Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Νοεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης live: Διάγγελμα πρωθυπουργού για την άρση των μέτρων
ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

Μητσοτάκης live: Διάγγελμα πρωθυπουργού για την άρση των μέτρων

Μητσοτάκης live: Μετά από ατελείωτες ημέρες σε καραντίνα, οι Έλληνες ετοιμάζονται να επιστρέψουν - αν και με αυστηρά μέτρα - στην κανονικότητα.

Μητσοτάκης live: Το πλάνο της σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση.  Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το σχέδιο της κυβέρνησης θα παρουσιαστεί αναλυτικά από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκη Σκέρτσο και θα εξειδικευτεί ανά τομέα, από τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο Νίκο Παπαθανάση, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για Θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών Θοδωρή Λιβάνιο και τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για Θέματα Μεταφορών, Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Τα νέα μέτρα – Τι ανοίγει

Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα. Αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών. Αναφέρω ενδεικτικά: Βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ και καταστήματα αθλητικών ειδών. Όπως και τα κομμωτήρια, πάντα όμως με ραντεβού. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει την Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων. Αυτά θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου. Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών

Μετά από τις εισηγήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής μπορώ σήμερα να ανακοινώσω τους άξονες μιας «γέφυρας ασφάλειας» προς τη νέα καθημερινότητα: Από την επόμενη Δευτέρα, 4 Μαΐου, αίρονται οι περιορισμοί στην μετακίνηση των πολιτών. Καταργούνται, με άλλα λόγια, η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS. Θα εξακολουθήσουν, όμως, να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού της κατοικίας μας.

Για τον τομέα της εστίασης και τα ξενοδοχεία

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως: Την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.

Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο.

Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός: Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη.

Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αύριο, η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών.

Ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τις εκκλησίες

Επιτρέψτε μου, εδώ, μία αναφορά στην Εκκλησία: Ευχαριστώ τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία μας. Δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα. Αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους. Από τις 4 Μαΐου οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία. Και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες. Πάντα όμως με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Πρωτομαγιά 2020: Αυστηρά μέτρα, χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους

Μέτρα που θα είναι αντίστοιχα με εκείνα του Πάσχα αλλά θα έχουν ηπιότερη μορφή, ετοιμάζει η Πολιτεία για την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Οι έλεγχοι για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που θα ισχύσουν όπως είναι αναμενόμενο και την Πρωτομαγιά, θα είναι αυστηροί.  Αναλυτικότερα, στη «μάχη της μαργαρίτας» όπως ονομάζεται, για την αποτροπή συνωστισμού και άσκοπων μετακινήσεων, η ΕΛ.ΑΣ. θα… ρίξει 3.000 αστυνομικούς.

Το σχέδιο να προβλέπει 150 περιπολίες ανά τομέα της Αττικής. Ηχογραφημένα μηνύματα θα μεταδίδονται από τα μεγάφωνα των περιπολικών ενώ δεν αποκλείεται να γίνει ξανά χρήση drones. Για μία ακόμα φορά οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί στις Εθνικές Οδούς, στην Αττική Οδό και σε μεγάλους οδικούς άξονες όπως οι λεωφόροι Μαραθώνος, Μαρκοπούλου και Πεντέλης. Στο μικροσκόπιο των αρχών είναι αυτή τη φορά και οι ορεινοί όγκοι της Αττικής και αναμένεται να τεθούν σε κλοιό Πάρνηθα, Πεντέλη και Υμηττός. Δεν αποκλείεται να διπλασιαστεί και πάλι το πρόστιμο στα 300 ευρώ για μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη.

«Πονοκέφαλος» οι διαδηλώσεις

Οι διαδηλώσεις που θέλουν να κάνουν τα συνδικάτα ανήμερα της Πρωτομαγιάς προβληματίζουν ιδιαίτερα την Αστυνομία. Ήδη το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ έχει προαναγγείλει πορεία στην πλατεία Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζουν πως δεν μπορούν να γίνουν συγκεντρώσεις, καθώς μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Μάλιστα πρότειναν να γίνουν οι συγκεντρώσεις το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των μέτρων. Κι άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, εκτός του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ αλλά και αντιεξουσιαστές, έχουν ανακοινώσει συγκεντρώσεις στις 10:30 στα Χαυτεία και πορεία προς τη Βουλή, ενώ στις 11:00 έχουν ανακοινώσει πορεία οι διανομείς φαγητού με τα δίκυκλά τους. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ έχει ανακοινώσει 24ωρη απεργία.

Δείτε ακόμη

Κι ο κορονοϊός φοβέρα θέλει
Covid 19: Πώς λίγα λεπτά στον ήλιο μπορούν να μας βοηθήσουν
Θετικές στον ιό δύο νοσηλεύτριες και μία καθαρίστρια στο ΑΧΕΠΑ
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις