Τσιόδρας – Χαρδαλιάς live: Κρούσματα και νεκροί σήμερα στην Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Τσιόδρας – Χαρδαλιάς live: Κρούσματα και νεκροί σήμερα στην Ελλάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τσιόδρας - Χαρδαλιάς live: Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 21 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, με 11 από αυτά να αφορούν υγειονομική δομή των ενόπλων δυνάμεων.

06.05.2020 | 17:54

Τσιόδρας – Χαρδαλιάς live: Στα 2.663 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 21 νέα όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται 147. Τα 11 από τα νέα κρούσματα σημειώθηκαν σε δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Ακόμη, 36 συμπολίτες μας βρίσκονται διασωληνωμένοι ενώ 82 είναι εκτός ΜΕΘ. Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 87.052 κλινικά δείγματα. Αναφορικά με τον τρόπο καταγραφής των θανάτων, ο κ. Τσιόδρας είπε αρχικά ότι η ταξινόμηση τους γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Οποιοσδήποτε θάνατος με συγκεκριμένα κριτήρια δεν μπορεί να αποδοθεί πουθενά άλλου και πως στη χώρα μας δεν υπήρξε υποεκτίμηση των θανάτων.

«Οι Ευρωπαϊκές χώρες και η Ελλάδα δεν υπεισέρχονται στο εάν συνέβαλε πολύ ή λίγο ο κορωνοϊός σε κάποιον θάνατο. Ακολουθούμε την επιστημονική τακτική. Δεν εξυπηρετούμε σκοπιμότητες», τόνισε. Παράλληλα, σημείωσε πως η συντριπτική εικόνα των θυμάτων είχαν συμπτώματα πνευμονίας. Σε μια ευχάριστη είδηση, ο κ. Τσιόδρας είπε πως σε ανακοίνωση Ολλανδών επιστημόνων παρουσιάστηκε ανθρώπινο αντίσωμα, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία.

Guardian: Γιατί η ανατολική Ευρώπη και η Ελλάδα υπέφεραν λιγότερο από την πανδημία

H εμπειρία μας από την μέχρι τώρα πορεία εξάπλωσης του κορονοιού στην Ευρώπη, καθιστά ένα πράγμα ξεκάθαρο: τα πλουσιότερα κράτη της Δυτικής Ευρώπης υπέφεραν περισσότερο από τον ιό, απ΄ότι οι χώρες στην ανατολική Ευρώπη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η σύγκριση μεταξύ της Δυτικής Ευρώπης από τη μία και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από την άλλη, δείχνει μια τεράστια διαφορά στον αριθμό κρουσμάτων και θανάτων που δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να αγνοήσουμε.

Ακόμη και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που έχουν πληγεί περισσότερο, έχουν πολύ μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και θνητότητας ανά εκατομμύριο κατοίκους σε σχέση με τα τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και ορισμένα στατιστικά είναι πράγματι αξιοσημείωτα: η Σλοβακία κατέγραψε μόλις 1.413 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 25 θανάτους. Η γειτονική της Αυστρία, που θεωρείται ότι αντιμετώπισε με επιτυχία την εξάπλωση της νόσου Covid- 19, έχει ωστόσο 10 φορές μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων και 20 φορές περισσότερους θανάτους από τη Σλοβακία.

Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες που διαφέρουν ανά χώρα: χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής που σημαίνει λιγότερους ευάλωτους ηλικιωμένους που βρίσκονται εν ζωή, χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού, λιγότερες πτήσεις προς την Κίνα, ή ακόμη και απλή τύχη.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, που εφαρμόζεται πλέον σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, ήταν ένα μέτρο που υιοθετήθηκε πολύ νωρίς από την Τσεχία και την Σλοβακία, και πιθανόν βοήθησε να μπει φρένο στην εξάπλωση του ιού. Ο πιο σημαντικός λόγος, ωστόσο, φαίνεται να είναι τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν απ΄όλες σχεδόν τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ενώ στη Βρετανία και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, δημόσιες εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις συνεχίζονταν τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου, στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι κυβερνήσεις , μόλις είδαν τι συνέβαινε στην Ιταλία, έσπευσαν να επιβάλουν άμεσα “lockdown”.

Σε πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ο φόβος των υποχρηματοδοτούμενων συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης ευαισθητοποίησε τις αρχές οι οποίες έδρασαν άμεσα και με αποφασιστικότητα.

Οι πολίτες της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είχαν όμως την αίσθηση ότι θα μπορούσαν να σταθμίσουν μια σειρά πολιτικών επιλογών και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αποτρέποντας την απόλυτη κατάρρευση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης”, δήλωσε ο Μπεν Στάνλει , πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο SWPS της Βαρσοβίας. Οι Ανατολικοευρωπαίοι έδειξαν πιο πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις εντολές των αρχών σε αντίθεση με τις “φωνές” διαμαρτυρίας στη Δυτική Ευρώπη ή τις ΗΠΑ. “Ήταν ακριβώς το γεγονός ότι αισθανθήκαμε ευάλωτοι για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που μας έπεισε να ακολουθήσουμε την “καραντίνα”. Επειδή δεν εμπιστευόμαστε το σύστημα”, είπε από την πλευρά του ο πολιτικός επιστήμονας από την Βουλγαρία, Ιβάν Κράστεφ.

Γιατί η Ελλάδα πέτυχε

Η Ελλάδα, σχολιάζει το δημοσίευμα, έσπευσε να εφαρμόσει έγκαιρα αυστηρά μέτρα περιορισμού για να αποφευχθεί η πίεση στο σύστημα υγείας που πλήττεται από τη λιτότητα. “Είναι μία άλλη χώρα όπου οι αριθμοί των κρουσμάτων του κορονοϊού μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει εντυπωσιακά χαμηλοί. Σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, έχουν καταγραφεί μόνο 2.620 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι σήμερα”, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

“Όπως και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, έτσι και η Ελλάδα είχε μια πραγματική αίσθηση του πόσο εύθραυστο είναι το σύστημα υγείας της”, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Γιώργος Παγουλάτος. “Αυτό κινητοποίησε την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα νωρίτερα από άλλες κυβερνήσεις της Δυτικής Ευρώπης, οι οποίες αισθάνθηκαν μεγαλύτερη αίσθηση εφησυχασμού για την ικανότητα των συστημάτων τους να χειριστούν την κρίση”, πρόσθεσε.

Υπάρχει ελπίδα ότι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετώπισε την κρίση της πανδημίας, θα την βοηθήσει να επανακτήσει το διεθνές κύρος της μετά από χρόνια που γινόταν πρωτοσέλιδο ως το “μαύρο πρόβατο της ευρωζώνης”, γράφει το δημοσίευμα. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τσεχία έχουν συμπεριληφθεί σε ένα δίκτυο επτά χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία τη κρίση, συντονιστής του οποίου ήταν ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Δείτε ακόμη

Πολάκης: «Πίσω ρε Νταβέλη που θα στείλεις και εξώδικο»
Ο Μητσοτάκης στο Ζάππειο – Ποδηλατάδα με τα κορίτσια του (pics)
Marfin: Ο Τατσόπουλος θυμήθηκε την ατάκα Τσίπρα για τις μολότοφ
Exit mobile version