Παρενόχληση ψαράδων Αιγαίο: Οι Τούρκοι τραβούν το σχοινί – Νέα πρόκληση στις Οινούσσες

ΕΛΛΑΔΑ

Παρενόχληση ψαράδων Αιγαίο: Οι Τούρκοι τραβούν το σχοινί – Νέα πρόκληση στις Οινούσσες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παρενόχληση ψαράδων Αιγαίο: Η νέα πρόκληση από πλευράς Τουρκίας καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο παραχώρησε στο politischios.gr o Παράσχος Καραμπουρνιώτης. 

21.05.2020 | 15:55

Παρενόχληση ψαράδων Αιγαίο: Την υπομονή των Ελλήνων συνεχίζει να δοκιμάζει η Τουρκία προχωρώντας σε ασύλληπτες προκλήσεις που πλέον έχουν γίνει καθημερινότητα. Οι Τούρκοι, αγνοώντας επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις της Αθήνας δεν διστάζουν να παρενοχλούν Έλληνες ψαράδες ζητώντας τους να αποχωρήσουν από τα… ελληνικά ύδατα! Αυτή τη φορά σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ζήτησε από σκάφος της Frontex και από ένα ελληνικό αλιευτικό να φύγουν, περίπου στις 6 το πρωί της Πέμπτης. Όλα έγιναν στο νησί Παναγιά ανατολικά των Οινουσσών, όπου Έλληνες ψαράδες αλλά και το πλήρωμα σκάφους της Frontex είδαν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς εντός των ελληνικών υδάτων. Αμέσως έφτασε για ενισχύσεις ένα ναυαγοσωστικό από το  λιμενικό της Χίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα οι Τούρκοι κάλεσαν και αυτοί δικό τους σκάφος.

Λίγο αργότερα ήρθε και δεύτερο σκάφος του Λιμενικού της Χίου για βοήθεια με τους Τούρκους να φωνάζουν και αυτοί ένα δεύτερο σκάφος. Μάλιστα, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφτασε μια ανάσα από τις ελληνικές ακτές. Η νέα πρόκληση από πλευράς Τουρκίας καταγράφηκε σε βίντεο, το οποίο παραχώρησε στο politischios.gr o Παράσχος Καραμπουρνιώτης. «Δε μας έφτανε ένας, ήρθε κι άλλος», ακούγεται να λέει κάποιος την ώρα που το τουρκικό σκάφος περνάει πολύ κοντά από το ελληνικό. Το τουρκικό σκάφος μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή της Βάτου των Οινουσσών, και άρχισε τους επικίνδυνους ελιγμούς, τόσο κατά σκάφους της Frontex όσο και κατά ελληνικού αλιευτικού που ψάρευε σε απόσταση 1,5 ναυτικού μιλίου από τις ελληνικές ακτές.

Παρενόχληση ψαράδων Αιγαίο: Θράσος δίχως όριο

Ήταν τέτοιο το θράσος των Τούρκων που έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από τη Frontex και το ελληνικό αλιευτικό, λέγοντάς τους πως βρίσκονται σε τουρκικά νερά! Μάλιστα, όταν στο σημείο εμφανίστηκε σκάφος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου, οι Τούρκοι ανέβασαν την ένταση και έστειλαν και δεύτερο σκάφος τους στο σημείο! Επί σχεδόν τρεις ώρες τα δυο σκάφη του τουρκικού λιμενικού έκαναν ακραίους ελιγμούς, «στοχεύοντας» κυρίως το σκάφος των Ελλήνων ψαράδων, αλλά και το σκάφος του λιμεναρχείου Χίου και εκείνο της Frontex.

Ύστερα από αρκετή ώρα προκλήσεων, έφυγαν από τα ελληνικά νερά προς το λιμάνι του Τσεσμέ. Η νέα πρόκληση έγινε, σύμφωνα με το politischios.gr, ενώ η ακτοφυλακή της Τουρκίας εδώ και τρεις μήνες έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται σε κάθε κλήση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου για περισυλλογή μεταναστών εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων.

 Λήμνος και Σαμοθράκη «παραβιάζουν» τη Συνθήκη της Λωζάνης

Συγκεκριμένα λοιπόν, σήμερα Τρίτη οι Τούρκοι με αντι-Navtex ισχυρίζονται πως η Ελλάδα παραβιάζει την Συνθήκη της Λωζάνης, μια τακτική που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται πως η ελληνική navtex σε Λήμνο και Σαμοθράκη παραβιάζει τη συνθήκη της Λωζάνης περί αποστρατικοποίησης των νησιών. Η τουρκική αντι-Navtex σημειώνει: «Η Navtex με αριθμό LA20-122/20 αποτελεί παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης Σαμοθράκης και Λήμνου, σύμφωνα με τη συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης το 1923». Δεν είναι πρώτη φορά που οι τουρκικές αρχές αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε νησιά και το δικαίωμά τους στην άμυνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία κατηγόρησε και προ ημερών με τον ίδιο τρόπο την Ελλάδα, καταγγέλλοντας για τον ίδιο λόγο Χίο, Σάμο και Ψαρά. Ήταν η πρώτη φορά που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έκαναν μια τέτοια ευθεία αναφορά στη συνθήκη της Λωζάνης και μάλιστα σε οδηγία προς ναυτιλλομένους (Navtex).

Δείτε ακόμη

Οχυρό ο Έβρος υπό τον φόβο νέων προκλήσεων από Τουρκία

“Τον έχω” – “Ωραίος”: Ελληνικό Mirage καταδιώκει τουρκικό F-16 στο Αιγαίο!

Exit mobile version