επιφάνειας 800 ή 1000 ή 1.500 τ.μ., μπορεί να δεχτεί έως 50 άτομα, τα οποία οφείλουν να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων συναντήσεων.

Απόδοση Πάσχα 26 Μαΐου 2020: Φωτογραφίες

Δείτε ακόμη

Στο “κόκκινο” ο Έβρος – Εκατοντάδες αστυνομικοί στην περιοχή
“Λύγισε” και ο Χαρδαλιάς – “Αν μας ξαναδείτε, να ανησυχήσετε”
Τα καταφέραμε! Τέλος η ενημέρωση, το συγκινητικό αντίο Τσιόδρα
Η Δήμητρα Λιάνη πήγε να κοινωνήσει – Εντελώς αγνώριστη (pics)
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις