Τσιόδρας – Χαρδαλιάς live: Κρούσματα και νεκροί σήμερα στην Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας – Χαρδαλιάς live: Κρούσματα και νεκροί σήμερα στην Ελλάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τσιόδρας - Χαρδαλιάς live: Στα 2.691 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 13 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

08.05.2020 | 17:55

Τσιόδρας – Χαρδαλιάς live: Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Παρών στην ενημέρωση είναι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.  Η ενημέρωση ξεκίνησε με παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην οικογένεια του Δημήτρη Κρεμαστινού. Όπως είπε στη συνέχεια ο κ.Τσιόδρας, 13 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο με το σύνολο πλέον να ανέρχεται στα 2.691, ενώ 32 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, εκ των οποίων 9 είναι γυναίκες και 85 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ. Το σύνολο των θανάτων φθάνει πλέον τους 150.  «Ακούραστος δάσκαλος, διαπρεπής επιστήμονας, που άφησε το αποτύπωμά του στον τομέα της Υγείας», είπε για τον εκλιπόντα Δημήτρη Κρεμαστινό ο κ.Τσιόδρας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένειά του και εκ μέρους της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας.

Ο κ.Τσιόδρας έκανε στη συνέχεια αναφορά στα τεστ αντισωμάτων και στην αποτελεσματικότητά τους για να πει ότι οι μελέτες αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς προς το παρόν στη χώρα μας. Σχεδόν σε όλους όσοι πέρασαν την ασθένεια, είπε, ανιχνεύθηκαν ειδικά αντισώματα. Σύμφωνα με μελέτη η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά είναι μικρότερη του 1%. Μελέτη στη Νέα Υόρκη διαπίστωσε παρουσία αντισωμάτων, ανεξάρτητα αν κάποιος πέρασε ελαφρά ή όχι την covid-19. Η εργασία θα δημοσιευθεί στο Nature Medicine.. Άνθρωποι με θετικά αντισώματα θα έχουν μια μορφή ανοσίας, αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατά. Παρακολουθούμε αυτούς που έχουν περάσει τη νόσο και θα βλέπουμε τι κάνουν τα αντισώματά τους. Αυτή η μελέτη θα γίνεται πολλά πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, λέει ότι η επίδραση του καλοκαιριού δεν θα είναι ικανή από μόνη της να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού.

ΕΛΑΣ προς αστυνομικούς για κορονο-πάρτι: Μακρυά από αντιπαραθέσεις

Ρόλο “πυροσβεστικό” και όχι κατασταλτικό, καλούνται να παίξουν οι αστυνομικές δυνάμεις, απέναντι στους νεαρούς πού παρατηρήθηκε να συγκεντρώνονται στις πλατείες μετά τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, σύμφωνα με διαταγή του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη, που εστάλη προς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, μετά τα όσα συνέβησαν στην πλατεία Αγίας Παρασκευής. Στη διαταγή, αφού αναφέρεται αναλυτικά στον επαγγελματισμό την αποφασιστικότητα και την υπευθυνότητα, καθώς και στο πνεύμα συμπαράστασης και συνεργασίας με τους πολίτες, που έδειξε η αστυνομία κατά τη διάρκεια της καραντίνας, επισημαίνεται ότι είναι κρίσιμο και αναγκαίο να επιδείξει την ίδια στάση κατανόηση, συμπάθεια και εμπιστοσύνη προς κάθε πρόσωπο, στη φάση της αποκλιμάκωσης των μέτρων.

Η ΕΛΑΣ θα επιχειρήσει να περιορίσει τον κόσμο στις πλατείες, όχι με καταστολή αλλά με την πειθώ με στόχο να επέλθει η αριθμητική και κυρίως η ψυχολογική “αποσυμπίεση” των συγκεκριμένων χώρων υπεράριθμης συγκέντρωσης πολιτών. Η απομάκρυνση πλήθους από μία πλατεία, είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, που ενδεχομένως εγείρει κινδύνους για την δημιουργία αχρείαστων εστιών έντασης με ανεξέλεγκτες συνέπειες. Το σχέδιο αποσυμπίεσης λοιπόν, περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση “ειρηνοποιών” αστυνομικών, εκείνων που έχουν εκπαιδευτεί στη διαπραγμάτευση και διαχείριση πλήθους.

Από τις πλατείες στις παραλίες

Με τον υδράργυρο να ανεβαίνει… επικίνδυνα και τον κόσμο να είναι κλεισμένος στα σπίτια του τον τελευταίο ενάμιση μήνα λόγω κορονοϊού, θεωρείται δεδομένο ότι οι παραλίες θα γεμίσουν. Γι αυτό το λόγο εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο από την ΕΛ.ΑΣ. που θα τεθεί σε ισχύ το προσεχές Σαββατοκύριακο (9-10/5). Σε όλο παραλιακό μέτωπο της Αττικής θα αναπτυχθούν περιπολικά και με τα γνωστά πλέον ηχητικά μηνύματα οι αστυνομικοί θα προτρέπουν τον κόσμο να τηρεί τις αποστάσεις, τις εντολές των ειδικών και τους ατομικούς κανόνες υγιεινής.

Το σχέδιο προβλέπει και αυστηρή επιτήρηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι προορισμοί των οποίων είναι παραλιακοί. Όσοι εισέρχονται στα ΜΜΜ είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Χθες, για τον ίδιο λόγο κόπηκαν 26 πρόστιμα των 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, δήμοι θα ελέγχουν ακόμα και με drone το αν παρουσιάζεται συνωστισμός σε κάποια παραλία κι ανάλογα θα επεμβαίνουν είτε οι δημοτικοί αστυνομικοί ή θα ενημερώνουν την ΕΛ.ΑΣ. Σε αυτή τη φάση, πάντως, οι Αρχές φαίνεται να λειτουργούν συμβουλευτικά προς τους πολίτες σε σχέση με τον συγχρωτισμό και θα προσπαθούν με όσο γίνεται περισσότερες παραινέσεις να μην εμφανιστούν εικόνες πολιτών που να είναι ο ένας πάνω στον άλλο σε παραλίες της Αττικής.

Exit mobile version