Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Άνοιγμα κλάδων νωρίτερα: Η κυβέρνηση, εξετάζει μια πιο “γρήγορη κανονικότητα”
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Άνοιγμα κλάδων νωρίτερα: Η κυβέρνηση, εξετάζει μια πιο “γρήγορη κανονικότητα”

Άνοιγμα κλάδων νωρίτερα: Αν και το ταμείο θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας, στο Μαξίμου βλέπουν ότι υπάρχουν περιθώρια για επιτάχυνση της απελευθέρωσης κοινωνικών και οικονομικών πτυχών της καθημερινότητας.

Άνοιγμα κλάδων νωρίτερα: Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη μέρα “εξόδου” των Ελλήνων, με την κυβέρνηση να έχει το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, που πιθανόν να περιλαμβάνει και άνοιγμα κλάδων που ανήκουν στα επόμενα στάδια, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Μετά τα πρωτοφανή μέτρα και την καραντίνα 42 ημερών, πολίτες και επαγγελματίες φαίνεται πως συμμορφώνονται με τις συστάσεις. Αυτό άλλωστε τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συμβολική επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με την οποία συζήτησε για όλα τα θέματα, κυρίως για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η λήψη αυτών των προληπτικών μέτρων είναι μια πράξη σεβασμού στους συμπολίτες μας για να μπορέσουμε να εξακολουθούμε να έχουμε αυτή την καθοδική πορεία επιδημίας πρέπει τώρα να είμαστε διπλά προσεκτικοί. Οι πρώτες ενδείξεις που έχω από το πρωί, παρακολουθώντας τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είναι ότι και σήμερα οι συμπολίτες μας συμμορφώνονται στις υποδείξεις των ειδικών». Από την πλευρά της η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι «θα συνεχίσουμε όλοι να πειθαρχούμε και να δεχόμαστε έτσι την εφαρμογή των μέτρων, γιατί βέβαια τα προβλήματα που είχε ο τόπος, μας περιμένουν».

Από την 1η Ιουλίου η τουριστική σεζόν

Σε συνέντευξή του στο CNNi, ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το καλύτερο σενάριο είναι να ξεκινήσει η τουριστική δραστηριότητα στην Ελλάδα την 1η Ιουλίου, ενώ αναφέρθηκε και στην υπερηφάνεια των Ελλήνων: «Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό». Ήδη η κυβέρνηση προσανατολίζεται μετά από σχετικές συζητήσεις να υπάρξουν διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες που έχουν λίγα κρούσματα και κάποιες από αυτές βρίσκονται σχετικά κοντά στην Ελλάδα, όπως το Ισραήλ, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Κύπρος.

Αν η χθεσινή ικανοποιητική εικόνα σε όλη την χώρα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να επιταχύνει την άρση των περιορισμών. Εστιατόρια και καφέ μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα από την 1η Ιουνίου και είναι ενδεικτική η αναφορά του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη προς αυτή την κατεύθυνση: «Αυτό θα γίνει στην περίπτωση που τα κρούσματα θα είναι πάρα πολύ χαμηλά και στην περίπτωση που θα συμφωνήσουν οι ειδικοί. Εάν όλα πηγαίνουν καλά, θα θέσουμε στους ειδικούς αυτό το ερώτημα. Στο τέλος η απόφαση θα είναι πάντα των ειδικών».

Στήριξη του εισοδήματος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η στήριξη των εισοδημάτων, σημειώνοντας: «Από τη στιγμή που επαναφέρουμε την οικονομική δραστηριότητα στη νέα κανονικότητα, δεν σημαίνει ότι αμέσως θα αυξηθεί και ο τζίρος, ώστε να υπάρξει βιώσιμη εξασφάλιση των προϋποθέσεων που έχουμε θέσει για τους εργαζόμενους και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Επομένως, ναι, θα εξακολουθήσει να υφίσταται στήριξη, σταδιακά και πάντα με σχέδιο». Μάλιστα, όπως είπε, επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας γιατί όπως τόνισε με επιδόματα ανεργίας που έληξαν στο τέλος Απριλίου η κυβέρνηση θέλει παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα επανένταξης στην αγορά εργασίας που συνολικά θα καλύψουν πάνω από 135 χιλιάδες ανέργους.

«Η ανανέωση των δελτίων ανεργίας θα γίνεται αυτόματα και οι εγγεγραμμένοι άνεργοι δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε καμία ενέργεια ανανέωσης». Όλα αυτά επειδή οι εκτιμήσεις για την ύφεση που θα καταγραφεί φέτος και που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο κατέθεσε η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ξεκινά από το 4,7%. Υπάρχει όμως και το αρνητικό σενάριο: να φτάσει η ύφεση ακόμη και το 7,9%, παρά τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας. Την επόμενη χρονιά όμως -αν δεν έχουμε νέο κύκλο έξαρσης της πανδημίας- η κυβέρνηση ελπίζει σε αντίδραση της αγοράς και εκτιμά ότι θα καταγραφούν ρυθμοί ανάπτυξης που θα φτάσουν το 5,1%.

Πρόγραμμα στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή -μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας- πρόγραμμα παροχής κεφαλαίου κίνησης έως 500 χιλιάδες ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια. Έως τα μέσα Μαΐου θα μπει σε εφαρμογή το δεύτερο εργαλείο ρευστότητας, και αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης μέσω τραπεζών που μπορεί να φτάσει το 25% του ετήσιου τζίρου, ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας, με εγγύηση μέχρι το 80% του δανείου, ενώ αυτήν την εβδομάδα ξεκινούν δύο νέοι κύκλοι ένταξης στον Αναπτυξιακό Νόμο: Για τις μικρές επιχειρήσεις με επιπλέον 150 εκατομμύρια ευρώ και για τη γενική επιχειρηματικότητα με επιπλέον 350 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων του Αναπτυξιακού Νόμου.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα προβλέπει συνολικά 10 δις ευρώ για ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία και σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να φτάσουν αυτά τα χρήματα στην αγορά. Καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση θα παίξουν οι τράπεζες, οι οποίες καλούνται να στηρίξουν την προσπάθεια χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία.

Επίθεση Τσακαλώτου στην κυβέρνηση

«Ο κ. Σταϊκούρας εδέησε να ενημερώσει τον Ελληνικό λαό για το τι έστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εδέησε μάλιστα να μας ενημερώσει και για ένα σενάριο ύφεσης 7,9% το οποίο πουθενά δεν υπήρχε στο ελληνικό κείμενο που απέστειλε και εμφανίζεται μόνο στο αγγλικό».

Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε:

«Το ύψος της ύφεσης είναι πράγματι δύσκολο να εκτιμηθεί σε διεθνές επίπεδο, άρα και στην Ελλάδα, εξ ου και η Κυβέρνηση προβλέπει έκταση από 4,7% μέχρι 7,9%. Αντί να αναμασά εμμονικά τον ψευδή ισχυρισμό ότι “η καθοδική πορεία της οικονομίας άρχισε τον Ιούλιο του 2019”, ας συμβιβαστεί με την πραγματικότητα».

Την ίδια ώρα, αξιοσημείωτη είναι και η έρευνα του τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, σύμφωνα με την οποία το σημείο καμπής της πανδημίας στην Ελλάδα ήταν η 30η Μαρτίου, το 97% των κρουσμάτων θα καταγραφεί την 9η Μαΐου. Το 99% θα καταγραφεί στις 25 Μαΐου, ενώ το τέλος της πανδημίας για τη χώρα μας εκτιμάται στις 13 Ιουλίου.

Άδωνις Γεωργιάδης: Νωρίτερα η άρση αν όλα πάνε καλά

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις