Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

20

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αυτόματα μηχανήματα πώλησης μασκών: Τα ΚΤΕΛ στην Κρήτη πρωτοπορούν
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτόματα μηχανήματα πώλησης μασκών: Τα ΚΤΕΛ στην Κρήτη πρωτοπορούν

Αυτόματα μηχανήματα πώλησης μασκών: Τοποθετούνται σε στάσεις λεωφορείων - Πόσο κοστίζει η μία μάσκα.

Αυτόματα μηχανήματα πώλησης μασκών: Με την χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς, το Αστικό ΚΤΕΛ Ηρακλείου μεριμνά ώστε να μπορούν οι επιβάτες να προμηθευτούν ακόμα και στην στάση του λεωφορείου. Ειδικά αυτόματα μηχανήματα πώλησης μασκών έχουν τοποθετηθεί ήδη σε στάση στην Πλατεία Ελευθερίας, στο κέντρο του Ηρακλείου, με την τιμή του τεμαχίου να έχει οριστεί στα 2 ευρώ, σύμφωνα με το cretalive.gr.

Ποια μάσκα προστατεύει καλύτερα

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τους επιστήμονες οι χειρουργικές μάσκες – αναπνευστήρες N95 προσφέρουν το ανώτερο επίπεδο προστασίας, αποτρέποντας τον χρήση από το να μολυνθεί με Covid-19. Ακολουθούν οι χειρουργικές μάσκες. Ωστόσο, αυτές οι μάσκες κοστίζουν αρκετά ενώ η διάθεσή τους είναι περιορισμένη, συμβάλουν στη δημιουργία αποβλήτων υγειονομικής ταφής και είναι άβολες για να τις φοράει κάποιος μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επομένως, ακόμη και οι χώρες που απαιτούν από τους πολίτες τους να φορούν μάσκες, γενικά αποθαρρύνουν τη χρήση των συγκεκριμένων, προτείνοντας να φορούνται μόνο από εργαζόμενους στην υγεία ή από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο.

Τα στοιχεία σχετικά με την προστατευτική αξία της μάσκας μιας χρήσης ή της επαναχρησιμοποιούμενης υφασμάτινης μάσκας είναι λιγότερο σαφή, αλλά πάντως θεωρείται ότι η χρήση μάσκας μπορεί να συνεισφέρει στη μείωση της εξάπλωσης του Covid-19.

Τα συμπεράσματα για τη χρήση κάθε άλλης μάσκας, πέρα από τις χειρουργικές, ακόμη προκύπτουν: μέχρι στιγμής φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο όφελος, ωστόσο οι ακριβείς παράμετροι του ποιες μάσκες είναι οι καλύτερες και σε τι βαθμό προστατεύουν τόσο αυτόν που τις φοράει όσο και το περιβάλλον του, μένουν να διαπιστωθούν. Αν και όσο πιο σφιχτό είναι το κάλυμμα γύρω από το πρόσωπό μας πιθανώς τόσο το καλύτερο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστηρίζουν ότι οποιοδήποτε κάλυμμα, ακόμη και μια μπαντάνα, είναι καλύτερο από το τίποτα.

Πώς βάζουμε και βγάζουμε τις μάσκες με ασφάλεια

Πριν βάλετε μια μάσκα, καθαρίστε καλά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με τη μάσκα σας και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου και της μάσκας. Αποφύγετε να αγγίζετε τη μάσκα ενώ τη χρησιμοποιείτε και, εάν το κάνετε, πλύνετε τα χέρια σας. Αντικαταστήστε τη μάσκα όταν είναι υγρή. Για να βγάλετε τη μάσκα σας, αφαιρέστε τη πιάνοντας μόνο τα λαστιχάκια, χωρίς να αγγίξετε το μπροστινό μέρος και πετάξτε την αμέσως σε έναν κλειστό κάδο ή, εάν η μάσκα μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί, απευθείας στο πλυντήριο. Πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις