Άγιο Μύρο συστατικά: Πώς παρασκευάζεται το “θείο έλαιο”

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άγιο Μύρο συστατικά: Πώς παρασκευάζεται το “θείο έλαιο”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βίκυ Καλοφωτιά

Άγιο Μύρο συστατικά: Από τι αποτελείται το Άγιο Έλαιο που είναι απαραίτητο σε όλα τα ιερά μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

13.04.2020 | 06:49

Άγιο Μύρο συστατικά: Το Άγιο Μύρο έχει πάρα πολλές ονομασίες, όπως «Έλαιον», «Άγιον Έλαιον», «Μύρον», «Άγιον Μύρον», «Μυρεψικόν Μύρον», «Έλαιον Ευχαριστίας». Αυτή όμως που ισχύει περισσότερο και υπάρχει εδώ και δύο αιώνες είναι το «Άγιον Μύρον». Μοιράζεται από το Πατριαρχείο, όπου παρασκευάζεται, σε όλα τα μέρη όπου υπάρχει Ορθόδοξη Εκκλησία. Έχει συγκεκριμένες χρήσεις, όπως για παράδειγμα ότι για να λειτουργήσει μια νέα εκκλησία πρέπει να μυρωθεί η Αγία Τράπεζα, για να βαπτιστεί ένα παιδί και να έχει μια ταυτότητα πρέπει να μυρωθεί, για να γίνει κάποιος ορθόδοξος βασιλιάς πρέπει να μυρωθεί, ή και για να αλλάξουν ετερόδοξοι που έρχονται από άλλη θρησκεία πρέπει να μυρωθούν. Αλλά και στην περίπτωση που κάποια εικόνα έχει παρουσιάσει κάτι το ξεχωριστό, όπως για παράδειγμα αν έχει δακρύσει, πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να μυρωθεί.

Τα συστατικά είναι 57, μαζί με τα αιθέρια έλαια που είναι γύρω στα 12 περίπου. Η βάση είναι βέβαια το λάδι, δεύτερο συστατικό είναι το κρασί, ανθόνερο, ροδόνερο, μαστίχι, μοσχολίβανο μεντζουβί, πιπέρι μαύρο, ινδικό φύλλο, αρωματικά κάρυα, σμύρνα, ξυλοβάλσαμο, καρποβάλσαμο κ.ά. Από τα 57 συστατικά τα 55 είναι φυτικά και τα 2 είναι ζωικής προέλευσης. Ο ινδικός μόσχος έχει την ιδιότητα να εκκρίνει από το ήπαρ μια ουσία την οποία την επεξεργάζονται οι αρωματοποιοί και την κάνουν ένα από τα πιο ακριβά αρώματα, τα οποία αποτελούν στη συνέχεια, την πρώτη ύλη της αρωματοποιίας. Υπάρχει ακόμη το άμπαρι, το οποίο βγαίνει από τη φυσητήρα φάλαινα στην Ινδονησία και αποτελεί τα περιττώματά της, τα οποία στη συνέχεια με ειδική επεξεργασία γίνονται ένα πολύ ευχάριστο άρωμα και η πιο ακριβή πρώτη ύλη του αρώματος στον κόσμο.

Exit mobile version