Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Έλλειψη εργατικών χεριών στη γεωργία
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Έλλειψη εργατικών χεριών στη γεωργία

Κορονοϊός Ελλάδα: Προβλήματα στη συγκομιδή της φετινής γεωργικής παραγωγής ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα ελλείψει εργατών

Κορονοϊός Ελλάδα: Η κρίση του κορονοϊού, πέρα από τα όσα άλλα επέφερε ατομικά και συλλογικά στη ζωή μας, είχε και μια παράπλευρη συνέπεια, η οποία μόλις τώρα αναδείχθη. Το γεγονός ότι χιλιάδες εποχικοί εργάτες –κυρίως από την Αλβανία, αλλά και άλλες βαλκανικές χώρες- αναχώρησαν μαζικά τον Μάρτιο για τις πατρίδες τους, προκάλεσε έλλειψη εργατικών χεριών για τη συγκομιδή της γεωργικής παραγωγής. Κι αυτό γιατί αδυνατούν να επιστρέψουν λόγω της απαγόρευσης μετακίνησης στα σύνορα εξαιτίας της πανδημίας. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα – που ετοιμάζεται για την συγκομιδή των ροδάκινων- αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Φυσικά, το γεγονός έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε παραγωγούς, αλλά και εξαγωγείς νωπών οπωροκηπευτικών και άλλων αγροτικών προϊόντων που ζητούν διευκόλυνση επανεισόδου τους στην Ελλάδα, μόλις αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Ειδικά, στους νομούς Ημαθίας και Πέλλας, όπου καλλιεργούνται μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και άλλων φρούτων, στις αρχές Μαΐου αρχίζει η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών κερασιού και οι αγρότες αναζητούν απεγνωσμένα εργάτες. Εκτιμήσεις εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα στους δύο παραπάνω νομούς, αναφέρουν ότι, όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και φέτος θα χρειαστούν περισσότεροι από 10.000 εργάτες, στη συντριπτική πλειοψηφία αλλοδαποί, οι οποίοι όμως, μέχρι στιγμής αναζητούνται.

Κορονοϊός Ελλάδα: «Πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας»

«Η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης του πρωτογενούς τομέα είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να γίνει άμεσα. Η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της φετινής χρονιάς είναι σημαντικότερη από κάθε άλλη χρονιά. Ήδη πολλές καλλιεργητικές εργασίες ξεκίνησαν με αναζήτηση εργατικών χεριών χωρίς αποτέλεσμα όμως από τους αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας. Ο επαναπατρισμός ωστόσο των εργατών από τις χώρες της Βαλκανικής και η αδυναμία όσων παρέμειναν στην χώρα μας να μετακινηθούν από και προς τις περιοχές στις οποίες υπάρχει ανάγκη εποχικών εργατών, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα… Ο κίνδυνος διατάραξης της ροής της εφοδιαστικής αλυσίδας στον αγροδιατροφικό τομέα στο εσωτερικό της χώρας μας αλλά και στην Ευρώπη είναι πλέον ορατός», αναφέρει σε επιστολή του που απευθύνει προς τους αρμόδιους υπουργούς ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.

«Κίνητρα σε νέους Έλληνες»

Επίσης, ο κ. Κασαπίδης, προτείνει την παροχή κινήτρων σε Έλληνες νέους για εργασία στον αγροτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η αγροτική παραγωγή της χώρας πρέπει να βασίζεται σε ελληνικά χέρια. Η κρισιμότητα της φετινής χρονιάς λόγω κορονοϊού και των δυσμενών επιπτώσεων του στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον κ. Κασαπίδη, αναδεικνύουν εμφατικά το στρατηγικό ρόλο του αγροτικού τομέα παράλληλα με τη σοβαρή έλλειψη εργατικών χεριών.

Επικοινωνία Μητσοτάκη-Ράμα

Για το συγκεκριμένο θέμα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την εβδομάδα που μας πέρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα. Στόχος της συζήτησης ήταν η εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης της μετακίνησης των εργατών με την παράλληλη διασφάλιση των απαραίτητων κανόνων προφύλαξης από τη διάδοση του κορονοϊού.

Δείτε ακόμη

O Aρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζητεί να ανοίξουν οι εκκλησίες

Δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Πατέρας πυροβόλησε και σκότωσε τον γιο του

Και μετά την καραντίνα τι; Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ περιγράφει τη νέα μας ζωή

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις