Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

25

Φεβρουαρίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Επίδομα για τον Μάιο: Υπολογισμός με την ημέρα – Ποιοι οι δικαιούχοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα για τον Μάιο: Υπολογισμός με την ημέρα – Ποιοι οι δικαιούχοι

Επίδομα για τον Μάιο: Ο Μάιος, θα είναι μήνας πλήρους ευελιξίας για τις επιχειρήσεις οι οποίες –ακόμη και αν δεν υπόκεινται πλέον σε αναγκαστικό κλείσιμο.

Επίδομα για τον Μάιο: Με την ημέρα θα υπολογίζεται η έκτακτη ενίσχυση που θα δικαιούται ο εργαζόμενος εφόσον παραμένει σε καθεστώς αναστολής η σύμβασή του. Για κάθε ημέρα που θα παραμένει κλειστή, θα δικαιούται το ποσό των 18 ευρώ από το κράτος αλλά και πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων, όπως γράφει το The Toc. . Και αν κληθεί από τον εργοδότη να δουλέψει με μειωμένο ωράριο εργασίας, τότε για το 50% του χρόνου απασχόλησης, θα αμείβεται ακόμη και με το 75-80% του μισθού του, καθώς ο εργοδότης θα πληρώνει αυτό που αντιστοιχεί στο ωράριο εργασίας με το κράτος να αναλαμβάνει τα υπόλοιπα.

Ο Μάιος, θα είναι μήνας πλήρους ευελιξίας για τις επιχειρήσεις οι οποίες –ακόμη και αν δεν υπόκεινται πλέον σε αναγκαστικό κλείσιμο- θα μπορούν να λειτουργούν με το 40% του προσωπικού τους κρατώντας το υπόλοιπο 60% σε αναστολή. Επίσης, θα μπορούν να ανακαλούν τις αναστολές αν κρίνουν ότι ένας εργαζόμενος χρειάζεται να επιστρέψει στη δουλειά του. Όσον αφορά στο ευέλικτο ωράριο εργασίας και την κρατική επιχορήγηση, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα καλύπτει χρονική περίοδο και πέραν του Μαΐου καθώς ο στόχος είναι να αποφευχθούν οι απολύσεις μέχρι να επιστρέψουμε πλήρως σε συνθήκες κανονικότητας.

Το μέτρο των αναστολών παρατείνεται ουσιαστικά μέχρι το τέλος Μαΐου.

Σε αυτό το διάστημα, η επιχείρηση μπορεί –εφόσον της έχει δοθεί η δυνατότητα να λειτουργήσει:

1. Να βάλει σε καθεστώς αναστολής έως και το 60% των συμβάσεων εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, οι εργαζόμενοι θα λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από το κράτος.

2. Να ακυρώσει αναστολές που βρίσκονται σε εξέλιξη αν κρίνει ότι πρέπει οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους για να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες. Αυτό θα δηλώνεται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και μένει να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία (σ.σ όπως για παράδειγμα αν ο εργαζόμενος που βρίσκεται σε αναστολή και μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαΐου αλλά έχει ήδη εισπράξει τα 800 ευρώ, θα πρέπει να επιστρέψει μέρος των χρημάτων).

Για τον Μάιο θα γίνει ένας νέος γύρος αιτήσεων από τους εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα εισπράξουν αποζημίωση με την ημέρα. Για όσους βρεθούν σε αναστολή για ολόκληρο το Μάιο επειδή οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές όλο τον μήνα (π.χ γυμναστήρια, εστιατόρια κλπ) η αποζημίωση θα φτάσει στα 533 ευρώ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις