Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Απελευθέρωση ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας με Κρήτη
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Απελευθέρωση ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας με Κρήτη

Κορονοϊός Ελλάδα: Ξεκινούν σήμερα 18 Μαΐου τα δρομολόγια για Κρήτη και Εύβοια – Στις 25 Μαΐου ο προσανατολισμός για τα άλλα νησιά.

Κορονοϊός Ελλάδα: Ελεύθερη είναι πλέον από σήμερα 18 Μαΐου, στην αρχή του τρίτου σταδίου για την επαναφορά στη νέα κανονικότητα, η ελεύθερη μετακίνηση στην ηπειρωτική Ελλάδα, στην Κρήτη και στην Εύβοια. Η αρχή στα δρομολόγια πλοίων για Κρήτη και από Κρήτη στον Πειραιά, η πληρότητα θα καθορίζεται στο 50% της συνολικής, προ κορονοϊού, με μέτρα προστασίας, μάσκες από τους επιβάτες, αποστάσεις μεταξύ τους και συμπλήρωση ειδικού εντύπου όπου θα απαντούν σε ερωτηματολόγιο για θέματα υγείας. Και ενώ η πληρότητα, λόγω των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται καθορίζεται στο 50% αυτού που καθορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, σε συνέντευξή του στο Mega, δήλωσε ότι το ποσοστό αυτό θα ανέβει μέσα στο καλοκαίρι από τη στιγμή που τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα σε σχέση με τον κορονοϊό.

Σε ό,τι αφορά τη μετακίνηση στα άλλα νησιά, πρόθεση είναι, όπως είπε, να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου, πάντα υπό την προϋπόθεση που προαναφέρθηκε, ενώ απαντά και στο ερώτημα γιατί πρώτα στην Κρήτη. «Είναι το μοναδικό νησί», είπε «με Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για Covid-19.  Πληροί τις προδιαγραφές για ασφαλή μετακίνηση επιβατών και σεβασμό στην δημόσια υγεία των νησιωτών μας».

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Κορονοϊός Ελλάδα:  Οι νέοι όροι των ταξιδιών

Από την πλευρά του ο υφυπουργός πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έχει καταστήσει σαφείς τους νέους όρους μεταφοράς των επιβατών με τα πλοία. Οι οδηγίες αυτές, που εγκρίθηκαν από την επιτροπή των επιστημόνων για τον κορονοϊό, θα έχουν εφαρμογή από τις 18/5 μέχρι τις 15/6. Από σήμερα, δηλαδή, έως και τα μέσα Ιουνίου. «Μέχρι τότε», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση, που αφορά:

  • Στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών, στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55%, αν διατίθενται καμπίνες.

Θερμομέτρηση, ειδικό ερωτηματολόγιο, αποστάσεις

  • Στη θερμομέτρηση και στη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και την διατήρηση του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
  • Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

Ένα άτομο ανά καμπίνα και διάταξη καθισμάτων

  • Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς δηλαδή πρώτου βαθμού, οπότε μπορεί να είναι ως 4 άτομα. Ή άτομο με ειδικές ανάγκες με το συνοδό του.
  • Τη χρήση μάσκας. Συνιστάται η υφασμάτινη από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
  • Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

Θερμομέτρηση και δήλωση υγείας για Ιταλία

  • Τη θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας πριν την αναχώρηση για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.

Άλλοι παράγοντες

  • Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και με ενημερωτικά σποτ και ηχητικά μηνύματα.
  • Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
  • Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.
  • Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.
  • Τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού, απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του και ιχνηλάτηση των επαφών του.
  • Και τέλος, τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών, δηλαδή στα μπαρ, στα εστιατόρια και στις τραπεζαρίες.

Δείτε ακόμη

Έκαψαν ΑΤΜ και αυτοκίνητα στην Αττική – Δεκάδες προσαγωγές
Επιστροφή στην κανονικότητα, φάση 3: Ποιοι ανεβάζουν σήμερα ρολά
Καμίνι και σήμερα η χώρα, σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις