Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παράνομο εργοστάσιο καπνού: Οικονομική ζημία 1 εκ. σε βάρος του Δημοσίου
ΕΛΛΑΔΑ

Παράνομο εργοστάσιο καπνού: Οικονομική ζημία 1 εκ. σε βάρος του Δημοσίου

Παράνομο εργοστάσιο καπνού: Για την υπόθεση, συνελήφθησαν πέντε άτομα, ενώ η Αστυνομία θεωρεί την επέμβαση, καθοριστικό πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Παράνομο εργοστάσιο καπνού: Οικονομική ζημία 1 εκατομμυρίου ευρώ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, απετράπη με την κατάσχεση, άνω των  20 τόνων λαθραίου καπνού που κατασχέθηκε μέσα σε παράνομη μονάδα επεξεργασίας και παραγωγής, στην Αττική.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Για την υπόθεση, συνελήφθησαν πέντε άτομα, ενώ η Αστυνομία θεωρεί την επέμβαση, καθοριστικό πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας λαθραίων καπνικών προϊόντων, που κατάφεραν,  αστυνομικοί της Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της  Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, όπως ανακοινώθηκε, σε περιοχές της Αττικής, αστυνομικοί της παραπάνω Υπηρεσίας, που είχαν και τις σχετικές πληροφορίες,  συνέλαβαν πέντε  μέλη εγκληματικής οργάνωσης, τα οποία δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή και επεξεργασία λαθραίων καπνικών προϊόντων.

Πρόκειται για ημεδαπούς ηλικίας 53, 65, 43, 39 και 68 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία, για «Εγκληματική οργάνωση» και παράβαση της Νομοθεσίας που αφορά στον «Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα».

Από τον Μάη του 2019

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ανακοίνωσε η Αστυνομία,  οι συλληφθέντες, μαζί με δύο ακόμη συνεργούς που αναζητούνται, από το Μάιο του 2019 εντάχθηκαν στην εν λόγω  οργάνωση, έχοντας διακριτούς ρόλους με σκοπό την αποφυγή καταβολής νόμιμου φόρου – δασμού ή άλλου είδους επιβάρυνσης. Τα μέλη της οργάνωσης, κατά περίπτωση, εισήγαγαν ποσότητες ακατέργαστου καπνού από άλλες χώρες, τις οποίες αποθήκευαν σε χώρους, που βρίσκονταν σε δυσπρόσιτα σημεία περιοχών της Αττικής, σε έναν εκ των οποίων εγκατέστησαν μονάδα επεξεργασίας και παραγωγής λαθραίου καπνού, καθώς και τυποποίησής του.

Η τυποποίηση, γινόταν σε συσκευασίες, που έφεραν κατά απομίμηση το σήμα και την επωνυμία διαφόρων εταιρειών, με στόχο την περαιτέρω διακίνησή τους, τόσο εντός της ελληνικής επικράτειας, όσο και σε χώρες του εξωτερικού.

Έπειτα από έρευνες σε δύο  αποθηκευτικούς χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

Δύο  «γραμμές» παραγωγής λαθραίων καπνικών προϊόντων και συγκεκριμένα, μία γραμμή επεξεργασίας (τεμαχισμού και αποξήρανσης) λαθραίου καπνού και μία  γραμμή συσκευασίας και τυποποίησης, σε συσκευασίες, που έφεραν, κατά απομίμηση, το σήμα και την επωνυμία διαφόρων εταιρειών.

Εκατόν ογδόντα δύο  χαρτοκιβώτια επεξεργασμένου καπνού συνολικού βάρους 21 τόνων και 840 κιλών περίπου, 4 Ι.Χ. Φορτηγά αυτοκίνητα και ένα  Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,  έναν  κινητήρα πετρελαίου, που χρησιμοποιείτο  για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, δύο  δεξαμενές καυσίμων (πετρελαίου), κατά απομίμηση συσκευασίες τυποποίησης λαθραίου καπνού.

Κατασχέθηκαν επίσης και κάμερες κλειστού κυκλώματος μέσω των οποίων παρακολουθούσαν για την περίπτωση εμφάνισης  αστυνομικών σε 24ωρη βάση.

Αξίζει να σημειωθεί, λέει ακόμη η Αστυνομία,  ότι στο πλαίσιο της παράνομης δράσης του κυκλώματος, με τη χρήση πλαστών εγγράφων, περιήλθαν στην κατοχή μελών του, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα σε στοιχεία ατόμων που δεν είναι υπαρκτά!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις