Αθήνα

°C

Παρασκευή

18

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετακινήσεις εκτός νομού – νησιά: Πότε ξεκινούν, οι εξαιρέσεις
ΕΛΛΑΔΑ

Μετακινήσεις εκτός νομού – νησιά: Πότε ξεκινούν, οι εξαιρέσεις

Μετακινήσεις εκτός νομού - νησιά: Προς τα τέλη Μαΐου αναμένεται η ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών προς τους ηπειρωτικούς προορισμούς της Ελλάδας.

Μετακινήσεις εκτός νομού – νησιά: Σε μια νέα κανονικότητα επιχειρούν να προσαρμοστούν οι πολίτες λόγω του κορωνοϊού και μετά την σταδιακή άρση των  μέτρων που είχαν ληφθεί. Γάντια, πλύσιμο των χεριών, αλλά και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι μερικοί από τους κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά. Την ίδια ώρα πολλές είναι απορίες των πολιτών σχετικά με τις μετακινήσεις προς την επαρχία, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν υπό προϋποθέσεις από τις 18 Μαΐου και έπειτα ανάλογα με την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις για επαγγελματικούς λόγους

Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου

Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση

Μετάβαση σε τελετή, κηδεία συγγενών πρώτου ή δεύτερου βαθμού που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση για την διασφάλιση της επικοινωνίας με τα παιδιά τους που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους

Μετακινήσεις μεταξύ νησιών

Ακόμη, εξαιρέσεις υπάρχουν και όσον αφορά τις μετακινήσεις των πολιτών, μετά την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, από μικρά σε μεγαλύτερα νησιά εντός περιφερειακής ενότητας. Ο περιορισμός δεν καταλαμβάνει τις αεροπορικές συνδέσεις, καθώς και την κυκλοφορία πλοίων και σκαφών που γίνονται αποκλειστικά και μόνο για τη μετακίνηση:

Των μόνιμων κατοίκων των νησιών προς το νησί της μόνιμης κατοικίας τους

Των κατοίκων μικρών νησιών προς μεγαλύτερα νησιά της ίδιας περιφερειακής ενότητας, καθώς και των κατοίκων του Δήμου Τροιζηνίας-Μεθάνων προς τη νήσο Πόρο.

Οι λόγοι για τους οποίους μπορούν να μετακινηθούν είναι:

Μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνίσταται μετά από σχετική επικοινωνία

Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή ή έγκαιρη αποστολή τους

Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

Για κηδεία συγγενούς πρώτου η δεύτερου βαθμού συγγένειας

Μπορεί να μετακινηθεί επίσης το προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Συνοριοφύλακες, Λιμενικοί, και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Επίσης ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ερευνητών του ΕΟΔΥ, τεχνικού προσωπικού κρίσιμων υποδομών και εκτέλεσης δημοσίων έργων, υπαλλήλων δημοσίου τομέα και εκπαιδευτικού προσωπικού που εργάζονται σε νησί.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ανακοίνωσε πως τα μικρά σκάφη έως 7 μέτρα επιτρέπεται να βγουν για ψάρεμα, αλλά όχι να προσεγγίσουν νησιά, ούτε να διανυκτερεύσουν σε νησί. Επίσης οι υποχρεούνται οι επιβαίνοντες να διατηρούν δύο μέτρα απόσταση εντός των σκαφών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις