Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τραμπ – οικονομία: Ο κορονοϊός “θερίζει” τις ΗΠΑ κι ο πρόεδρος ανακοινώνει σταδιακή επανεκκίνηση
ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Τραμπ – οικονομία: Ο κορονοϊός “θερίζει” τις ΗΠΑ κι ο πρόεδρος ανακοινώνει σταδιακή επανεκκίνηση

Τραμπ - οικονομία: Το σχέδιο «Opening Up America Again» ανακοίνωσε την Πέμπτη και επισήμως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ξεκινά την 1η Μαΐου και περιλαμβάνει τρεις φάσεις.

Τραμπ – οικονομία: Στην κρίση των κυβερνητών θα είναι η άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, όπως αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, πριν 24 ώρες ανακοίνωνε πως θα έχει ευχάριστα νέα για τις αγορές στις ΗΠΑ, προαναγγέλλοντας πως ξεκινά άμεσα η επανεκκίνηση της οικονομίας. Σήμερα το πρωί, λίγο πριν τις επίσημες ανακοινώσεις από τον Λευκό Οίκο, ανέφερε πως είναι στο χέρι των κυβερνητών το πως και πότε θα αρχίσουν την άρση των μέτρων, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να μπει και πάλι στο καθημερινό του πρόγραμμα.

«Εσείς θα αποφασίσετε. Θα είμαστε στο πλευρό σας και θα κάνουμε τη χώρα να επαναλειτουργήσει ξανά. Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει στις δουλειές του», φέρεται να είπε ο Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους κυβερνήτες των 50 Πολιτειών, σύμφωνα με τους New York Times. Άφησε στην «απόλυτη δικαιοδοσία» τους το πως θα πράξουν ανά Πολιτεία με την άρση των μέτρων, χωρίς να κάνει καν προσπάθεια, όπως τονίζετε, για να τους πιέσει να ακολουθήσουν τα δικά του «θέλω».

Τα τρία στάδια άρσης των μέτρων που ανακοινώνει ο Τραμπ

Λίγο αργότερα, από τον Λευκό Οίκο, επιβεβαίωσε την είδηση και έδωσε μία γενική οδηγία για όλες τις Πολιτείες στην οποία έχει δώσει τον τίτλο «Ανοίγοντας ξανά την Αμερική». Σύμφωνα με την οδηγία, η κάθε Πολιτεία θα αποφασίζει ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς λόγω της έκτασης της χώρας, τα δεδομένα από την μία Πολιτεία στην άλλη, είναι εντελώς διαφορετικά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι Πολιτείες θα αποφασίσουν σε πρώτη φάση το πως θα αρθούν τα μέτρα σταδιακά, αλλά θα συνεχιστεί ο περιορισμός στις συγκεντρώσεις, καθώς δεν θα επιτρέπεται να βρίσκονται πάνω από 10 άτομα μαζί. Θα παραμείνει η προτροπή εργασίας από το σπίτι όσο είναι δυνατόν, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.

Όσον αφορά εστιατόρια, θέατρα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.α., θα επιτραπεί να επαναλειτουργήσουν, αλλά κάτω από αυστηρά πρωτόκολλα, όπως και τα γυμναστήρια, όπου θα πρέπει να υπάρχει μία ασφαλής απόσταση μεταξύ των επισκεπτών. Αντίθετα, τα μπαρ θα παραμείνουν κλειστά. Στην δεύτερη φάση θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία, αλλά θα συνεχιστούν οι συστάσεις για αποφυγή συγκεντρώσεων σε χώρους άνω των 50 ατόμων. Στην τρίτη φάση, οι Πολιτείες που δεν θα έχουν κρούσματα πλέον, θα μπορούν να επιστρέψουν σταδιακά στην καθημερινότητά τους, με άνοιγμα των επιχειρήσεων, επισκέψεις στα νοσοκομεία, ενώ μεγάλες εγκαταστάσεις θα λειτουργούν κανονικά χωρίς πρωτόκολλα για αποστάσεις μεταξύ πολιτών, ενώ ακόμη θα ανοίξουν και τα μπαρ.

Ανά 14 ημέρες θα γίνεται επανέλεγχος της κατάστασης ώστε να αποφασίζουν οι κυβερνήτες αν πρέπει να προχωρήσουν στην επόμενη φάση ή να παραμείνουν στα υπάρχοντα μέτρα, ανάλογα με τους αριθμούς κρουσμάτων. Δεν δόθηκαν χρονοδιαγράμματα από τον Λευκό Οίκο.

Τραμπ: Στο χέρι σας να αρθούν τα μέτρα και πριν την 1η Μαΐου

Ο Τραμπ ήθελε μέχρι την 1η Μαΐου να αρθούν τα μέτρα και είπε πως 29 Πολιτείες είναι ήδη έτοιμες να προχωρήσουν σε άρση των μέτρων ίσως και πριν από την συγκεκριμένη ημερομηνία. «Κάποιοι είστε έτοιμοι να ανοίξετε νωρίτερα τις Πολιτείες. Αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μπορείτε να το κάνετε πριν την 1η Μαΐου. Αλλά μπορείτε να πάρετε και τον χρόνο σας», είπε στους κυβερνήτες, ενώ λίγο μετά, στην συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε την δήλωση τονίζοντας πως «κάποιοι κυβερνήτες είναι σε εξαιρετική κατάσταση. Έχουν κάνει καλή δουλειά και τους είπα πως μπορούν να προχωρήσουν σε άρση των μέτρων αν είναι έτοιμοι. Είμαστε ένα παζλ με 50 διαφορετικά κομμάτια και κάθε Πολιτεία είναι σε διαφορετική κατάσταση. Η Νέα Υόρκη περνά πολύ δύσκολες στιγμές για παράδειγμα. Αλλες Πολιτείες όχι».

Ο Τραμπ θέλει να ανοίξει και πάλι την χώρα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, κάτι που πολλοί επιστήμονες και κυβερνήτες φοβούνται πως θα φέρει δεύτερο κύμα ασθενειών. Ο Τραμπ τονίζει καθημερινά πως τα τεστ φέρνουν αποτελέσματα, καθώς γίνονται δεκάδες χιλιάδες σε 24ωρη βάση. «Το 30% των περιοχών μας δεν έχει κρούσματα την τελευταία εβδομάδα. Πρέπει να κρατήσουμε την υγεία των πολιτών, αλλά και αυτή της οικονομίας. Συνδέονται το ένα με το άλλο. Ο κόσμος θέλει να επιστρέψει στη δουλειά του. Κάνουμε εξαιρετική δουλειά. Πρέπει να επαναφέρουμε την οικονομία και γρήγορα», είπε μεταξύ άλλων στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Από την πλευρά του ο Δρ. Αντονι Φαούτσι τόνισε πως πρόκειται για ένα «εξαιρετικό πρόγραμμα» και πως δεν αποκλείεται να υπάρχουν πισωγυρίσματα και να επιστρέψουν περιοχές σε έκτακτα μέτρα, ανάλογα με τα δεδομένα ανά περίοδο, καθώς θεωρεί δεδομένο πως ο κορωνοϊός «δεν πρόκειται να μας αφήσει σύντομα».

Τραγικές ώρες

Ξεπεράστηκε τη Μεγάλη Πέμπτη το όριο των 30.000 θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονταν σχεδόν 33.000 θάνατοι ως το βράδυ, κατά δεδομένα που συγκεντρώνει σε πραγματικό χρόνο το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

4.491 θάνατοι μέσα σε 24 ώρες

Σύμφωνα με αυτή την πηγή, τη Μεγάλη Πέμπτη ως τις 20:30 τοπική ώρα (ημερώματα Μεγάλης Παρασκευής στις 03:30 ώρα Ελλάδας) διαπιστώθηκαν 4.491 επιπλέον θάνατοι σε 24 ώρες. Πρόκειται, μακράν, για τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα μέσα σε ένα 24ωρο, όμως μάλλον ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει περιπτώσεις θανάτων που «πιθανόν συνδέονται» με την ασθένεια COVID-19, αλλά δεν εντάσσονταν στον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας μέχρι τώρα.

Αυτή την εβδομάδα, οι Αρχές στην πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι προσθέτουν 3.778 θανάτους που «πιθανόν» οφείλονταν στον κορωνοϊό στον επίσημο απολογισμό. Συγκριτικά, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ως τις 23:00 ώρα Ελλάδας έκαναν λόγο για συνολικά 31.071 θανάτους, συμπεριλαμβανομένων 4.141 που πιθανόν οφείλονταν στην COVID-19.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, είναι η χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Ιταλία (22.170 νεκροί), την Ισπανία (19.315) και τη Γαλλία (17.941). Η ισχυρότερη δύναμη του πλανήτη, στην οποία έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα σχεδόν 667.800 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καταγράφει τις τρεις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλα θλιβερά ρεκόρ θανάτων.

Main Photo: Charles Deluvio, Unsplash

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις