Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Ποια μάσκα προστατεύει: Χειρουργικές ή υφασμάτινες, τι να επιλέξω
ΕΛΛΑΔΑ

Ποια μάσκα προστατεύει: Χειρουργικές ή υφασμάτινες, τι να επιλέξω

Ποια μάσκα προστατεύει: Από την Δευτέρα η χρήση της μάσκας όχι απλά γίνεται υποχρεωτική, αλλά επιφέρει και πρόστιμο σε ορισμένες περιπτώσεις, της τάξεως των 150 ευρώ.

Ποια μάσκα προστατεύει: Οι μάσκες γίνονται από τη Δευτέρα υποχρεωτικές. Είναι όμως όλες το ίδιο κατάλληλες; Ποια είναι η σωστή τους χρήση; Υποχρεωτική καθίσταται από τη Δευτέρα 4 Μαΐου η χρήση μάσκας, στο πλαίσιο προστασίας των πολιτών από τον κορονοϊό. Στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων, θα ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες.

Πιο συγκεκριμένα:

– Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Ειδικότερα για την χρήση μάσκας:

-Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζομένους και πελάτες σε κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή. Και από εργαζομένους σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

-Αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας (υφασμάτινης ή άλλης) σε όλους τους κλειστούς χώρους από εργαζόμενους και πελάτες και στα ΜΜΜ.

Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μίλησε στην ΕΡΤ για τη σωστή χρήση της μάσκας και για την καταλληλότητα των χειρουργικών μασκών μίας χρήσης και των υφασμάτινων αντίστοιχα.

Όπως είπε, η χρήση της υφασμάτινης μάσκας δεν αρκεί για να προστατεύσει κάποιον από σταγονίδια, αρκεί μόνο για ψυχολογικούς λόγους και για την αποφυγή επιβολής προστίμου.

Η χειρουργική μάσκα μίας χρήσης είναι εκείνη που προστατεύει, ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίον πρέπει να χρησιμοποιείται, είναι πολύ συγκεκριμένος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις