Μεταναστευτικό: Επιθετική επιτήρηση

ΕΛΛΑΔΑ

Μεταναστευτικό: Επιθετική επιτήρηση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Μεταναστευτικό: 50 μετανάστες αποβιβάστηκαν στη Λέσβο σήμερα. Η τελευταία βάρκα που έφτασε στο ελληνικό νησί ήταν την 1η Απριλίου.

06.05.2020 | 10:35

Μεταναστευτικό: Με 50 περίπου επιβαίνοντες έφθασε σήμερα στη Λέσβο η πρώτη μετά την 1η Απριλίου βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες. Στη βάρκα επέβαιναν άνδρες, γυναίκες και παιδιά αφρικανικής και αφγανικής καταγωγής. Η αποβίβαση έγινε στις 7 το πρωί περίπου στο Καλό Λιμάνι στη βορειοδυτική Λέσβο, σημείο μακριά από τις συνήθεις ακτές αποβίβασης στην ανατολική, βορειοανατολική και ανατολική Λέσβο. Λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού παραμένουν στο σημείο αποβίβασής τους, ενώ να σημειωθεί ότι προβλέπεται πριν από οτιδήποτε άλλο να τεθούν σε 14ήμερη καραντίνα.

Τον μηδενισμό των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έφερε η συστηματική εφαρμογή του δόγματος «επιθετικής επιτήρησης» και η τακτική δυναμικής αποτροπής που υλοποιείται από το Λιμενικό ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, όταν κλιμακώθηκε η κρίση στον Έβρο και υπήρχε ανησυχία για το ενδεχόμενο απόπειρας μαζικής μετακίνησης μεταναστών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.

Μεταναστευτικό: Αποτροπή 17 προσπαθειών προσέγγισης

Μετά την 1η Απριλίου, που ήταν η τελευταία αποβίβαση στη Λέσβο, έχουν καταγραφεί 17 απόπειρες να προσεγγίσουν βάρκες τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -συχνά συνοδεία τουρκικών ακταιωρών- οι οποίες ωστόσο έχουν αποτραπεί από σκάφη του Λιμενικού.

Σε μια περίπτωση, στη Σάμο η επιχείρηση αποτροπής βάρκας από σκάφη του Λιμενικού διήρκησε ένα ολόκληρο 24ωρο  πριν τελικώς η τουρκική ακτοφυλακή υποχρεωθεί να περισυλλέξει τους επιβαίνοντες στη βάρκα και να τους μεταφέρει πίσω στα τουρκικά παράλια.

Δείτε ακόμη

Σύψας για Αγία Παρασκευή: “Έτσι άνοιξαν οι πύλες της κολάσεως στην Ιταλία, έτσι απότομα γίνεται”

Στους 147 οι νεκροί – Κατέληξε γυναίκα στο “Σωτηρία”

Με την πρώτη άρση των περιορισμών «κόντρες» στη Βάρκιζα

 

Exit mobile version