Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Τι λέει ο Τσιόδρας για πιθανή επαναφορά των περιοριστικών μέτρων
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Τι λέει ο Τσιόδρας για πιθανή επαναφορά των περιοριστικών μέτρων

Κορονοϊός Ελλάδα: Τι γίνεται στην περίπτωση που με την άρση των μέτρων δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται.

Κορονοϊός Ελλάδα: Δεν βλέπει περίπτωση καθολικής επαναφοράς κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν από την Πολιτεία το προηγούμενο χρονικό διάστημα, στο άμεσο μέλλον, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το δήλωσε στην απάντηση σε ένα από τα δημοσιογραφικά ερωτήματα που του ετέθησαν στη διάρκεια της χθεσινής τακτικής ενημέρωσης της κοινής γνώμης για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό. “Στην περίπτωση που με την άρση των μέτρων δούμε τα κρούσματα να αυξάνονται, ποιο είναι το όριο που θα σημάνει «καμπανάκι» για επαναφορά κάποιων από αυτά και ποια μέτρα θα επιλεγούν πρώτα; Το κριτήριο θα είναι η επάρκεια ανταπόκρισης του συστήματος υγείας ή και κάποιος άλλος παράγοντας;”, ήταν η ερώτηση.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, αφού χαρακτήρισε την ερώτηση ως την πιο δύσκολη της ημέρας, είπε: “Θεωρώ ότι θα υπάρχουν ζώνες οι οποίες θα είναι πιο ελεύθερες από τη νόσο και ζώνες στις οποίες θα υπάρχει η ανάγκη να υπάρξει μια επαγρύπνηση, μια περαιτέρω παρέμβαση. Αυτό νομίζω θα γίνει περισσότερο, παρά μια καθολική επαναφορά κάποιων μέτρων”.

Πριν φθάσει σε αυτή τη διατύπωση για την επόμενη ημέρα και το τι πρέπει να περιμένουμε, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, είχε προχωρήσει σε ανάλυση και των διεθνών δεδομένων, για την πορεία της σταδιακής άρσης των μέτρων.

“Νομίζω ότι είναι το πιο δύσκολο ερώτημα από τα σημερινά αυτό. Παρακολουθώ με αγωνία την ιστορία στη Γερμανία. Δεν ξέρω αν την έχετε δει στα Μέσα. Επανέρχεται σταδιακά το Ρ τους,(σ.σ.  ο αριθμός ατόμων, που μολύνονται από ένα θετικό κρούσμα), προς τα επάνω. Αυτοί, πήραν κάποια μέτρα χαλάρωσης, ήραν κάποια μέτρα πριν λίγες ημέρες και λένε,  ότι θα περιμένουν δύο εβδομάδες,  για να δούνε προς τα πού θα πάει το πράγμα.

Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε το Ρ. Εάν δε, δούμε τέτοια σταδιακή άνοδο του Ρ, φυσικά και τα πρώτα μέτρα που θα επανέλθουν θα είναι τα μέτρα που αφορούν τις μαζικές συγκεντρώσεις ή το λιανεμπόριο. Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο πλάνο αυτή τη στιγμή, αλλά οπωσδήποτε το Ρ θα μας καθοδηγήσει. Όπως επίσης και τα στοιχεία των τοπικών επιδημιών, τα οποία ήταν πάρα πολύ σημαντικά σε αυτή τη φάση.

Η περίπτωση τοπικού lockdown

Παραδείγματος χάριν, η απόκριση στην επιδημία δεν είναι συνολική, είναι, σε πολλές της διαστάσεις, τοπική. Άρα μια τοπική διασπορά, άνω του αναμενόμενου, σε μια περιοχή της Πατρίδας μας, θα οδηγήσει πιθανώς σε ένα lockdown σε αυτή την περιοχή και μόνο. Άρα θέλει προσοχή. Κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται πάρα πολύ ειδικά με το θέμα της άρσης των μέτρων- πείραμα είναι και εξακολουθεί να είναι- μιλάνε για πράσινες ζώνες Κάποιες χώρες οι οποίες έχουν προηγμένη φιλοσοφία στο πώς αντιμετωπίζονται αυτά τα πράγματα, στρατιωτικού τύπου φιλοσοφία.

Πιο ελεύθερες από τη νόσο ζώνες

Θεωρώ ότι θα υπάρχουν ζώνες οι οποίες θα είναι πιο ελεύθερες από τη νόσο και ζώνες στις οποίες θα υπάρχει η ανάγκη να υπάρξει μια επαγρύπνηση, μια περεταίρω παρέμβαση. Αυτό νομίζω θα γίνει περισσότερο, παρά μια καθολική επαναφορά κάποιων μέτρων”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις