Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

11

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κατάργηση fax: Ριζικές αλλαγές στον τρόπο που συναλλάσσεται ο πολίτης με το Δημόσιο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατάργηση fax: Ριζικές αλλαγές στον τρόπο που συναλλάσσεται ο πολίτης με το Δημόσιο

Κατάργηση fax: Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών.

Κατάργηση fax: Ριζικές αλλαγές στον τρόπο που συναλλάσσεται ο πολίτης με το Δημόσιο αλλά και στην επικοινωνία των δημόσιων υπηρεσιών μεταξύ τους, φέρνει ο νέος Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση και ο οποίος συζητήθηκε σήμερα το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο. Το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προωθεί ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την κατάργηση του φαξ στο Δημόσιο αλλά και την υποχρέωση του Δημοσίου να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με τους πολίτες.

Για τον σκοπό αυτό, δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών. Θα είναι εγκατεστημένο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Έτσι, το Δημόσιο θα αποκτήσει την αναγκαία και μοναδική πηγή πληροφόρησης. Επιπλέον, θεσμοθετείται η υποχρέωση δημόσιων υπηρεσιών όχι μόνο να συντάσσουν, αλλά και να εκδίδουν δημόσια έγγραφα ηλεκτρονικά, κάνοντας χρήση της ψηφιακής υπογραφής ή σφραγίδας. Την ίδια δυνατότητα θα έχουν πολίτες κι επιχειρήσεις. Για τον Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο κ. Πιερρακάκης συγκρότησε ειδική ομάδα με συντονιστή τον γενικό γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, Λεωνίδα Χριστόπουλο, ενώ ενεργή συμμετοχή έχει και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Le Figaro: Ο Πιερρακάκης έκανε την έκπληξη

Για περιορισμό της γραφειοκρατίας, «το πιο εντυπωσιακό θύμα του Covid-19 στην Ελλάδα» έκανε πρόσφατα λόγο στην διαδικτυακή της έκδοση η γαλλική Le Figaro. Όπως προσθέτει επρόκειτο για «μια Λερναία Ύδρα εξαπλωμένη που καθυστερεί την πρόοδο της χώρας σε όλα τα επίπεδα, από τις εγγραφές στο Πανεπιστήμιο μέχρι τις προσλήψεις στο Δημόσιο ή ένα απλό πιστοποιητικό γέννησης».

Ειδικότερα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη: «αυτός ο νέος πολιτικός, διπλωματούχος του Χάρβαρντ έκανε την έκπληξη κατά την ανακοίνωση της επιβολής περιορισμού της κυκλοφορίας, καθιερώνοντας την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση μέσω SMS, διαδικασίας αντίστοιχης με το «υποτιμητικό πιστοποιητικό».  Οι Έλληνες μπορούν να στείλουν ένα δωρεάν SMS στο 13033, με το όνομά τους και αναφέροντας μία από έξι δυνατές επιλογές εξόδου. Ελάχιστα δευτερόλεπτα από την αποστολή, έρχεται μια απάντηση επιβεβαίωσης. Στο παραπάνω, να προστεθεί και ένα προειδοποιητικό μήνυμα από τον αριθμό 112 που εστάλη τρεις φορές, ζητώντας από τους πολίτες να παραμείνουν σε περιορισμό».

Ωστόσο σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης λαμβάνει τα εύσημα και από τον ελληνικό λαό, καθώς σύμφωνα με τελευταία έρευνα της Interview ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης βαθμολογείται με 8,1 / 10 για το έργο του την περίοδο του κορωνοϊού.

Επιπλέον, στο θέμα της Le Figaro γίνεται λόγος και για την απλούστευση διαδικασιών όσον αφορά την χορήγηση πιστοποιητικών και εγγράφων, όπως το πιστοποιητικό γέννησης, ενώ το δημοσίευμα σχολιάζει ότι «η ελληνική Διοίκηση αλλάζει αναγκαστικά. Ο γόρδιος δεσμός της γραφειοκρατίας δεν έχει κοπεί ολοκληρωτικά ακόμη, ωστόσο οι αρχές επιθυμούν να επωφεληθούν από αυτήν την περίοδο της απομόνωσης για να εδραιώσουν τη στήριξη του κόσμου στην ψηφιοποίηση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις