Ανοσία της αγέλης και κορονοϊός: Αυτά που δεν λένε οι υποστηρικτές

ΚΟΣΜΟΣ

Ανοσία της αγέλης και κορονοϊός: Αυτά που δεν λένε οι υποστηρικτές

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Ανοσία της αγέλης και κορονοϊός: Ίσως το πιο σημαντικό να καταλάβουμε, ο ιός δεν εξαφανίζεται μαγικά όταν επιτευχθεί το όριο ανοσίας αγέλης.

02.05.2020 | 18:31

Ανοσία της αγέλης και κορονοϊός: Ο κορονοϊός εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα σε όλο τον κόσμο εν μέρει επειδή κανείς δεν είχε προηγούμενη ανοσία σε αυτόν. Η αποτυχία ελέγχου της εξάπλωσής του οδήγησε σε μαζικούς θανάτους σε ορισμένες χώρες. Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί, επιδημιολόγοι και σχολιαστές συμβουλεύουν ότι η πιο πρακτική πορεία δράσης είναι η διαχείριση της λοίμωξης, επιτρέποντας παράλληλα την οικοδόμηση της λεγόμενης ανοσίας της αγέλης. Η έννοια της ανοσίας της αγέλης περιγράφεται τυπικά στο πλαίσιο ενός εμβολίου. Όταν εμβολιάζονται αρκετά άτομα, ένα παθογόνο δεν μπορεί να εξαπλωθεί εύκολα μέσω του πληθυσμού. Εάν έχετε μολυνθεί με ιλαρά, αλλά όλοι όσοι αλληλεπιδράτε έχουν εμβολιαστεί, η μετάδοση θα σταματήσει την πορεία της.

Τα επίπεδα εμβολιασμού πρέπει να παραμένουν πάνω από ένα όριο που εξαρτάται από τη δυνατότητα μετάδοσης του παθογόνου. Δεν γνωρίζουμε ακόμη ακριβώς πόσο μεταδοτικός είναι ο κορονοϊός, αλλά λέμε ότι κάθε άτομο μολύνει κατά μέσο όρο τρία άλλα. Αυτό θα σήμαινε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του πληθυσμού θα πρέπει να είναι άνοσο για να προσδώσουν ανοσία στην αγέλη. Ελλείψει εμβολίου, η ανάπτυξη ανοσίας σε μια ασθένεια όπως το Covid-19 απαιτεί στην πραγματικότητα ένα μέρος του πληθυσμού να μολυνθεί με τον κορονοϊό. Για να λειτουργήσει αυτό, η προηγούμενη μόλυνση πρέπει να παρέχει ανοσία έναντι μελλοντικής λοίμωξης. Δεδομένου ότι οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου 0,5% έως 1% όλων των λοιμώξεων είναι θανατηφόρες, αυτό σημαίνει πολλούς θανάτους.

Κορονοϊός: Η φθίνουσα πορεία του ιού με την ανοσία της αγέλης

Ίσως το πιο σημαντικό να καταλάβουμε, ο ιός δεν εξαφανίζεται μαγικά όταν επιτευχθεί το όριο ανοσίας αγέλης. Απλώς επιβραδύνει την πορεία του. Μόλις δημιουργηθεί αρκετή ανοσία στον πληθυσμό, κάθε άτομο θα μολύνει λιγότερα από ένα άλλο άτομο, οπότε μια νέα επιδημία δεν μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου. Αλλά μια επιδημία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη θα συνεχίσει να εξαπλώνεται. Εάν 100.000 άτομα είναι μολυσμένα στην έξαρση της επιδημίας και μολύνουν 0,9 άτομα το καθένα, αυτό είναι ακόμη 90.000 νέες λοιμώξεις. Ένα τρένο που τρέχει δεν σταματά τη στιγμή που αρχίζει η ανηφόρα και ένας ιός που εξαπλώνεται γρήγορα δεν σταματά αμέσως όταν επιτυγχάνεται η ανοσία της αγέλης.

Μετά την ανοσία της αγέλης… περισσότερες λοιμώξεις

Ορισμένες χώρες επιχειρούν στρατηγικές που αποσκοπούν στην «ασφαλή» ανάπτυξη της ανοσίας του πληθυσμού στον κορονοϊό χωρίς εμβόλιο. Η Σουηδία, για παράδειγμα, ζητά από τους ηλικιωμένους και μπουν σε εθελοντική καραντίνα, αλλά διατηρεί ανοιχτά πολλά σχολεία, εστιατόρια και μπαρ. Πολλοί σχολιαστές έχουν προτείνει ότι αυτό θα ήταν επίσης μια καλή πολιτική για φτωχότερες χώρες, όπως η Ινδία. Ωστόσο, δεδομένου του ποσοστού θνησιμότητας, δεν υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό χωρίς τεράστιο αριθμό θυμάτων -και πράγματι, η Σουηδία έχει ήδη δει πολύ περισσότερους θανάτους από τους γείτονές της.

Μερικές επιστημονικές αλήθειες

Γενικά, μάλλον είναι πολύ νωρίς για να σηκώσουμε τα χέρια μας και να επιτρέψουμε στην πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού να μολυνθεί πριν γίνει διαθέσιμο ένα εμβόλιο. Επιπλέον, δεν πρέπει να έχουμε υπερβολική αυτοπεποίθηση για την ικανότητά μας να κάνουμε ένα «ελεγχόμενο» πείραμα με μια πανδημία που ξέσπασε σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα σε λίγες εβδομάδες παρά τις εξαιρετικές προσπάθειες για τον περιορισμό της.

Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας, χρησιμοποιούμε κοινωνικές αποστάσεις για να ισοπεδώσουμε την καμπύλη της. Αυτό μειώνει την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Αγοράζει χρόνο στην επιστημονική κοινότητα για να αναπτύξει θεραπείες και εμβόλια, καθώς και να αυξήσει την ικανότητα δοκιμών και ανίχνευσης. Εν κατακλείδι θα πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν υπάρχει τίποτα γρήγορο ή ανώδυνο για την επίτευξη ανοσίας της αγέλης χωρίς εμβόλιο.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στους New York Times και υπογράφεται από τους Carl T. Bergstrom και Natalie Dean
Ο Δρ Bergstrom είναι καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. Ο Δρ Dean είναι επίκουρος καθηγητής βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Δείτε ακόμη

Πρόστιμα “φωτιά” από Δευτέρα αν δεν τηρούνται τα μέτρα
Μόνο 8 νέα κρούσματα, 143 οι θάνατοι στη χώρα
Covid 19: Η “δικαιολογημένη βία” της καραντίνας
Πώς θα περάσουμε από την κρίση στην κανονικότητα – Προτάσεις από την φοροτεχνικό Φιλοθέη Μακριδάκη
Σημαντική πρωτοβουλία Θεοδωρικάκου για την εστίαση – Αύξηση του εξωτερικού χώρου
Σύγχυση με την “υποχρεωτική μάσκα” – Τι γίνεται με τα σούπερ μάρκετ
Αυτά πρέπει να κάνουμε: Τι ισχύει για χέρια, αποστάσεις και μάσκα (Πίνακες)
Exit mobile version