Λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο: Μετά τον Αύγουστο τα πρωταθλήματα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο: Μετά τον Αύγουστο τα πρωταθλήματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Μαρκέλλα Καλφοπούλου

Λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο: Τα πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τις αρχές Αυγούστου

22.05.2020 | 23:57

Λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο: Τεράστια αβεβαιότητα και ακόμα μεγαλύτερο κενό στις ήδη προβληματικές οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, προκάλεσε ο κορωνοϊός. Οι δυο μεγάλες ποδοσφαιρομάνες Αργεντινή και Βραζιλία, ηδη μετρούν αρκετά κρούσματα. Η Βραζιλια ήδη μετρά περισσότερους από 18.000 νεκρούς. Παράλληλα στην Αργεντινή ο αριθμός ξεπερνά τα 500 άτομα, τουλάχιστον μέχρι την ώρα που γράφονται αυτά τα στοιχεία. Η λέξη χάος δεν είναι ικανή να αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του ποδοσφαίρου. Εκεί όπου πολλές ευρωπαίκές υπερδυνάμεις τροφοδοτούν το ρόστερ τους απο τους «Καριόκας» και απο την «Σελεσάο». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Η οικονομική πραγματικότητα της χώρας επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο. Τα έσοδα από το ποδόσφαιρο είναι ανύπαρκτα πια, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει γρήγορο φως στο τούνελ. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές εκτιμούν, ότι τα πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τις αρχές Αυγούστου.

Μια πρόχειρη και για πολλούς απαράδεκτη λύση, είναι να χρησιμοποιηθούν ερασιτέχνες και ημιεπαγγελματίες. Μπόκα Τζούνιορ, Ρίβερ Πλέϊτ και Βελέζ, είναι σίγουρο ότι θα διαφωνήσουν, αφού οι ποδοσφαιρικοί τους αστέρες αποκλείεται να δεχτούν την προσωπική τους υποβάθμιση. Περιζήτητοι από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ του πλανήτη, δεν θα θελήσουν να συνδέσουν το ονομά τους με αποφάσεις του…. ποδαριού. Εδώ όμως γεννάται το ερώτημα. Μήπως οι τιμές τους τώρα στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο καταρρακωθούν; Από την άλλη όμως πρέπει να ικανοποιηθεί το φιλοθεάμον κοινό, έστω και με πρόχειρες λύσεις.

Λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο: Σε δυσμενή θέση η Βραζιλία 

Για την Βραζιλία τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 18.000 και τα κρούσματα στις ομάδες, πριν λίγες ημέρες, ξεπερνούσαν τα 100. Σαφώς με αυτά τα δεδομένα η λέξη ποδόσφαιρο στην χώρα, μάλλον τοποθετείται για αργότερα και όχι στο εγγύς μέλλον. Εδώ όμως έχουμε μια τεράστια διαφορά από την Αργεντινή. Περισσοτερα θύματα, πιο γρήγορη επανεκίνηση. Πάνω απο 50 διαφορετικές προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με σκοπό να βλέπουν όλοι ότι τα χρήματα από τα ματς, τα τηλεοπτικά συμβόλαια και τα έσοδα των ομάδων, υπερτερούν της ανθρώπινης απώλειας. Έτσι, το πρωτάθλημα αυτό εικαζεται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, παρά την ανησυχητική εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο: Πολιτική αστάθεια και ποδόσφαιρο 

Όσο για τις υπόλοιπες χώρες, εδώ μαλλον κολλάει η λαϊκή ρήση «όπου φτωχός και η μοίρα του». Χιλή και Περού κινδυνεύουν από πολιτική αστάθεια, ενώ Κολομβία, Ισημερινός, Παραγουάη και Βολιβία δεν φαίνεται ότι έχουν τα φόντα, την ποδοσφαιρική ισχύ και το ταπεραμέντο, για να αποφασίσουν άμεσα την έναρξη των ποδοσφαιρικών τους αναμετρήσεων. Όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να στερεί παγκοσμίως ένα ποδοσφαιρικό υπερθέαμα, αλλά σίγουρα σώζει πολύτιμες ζωές. Στοιχείο όπου κάθε άλλο παρά συγκινεί αυτούς που έχουν τοποθετήσει το οικονομικό κέρδος της Νοτίου Αμερικής, πάνω από τις εκατόμβες θυματων που αναμένονται τελικά να υπάρξουν.

Δείτε ακόμα

To Πάμε Στοίχημα επιστρέφει δυναμικά με την Bundesliga
Χυδαία επίθεση Τοντιμπό σε Χάαλαντ – “Πήγαινε να γα….ς τη γιαγιά σου”
Εμείς διαθέτουμε ένα ιστορικό στάδιο
Exit mobile version