Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα: Ο Τσιόδρας για τις μάσκες και την πρώτη φάση σταδιακής άρσης των μέτρων
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα: Ο Τσιόδρας για τις μάσκες και την πρώτη φάση σταδιακής άρσης των μέτρων

Κορονοϊός Ελλάδα: Ο καθηγητής, παρέθεσε τα κριτήρια με βάση τα οποία αξιολογείται η κατάσταση με τον ιό και γίνονται οι εισηγήσεις στην Πολιτική Ηγεσία για την άρση μέτρων περιορισμού.

Κορονοϊός Ελλάδα: Θα βγούμε δειλά και προσεκτικά από το σκοτεινό τούνελ του ύπουλου, αόρατου κορωνοϊού, φορώντας τις μάσκες μας! Τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού, που θα κινείται, μετά την αρχική, σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Μετρό κλπ), σε μικρής χωρητικότητας καταστήματα, σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και βέβαια πολλούς άλλους χώρους.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το αποκάλυψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος άφησε να γίνουν γνωστές κάποιες από τις θέσεις του και τα κριτήρια με τα οποία θα αποφασιστεί η σταδιακή άρση των μέτρων. Κάτι τέτοιο δήλωσε ίσως ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή μετά το Πάσχα. Ειδικά για το θέμα της χρήσης μάσκας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, τόνισε. Αυτό,  που αφορά τη χρήση μάσκας από τον πληθυσμό, το έχουμε συζητήσει αρκετά και με βάση την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα, θεωρήσαμε ότι ήταν καλύτερο να αποφύγουμε την ψευδαίσθηση της ασφάλειας που δίνει η μάσκα, αλλά σίγουρα όλο και περισσότερο αυξάνει η συζήτηση για χρήση της, ιδιαίτερα όταν κανείς φτάνει στην άρση των μέτρων.

Και ιδιαίτερα για κάποιους ειδικούς χώρους που παρατηρείται συνωστισμός, χώρους οι οποίοι έχουν σημασία για τη Δημόσια Υγεία, που ούτως ή άλλως εφαρμόζεται τώρα και θα πρέπει να εφαρμόζεται, και μας ανησυχεί το να μην εφαρμόζεται και κάποιους άλλους πληθυσμούς. Θα ακούσετε για αυτό και ενδεχομένως να είναι ένα από τα μέτρα της επόμενης φάσης.  Δηλαδή, η χρήση μάσκας πρέπει να γίνεται αναγνωρίζοντας κανείς τα μείον, τα μειονεκτήματα της χρήσης μάσκας, την ανάγκη της σε κάποιους ειδικούς χώρους, παραδείγματος χάριν, αν έχεις μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία λειτουργούν στο φουλ, όταν είσαι σε αυτή την φάση της άρσης των μέτρων ή σε κάποιους μεμονωμένους χώρους, όπως οι χώροι των μικρών καταστημάτων ή οι χώροι φυσικά των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας ή των υπηρεσιών υγείας.

Εκεί είναι πολύ σημαντικό να τηρείται και φυσικά μας ανησυχεί να μην τηρείται. Δεν θα πρέπει να μην τηρείται. Είναι πάρα πολύ σημαντικό”.

Τα κριτήρια για τις αποφάσεις

Στη συνέχεια ο καθηγητής, με αφορμή άλλη ερώτηση δημοσιογράφου, παρέθεσε τα κριτήρια με βάση τα οποία αξιολογείται η κατάσταση με τον ιό και γίνονται οι εισηγήσεις στην Πολιτική Ηγεσία για την άρση μέτρων περιορισμού. “Κύριε Τσιόδρα”, ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Κεφαλογιάννη, “με δεδομένο ότι θα τηρηθούν τα μέτρα και το Πάσχα θα έχουμε περαιτέρω μείωση των κρουσμάτων, οι επιστήμονες θα λάβετε υπόψη σας την ήδη επιβαρυμένη ψυχική και οικονομική κατάσταση των πολιτών, πριν εισηγηθείτε συνέχιση ή άρση των μέτρων;

Αρκούν μόνο τα αριθμητικά δεδομένα – μηδενικά κρούσματα – για να εισηγηθείτε άρση των μέτρων ή σας προβληματίζει το γεγονός ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί η ανοσία στην κοινότητα”.

Τσιόδρας: Νομίζω όλα μαζί είναι. Δεν περιμένεις φυσικά να δεις μηδέν κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα, έτσι; Και βλέπετε ότι στον περισσότερο κόσμο αυτή τη στιγμή που κάνει τη συζήτηση για άρση των μέτρων – και πιστέψτε με και εμείς την κάνουμε τη συζήτηση σε συνεργασία με την ηγεσία – ο κύριος αριθμητικός δείκτης είναι αυτό το R0, η μείωση της μεταδοτικότητας στο γενικό πληθυσμό. Αυτό είναι το ένα, η μία παράμετρος.

Το σύστημα Υγείας

Η δεύτερη παράμετρος είναι η αντοχή του συστήματος υγείας, η οποία υπάρχει και ευτυχώς έγιναν και ακόμα περισσότερες ενέργειες και ενδυναμώθηκε ακόμα περισσότερο. Μπορούν να μιλήσουν άλλοι για αυτό περισσότερο από εμένα.

Οι εστίες αναζωπύρωσης

Το τρίτο, φυσικά, είναι το να ελέγχεις εστίες αναζωπύρωσης του ιού ακόμα καλύτερα. Και όσο λιγότερα κρούσματα έχεις, όσο πλησιάζεις αυτούς τους μικρούς αριθμούς, τόσο καλύτερα μπορεί να ελέγξεις τέτοιες εστίες αναζωπύρωσης του ιού.

Η ανοσία

Το τέταρτο είναι φυσικά η ανοσία, για το οποίο ακόμα δεν μπορούμε να πούμε, και κανείς στον κόσμο δεν μπορεί να πει. Όλοι λένε ότι υποκαταγράφουμε τον ιό αρκετές κλίμακες, αλλά κανείς δεν έχει δεδομένα. Και αυτά τα δεδομένα μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Και είναι τεράστια η ετερογένεια της νόσου, αυτή τη στιγμή, σε όλη την Ευρώπη. Θα το έχετε δει, θα το έχετε παρακολουθήσει. Εμείς έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες. Αυτό μάλλον σημαίνει λιγότερη ανοσία. Εξαρτάται από το επίπεδο διασποράς στον πληθυσμό, εξαρτάται από τις ασυμπτωματικές μορφές, όπως ακούγεται και γράφεται από όλους. Θεωρώ ότι θα ξέρουμε περισσότερα για αυτό τις επόμενες εβδομάδες, ίσως μέχρι το τέλος Μαΐου να έχουμε μία καλύτερη εικόνα.

Όλα αυτά, λοιπόν, τα παίρνει κανείς μαζί, τα βάζει σε μια, αυτό που λέμε ένα brain storming, μια διαδικασία σκέψης, ένα think tank ανθρώπων οι οποίοι σκέφτονται, και βλέπει πώς κινείται ο κόσμος. Ο WHO εξέδωσε οδηγίες και ειδικό πλάνο επανόδου μιας χώρας από αυτά τα μέτρα. Αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι δυναμική κατάσταση. Αν δεις και ξεφεύγει η κατάσταση, επανέρχεσαι σε μέτρα. Και αυτό θα δούμε να γίνεται με αυτό τον ιό, μέχρι να έχουμε ένα εμβόλιο. Και γιατί θα γίνεται αυτό;  Για να προστατεύσεις το σύστημα υγείας και να χτίσεις σιγά-σιγά τη συλλογική ανοσία, την οποία επικαλείται και ο δημοσιογράφος.

Οι συναθροίσεις το Πάσχα

Ο κ. Τσιόδρας, με αφορμή και τα μέτρα για τον ιδιαίτερο εορτασμό εφέτος του Πάσχα και για την αποφυγή των συναθροίσεων σε σπίτια, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει όλοι να γνωρίζουν για τους κινδύνους που εγκυμονούνται. Δεν μεταδίδεται ο ιός από τα ποτήρια και τα πιρούνια αν δεν πιεις από το ίδιο ποτήρι αν δεν χρησιμοποιήσεις το ίδιο πιρούνι. Μεταδίδεται όμως και από ένα μικρό βήχα και από την ομιλία ακόμη. “Τυχόν, λοιπόν, συναθροίσεις”, είπε, “οικογενειακά τραπέζια με παρέες, με πολλούς ανθρώπους μέσα, μπορούν πολύ εύκολα να διασπείρουν τον ιό. Αυτή είναι η ανησυχία μας, αυτό είναι το υγειονομικό πρόβλημα. Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια, αν δεν πιείς από το ίδιο ποτήρι. Μεταδίδεται όταν δεν τηρείς την υγιεινή των χεριών. Όταν είσαι ασθενής και βήχεις.

Μάλιστα μερικοί λένε ότι ακόμα και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κάποιος ο οποίος έχει ελαφρά συμπτώματα, είναι ήπια συμπτωματικός. Και για αυτό, νομίζω το καλύτερο μέτρο αυτή την εποχή, είναι να διατηρήσουμε αυτή την απόσταση. Δεν ήρθε ακόμα η ώρα να την άρουμε. Παρά το γεγονός ότι ακούτε καλά νούμερα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο για να πούμε ότι αίρονται τα μέτρα. Πιστέψτε με. Θα οδηγούσε σε μια διασπορά και ιδιαίτερα αν είχαμε και επιτρέπαμε μαζικές συγκεντρώσεις αυτήν την περίοδο. Έχω παραδείγματα τις περασμένες μέρες, και μάλιστα και μέσα στην ιατρική κοινότητα, που είχαν πολύ ήπια συμπτωματολογία και μετέφεραν τον ιό σε ανθρώπους χωρίς να το θέλουν.

Για αυτό είπα το παράδειγμα, ακόμα και ένας πονόλαιμος. Πιστέψτε με, έχω συναδέλφους με έναν πονόλαιμο που είναι φορείς του ιού σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και το «ωχ αδερφέ» και το «δεν βαριέσαι», δεν είναι για αυτήν την περίοδο. Ας το αφήσουμε λίγο. Ας το μειώσουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να μπορούμε μετά να ξελασκάρουμε την κατάσταση.

Ο ιός περιμένει την ευκαιρία

Θέλει προσοχή και νομίζω ότι είναι  φοβερή ευκαιρία για τον ιό να διασπαρεί, αν δεν τηρήσουμε τις αποστάσεις αυτήν την περίοδο. Δεν πρέπει να του τη δώσουμε. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, το έχουμε πει. Είναι ένα πράγμα αόρατο. Αλλά δεν πρέπει να του δώσουμε αυτήν την ευκαιρία αυτή τη στιγμή. Είμαστε σε καλό σημείο. Μη χαλάσουμε την εικόνα. Αυτήν την αίσθηση έχω και τα λέω απλά”.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις