Κορονοϊός εμβόλιο: Θετικά μηνύματα από τις ΗΠΑ

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός εμβόλιο: Θετικά μηνύματα από τις ΗΠΑ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Κορονοϊός εμβόλιο: Σημαντικά αποτελέσματα ανακοινώνονται ήδη από τις ΗΠΑ για ένα από τα οκτώ εμβόλια που δοκιμάζονται

20.05.2020 | 23:55

Κορονοϊός εμβόλιο: Σε ένα από τα οκτώ διαφορετικά εμβόλια, που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή με διαφορετικές τεχνολογίες, στάθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τελευταία ενημέρωση της Κοινής Γνώμης, από το Υπουργείο Υγείας για τις εξελίξει με τον κορονοϊό. «Ανακοινώθηκαν θετικά αποτελέσματα», πληροφόρησε, «από ένα από τα νέα δοκιμαζόμενα πειραματικά εμβόλια, το οποίο έδειξε θετικά πρόληψη της νόσου σε μελέτη με πειραματόζωα, ενώ σε μικρή πρώιμη μελέτη υγιών εθελοντών ηλικίας 18-55 ετών, έδειξε την ανάπτυξη εξουδετερωτικών αντισωμάτων, σε επίπεδα παρόμοια με τα επίπεδα αντισωμάτων ασθενών που ανέρρωσαν από τη λοίμωξη με το νέο κορονοϊό».

Η μελέτη αυτή, γνωστοποίησε επίσης ο καθηγητής, διεξήχθη από το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας των ΗΠΑ. Πώς έγιναν οι πρώτες δοκιμές στο στάδιο αυτό; «Στους συμμετέχοντες», συνέχισε, « χορηγήθηκαν διαφορετικές δόσεις του εμβολίου, οι οποίες έδειξαν δοσο-εξαρτώμενη απάντηση σχετικά με τα αντισώματα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως στην υψηλότερη δόση, ήταν υψηλότερο και το επίπεδο αντισωμάτων του οργανισμού».

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Πώς βαδίζουν οι ερευνητές

Και ο κ. Τσιόδρας, εξήγησε τι πράττουν οι ερευνητές στην αναζήτηση εμβολίου γενικά. «Οι ερευνητές, διαλέγουν πάντα τη χαμηλότερη δόση του εμβολίου, που προκαλεί την καλύτερη ανάπτυξη αντισωμάτων χωρίς παρενέργειες, κάτι που γίνεται πάντα με τα εμβόλια. Το συγκεκριμένο εμβόλιο βασίζεται σε μία νέα τεχνολογία όπου μόρια Messenger RNA κατευθύνουν τα κύτταρα του οργανισμού στην παραγωγή αντισωμάτων. Αυτή τη στιγμή, το εμβόλιο εξετάζεται για άτομα ηλικίας 55-70 και 71 και άνω, ενώ το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά τεσσάρων εβδομάδων. Μεγαλύτερες μελέτες θα ξεκινήσουν μέσα στον Ιούλιο με 600 άτομα.

Τέλος έτους ή αρχές του επομένου

Εάν πάνε καλά αυτές οι μελέτες, μπορεί να υπάρχει ένα εμβόλιο στο τέλος αυτού του έτους ή τις αρχές του επόμενου.  Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, οι προσπάθειες για παραγωγή εμβολίου να μην γίνονται βιαστικά, να προχωρούν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και δεδομένη, βέβαια, την προστασία των ανθρώπων και τελικά, την εθελοντική τους συμμετοχή. Τα τελευταία 24ωρα λαμβάνουμε θετικά μηνύματα από την γενική δοκιμή εμβολίου έναντι του κορονοϊού».

Στη διάρκεια της ενημέρωσης ετέθη δημοσιογραφικό ερώτημα στον κ. Τσιόδρα, αν με τις θετικές εξελίξεις που ακούγονται για τα εμβόλια, θα μπορούσαμε να τα περιμένουμε νωρίτερα και να φθάσει έτσι το τέλος της πανδημίας. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», τόνισε στο σημείο αυτό ο καθηγητής και εκεί αποφάσισε να ενημερώσει τον κόσμο, για να γνωρίζει, ποια είναι τα χρονοβόρα στάδια που απαιτούνται για να εγκριθεί και διατεθεί στην κοινότητα εμβόλιο.

Οι τρεις φάσεις για το εμβόλιο

«Μια διαδικασία παραγωγής εμβολίου περνά από συγκεκριμένες επιστημονικές φάσεις. Αυτό που σας λέω, η φάση 1, η φάση 2, η φάση 3.  Στις προ-κλινικές φάσεις δοκιμάζεται σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πίθηκοι, δηλαδή θηλαστικά τα οποία έχουν παρόμοια συμπεριφορά με τον άνθρωπο. Εάν περάσει αυτή τη φάση, πάει στη φάση των υγιών εθελοντών, την πρώτη φάση, που δοκιμάζουμε διαδοχικά μεγαλύτερες δόσεις, προσπαθούμε να βρούμε την τέλεια δόση που κάνει ικανοποιητικό αριθμό αντισωμάτων. Και συνήθως, σε αυτή τη φάση κρατάνε μία μεσαία δόση, δεν κρατάνε ούτε την πολύ χαμηλή – συνήθως δεν δουλεύει – ούτε την πολύ υψηλή – συνήθως έχει κάποιες παρενέργειες: πονάει το χέρι, κάνεις πυρετό και τα λοιπά.

Επέλεξαν μεσαία δόση

Αυτό μάλιστα έκαναν και αυτοί. Επέλεξαν μία μεσαία δόση για να συνεχίσουν τις μελέτες τους. Στη μεσαία, στη δεύτερη φάση, εξετάζουν εκατοντάδες ανθρώπους, 600, 1.000, στους οποίους βλέπουν εάν δουλεύει καλά αυτή η μεσαία δόση, με ασφάλεια, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες και δημιουργεί ψηλά αντισώματα. Και στην τρίτη φάση, το δίνουν στον πληθυσμό για να δουν εάν δουλεύει έναντι της απόκτησης του ιού. Όλες αυτές οι φάσεις, καταλαβαίνετε ότι διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι να δοθεί η έγκριση περνάει ένας χρόνος ή και ενάμισης.

Γι’ αυτό ακούτε για 12 ή 18 μήνες

Άρα, για αυτό ακούτε από τους περισσότερους επιστήμονες ότι θα πάρει 12 με 18 μήνες αυτή η διαδικασία του εμβολίου. Έχουν όμως αυτή τη στιγμή ενεργοποιηθεί εκατοντάδες μηχανισμοί διενέργειας μελετών για τα εμβόλια, με διαφορετική τεχνολογία το καθένα και ευελπιστούμε ότι κάποια από αυτά, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν καλά αποτελέσματα. Ευελπιστούμε, δεν το ξέρουμε. Έχουν τοποθετηθεί οι αξιωματούχοι του Π.Ο.Υ. και επιστήμονες από επιστημονικούς κύκλους σε όλο τον κόσμο, ότι θα χρειαστούμε πιθανότατα πολλά από αυτά τα εμβόλια, εάν δουλεύουν όλα ή εάν δουλεύουν κάποια από αυτά.

Δεν θα φτάσει ένα εμβόλιο

Δεν θα φτάσει ένα. Γιατί δεν θα φτάσει ένα; Γιατί η παραγωγή τους σε παγκόσμιο επίπεδο δεν θα επαρκέσει για τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Άρα ταυτόχρονα ενεργοποιούνται όλες οι δυνάμεις μαζί, να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα και καλύτερα και ασφαλέστερα αποτελεσματικά εμβόλια, τα οποία βέβαια εθελοντικά θα τα πάρουν οι άνθρωποι. Δεν θα υποχρεώσεις κανέναν με το ζόρι να πάρει εμβόλιο. Και θα έχουν προτεραιότητα, φαντάζομαι και από προηγούμενες εμπειρίες που έχω ζήσει σαν επιστήμονας, οι άνθρωποι που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, έτσι; Για παράδειγμα, σε αυτή τη μελέτη είδατε ότι δεν είχανε καθόλου παιδιά, που είναι ενδιαφέρον, έτσι; Από μόνο του. Φυσικά όσο περνάει ο καιρός και οι μήνες, θα δούμε και μελέτες που θα αφορούν και παιδιά.

Μακροχρόνια διαδικασία

Αλλά βλέπετε ότι η διαδικασία αυτή είναι μακρόχρονη και γίνεται με τους μέγιστους κανόνες ασφαλείας. Δεν πρέπει να γίνει βιαστικά. Πρέπει να γίνει με όλους τους κανόνες της Επιστήμης, ώστε να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Πιστεύω ότι θα αργήσει, παρά το γεγονός ότι ακούτε ότι θα έρθουν πολύ γρήγορα εμβόλια. Και να έρθουν πολύ γρήγορα, δεν θα είναι σε επαρκείς ποσότητες για όλο τον κόσμο.

Δείτε ακόμη

Σοκ στην Καλλιθέα: Επίθεση με βιτριόλι σε 34χρονη – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση
Βίντεο: Η πρώτη πτήση της Lufthansa προς Αθήνα μετά το lockdown
“Το τσίμπησε το 800αρι” – Πάρτι στο Twitter με τον Κραουνάκη
Exit mobile version