Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα – νεκροί Ελλάδα: Η ενημέρωση για τον κορονοϊό
35 ΒΓΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΘ

Κρούσματα – νεκροί Ελλάδα: Η ενημέρωση για τον κορονοϊό

Κρούσματα - νεκροί Ελλάδα: Aπό σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, έως και την Κυριακή του Πάσχα, ο κ. Τσιόδρας θα δίνει την ενημέρωση για το πώς κινείται ο κορονοϊός στην χώρα μας με γραπτή ανακοίνωση.

Κρούσματα – νεκροί Ελλάδα: To υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 17 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας και τρεις θανάτους σε ένα 24ωρο. Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 17 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.224, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά, 568 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 927 (41.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 71 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 14 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 35 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 108 θανάτους συνολικά στη χώρα. 29 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη και το 89.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από τις 9 βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και την Δευτέρα του Πάσχα τα μεσάνυχτα η κατ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (κωδικός Β4) θα ελέγχεται «σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς» από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα. Στόχος είναι να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις για όσους σχεδιάζουν να μεταβούν σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια και να σημειωθεί συνωστισμός τόσο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για το τραπέζι με τη μαγειρίτσα, μετά την Ανάσταση, όσο και για την Κυριακή του Πάσχα για το σούβλισμα του οβελία.

Σοβαρές ελπίδες για τους ασθενείς του κορωνοϊού από το αντιϊκό φάρμακο remdesivir

Τη γρήγορη ανάρρωση των ασθενών Covid-19 κατάφερε να πετύχει το πειραματικό φάρμακο remdesivir, με τους περισσότερους από αυτούς μάλιστα να παίρνουν εξιτήριο μέσα σε μερικές ημέρες. Οι ασθενείς με Covid-19 συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές του Πανεπιστημίου του Σικάγο είχαν όλοι σημαντικά αναπνευστικά προβλήματα και πυρετό, όμως βγήκαν από το νοσοκομείο μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, αναφέρει το CNNi επικαλούμενο δημοσίευμα του STAT news, το οποίο μετέδωσε πρώτο την είδηση αφού βρέθηκε στην κατοχή τους βίντεο συνομιλίας γύρω από τη δοκιμή. «Το καλύτερο είναι ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο, κι αυτό είναι υπέροχο. Είχαμε μόνο δύο ασθενείς που κατέληξαν», ακούγεται να λέει στο βίντεο η δρ. Kathleen Mullane, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, η οποία ηγείται της κλινικής δοκιμής.

Στη πρώτη κλινική δοκιμή στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου συμμετείχαν 125 ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας και από αυτούς, οι 113 ήταν σε σοβαρή κατάσταση. Την περασμένη Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είπε ότι το remdesivir έδειξε δυναμική απέναντι στον Covid-19. Σύμφωνα με την εταιρεία, στις κλινικές δοκιμές της θα συμμετέχουν συνολικά τέσσερις χιλιάδες εθελοντές. H ϊδια η εταιρεία Gilead ανέφερε ότι αναμένει τα αποτελέσματα της δοκιμής στο τέλος του μήνα.

«Κατανοούμε την επείγουσα ανάγκη για θεραπεία COVID-19 και το ενδιαφέρον που έχει προκύψει για δεδομένα σχετικά με το ερευνητικό αντιιικό φάρμακο remdesivir», δήλωσε η εταιρεία στο CNNi, τονίζοντας ωστόσο ότι μερικές ιστορίες για τους ασθενείς είναι ακριβώς αυτό – ιστορίες. «Το σύνολο των δεδομένων πρέπει να αναλυθεί για να εξαχθούν συμπεράσματα από τη δοκιμή. Οι ανεκδοτικές αναφορές, παρόλο που ενθαρρύνουν, δεν παρέχουν τη στατιστική ισχύ που απαιτείται για τον προσδιορισμό του προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του remdesivir ως θεραπεία για το Covid-19» καταλήγει το σχόλιο.

Κορωνοϊός: Οι ηλικιωμένοι δεν θα βγουν σύντομα έξω – Ποιοι θα κάνουν πρώτα τα μαζικά τεστ

Την ανάγκη οι ηλικιωμένοι να παραμείνουν στα σπίτια τους τόνισε για ακόμη μία φορά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας. «Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότεροι είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες όσο υπάρχει διασπορά του ιού», επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο καθηγητής κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε επίσης ότι τα άτομα τρίτης ηλικίας και όλοι όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις θα είναι οι τελευταίοι για τους οποίους θα αρθούν τα μέτρα. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε από ηλικιωμένο για να πει ότι είναι επικίνδυνο να «ανοίξουμε» τις επαφές για τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους.

«Είναι επικίνδυνο για τους ίδιους και δυστυχώς δεν θα ήταν σωστό σε αυτή τη φάση να δουν και να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. «Θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, αλλά αυτό δεν θα γίνει πολύ σύντομα», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο είναι χαμηλό το επίπεδο της ανοσίας. Ο ίδιος τόνισε ότι η Επιτροπή δεν είναι προφήτες για να γνωρίζει ακριβώς πότε θα τελειώσει η πανδημία, όμως καθώς η δραστηριότητα της νόσου είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας, ενδέχεται να καταφέρουμε σύντομα να «ανοίξουμε τις πόρτες μας στους ηλικιωμένους».

«Αν τα μέτρα δουλέψουν και δεν έχουμε διασπορά στην κοινότητα θα έρθει σύντομα αλλά όχι πολύ σύντομα. Δεν θέλω τα πω πότε. Δεν είμαστε προφήτες. Θα δούμε δεδομένα και αποφασίζουμε». Όπως εξήγησε, αυτό δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς στη χώρα υπάρχει μικρό επίπεδο ανοσίας και έτσι δεν μπορούμε να «ανοίξουμε εύκολα τις πόρτες στις μεγάλες ηλικίες, διότι κινδυνεύουν». Αυτό θα καταστεί δυνατό όταν θα υπάρχει μηδενική κίνηση του ιού στη χώρα, δηλαδή κανένα καταγεγραμμένο κρούσμα επί μία εβδομάδα, ή όταν θα υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο.

Ποιοι θα κάνουν πρώτοι τα μαζικά τεστ

Αναφερόμενος στο ζήτημα των μαζικών τεστ που θα γίνουν στην επόμενη φάση, εξήγησε ότι ο μαζικός έλεγχος αφορά αρχικά «όσους είναι στην πρώτη γραμμή, γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και όσους έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες». Ανέφερε, τέλος, ότι οι πρόσφυγες, οι κλειστές δομές όπως τα σωφρονιστικά ιδρύματα και άλλοι χώροι όπου η διασπορά μπορεί να είναι εύκολη και γρήγορη θα αποτελέσουν τις πρώτες περιοχές ελέγχου. Προσαρμοζόμαστε στη γνώση για τα φάρμακα και δεν κάνουμε του κεφαλιού μας

Αναφερόμενος στις θεραπείες, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «όλοι οι ασθενείς στη χώρα μας έχουν την ευκαιρία να παίρνουν τις υπάρχουσες θεραπείες», οι οποίες δίδονται και στον υπόλοιπο κόσμο για τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε τρεις θεραπείες και μία 4η που, όπως είπε, προστέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες. «Περιμένουμε με αγωνία τις πρώτες δημοσιεύσεις για την χλωροκίνη και βλέπουμε με προσοχή τα προβλήματα που υπήρξαν στο καρδιογράφημα» και άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ανέφερε. Όπως είπε, και στη χώρα μας «πάρα πολλοί άνθρωποι έχουν πάρει χλωροκίνη» επισημαίνοντας πως «δεν βλάψαμε κανέναν, αν κάτι κάναμε το κάναμε για να βοηθήσουμε και βοηθήσαμε».

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι όλοι οι επιστήμονες στη χώρα μας παρακολουθούν τις διεθνείς ανακοινώσεις που σχετίζονται με τα πρωτόκολλα χορήγησης φαρμάκων και κατέληξε λέγοντας «προσαρμοζόμαστε στην γνώση, δεν κάνουμε του κεφαλιού μας». Τέλος, ανέφερε ότι η ΗΔΙΚΑ με ειδική πλατφόρμα θα καταγράφει του Έλληνες ασθενείς και τις θεραπείες που έλαβαν διαχρονικά για τον κορωνοϊό.

Δείτε ακόμη

Το συγκινητικό αντίο ασθενούς στον πατέρα της, στο νοσοκομείο «Αττικόν»

Αυτός ο τόσο πολύ μικρός μας έκλεισε φοβισμένους στα σπίτια μας – Το σοκαριστικό βίντεο του Κανάκη

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις