Πολεμικό Ναυτικό, Δένδιας: Ξεκινάμε συζήτηση για απόκτηση νέων υποβρυχιών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολεμικό Ναυτικό, Δένδιας: Ξεκινάμε συζήτηση για απόκτηση νέων υποβρυχιών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» απελευθερώνει τα σύγχρονα οπλικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού, από τα στενά όρια μιας χωρικής υπεράσπισης και «τα μετατρέπει με τις νέες δυνατότητές τους σε στρατηγικά όπλα αποτροπής»

01.07.2025 | 10:13

Την αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής άμυνας υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιθεώρηση του Στόλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα. Η επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 30 Ιουνίου στον Σαρωνικό Κόλπο, επί της φρεγάτας «Σπέτσαι». Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού μέσω της «Ατζέντας 2030» δεν αποτελεί απλώς αναβάθμιση εξοπλισμού, αλλά συνιστά αλλαγή στρατηγικού δόγματος. Όπως ανέφερε, η πρωτοβουλία «Ασπίδα του Αχιλλέα» εντάσσεται σε μια νέα αποτρεπτική εθνική στρατηγική που αξιοποιεί νέες τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη και καινοτόμα συστήματα διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε την έναρξη διαβουλεύσεων για την απόκτηση νέων υποβρυχίων, με ορίζοντα δεκαετίας, σημειώνοντας ότι τα σύγχρονα οπλικά συστήματα του Ναυτικού απελευθερώνονται από το παραδοσιακό πλαίσιο της αμυντικής χωρικής αντίδρασης και αναβαθμίζονται σε στρατηγικά μέσα αποτροπής.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις υπό παραλαβή φρεγάτες Belharra και τις δυνατότητές τους σε στρατηγικά πλήγματα και αντιαεροπορική άμυνα περιοχής, ενώ γνωστοποίησε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για νέες ιταλικές φρεγάτες που θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα πλοία τύπου S. Παράλληλα, προχωρούν ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών ΜΕΚΟ, των πυραυλακάτων τύπου Ρουσσέν, των υποβρυχίων τύπου 214 με τις νέες τορπίλες, καθώς και η ενίσχυση του στόλου με ταχέα περιπολικά, πλοία υποστήριξης, ελικόπτερα Seahawk, drones κάθετης απογείωσης και θαλάσσια αντί-drone συστήματα τύπου «Κένταυρος». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση μη επανδρωμένων θαλάσσιων μέσων, επιφανείας και υποθαλάσσιων, καθώς και στη συμμετοχή της Ελλάδας στον σχεδιασμό των φρεγατών Constellation και της ευρωκορβέτας. Στόχος είναι και η ανάπτυξη εγχώριου σχεδίου ναυτικού σκάφους, το οποίο θα χρησιμοποιείται από κοινού με το Λιμενικό Σώμα.

Όλες οι παραπάνω δράσεις, όπως επεσήμανε ο υπουργός, υλοποιούνται με τη συμμετοχή της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας σε ποσοστό 25%, ενώ τηρούνται αυστηρά οι δημοσιονομικοί κανόνες και η διαφάνεια στη διαχείριση των δημόσιων πόρων. «Στοχεύουμε σε ένα Πολεμικό Ναυτικό δέκα φορές ισχυρότερο από οποιοδήποτε έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα ο ελληνισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτό καθίσταται εφικτό χάρη στον ανθρώπινο παράγοντα – τους άνδρες και τις γυναίκες του Πολεμικού Ναυτικού – για τους οποίους έχουν δρομολογηθεί σημαντικές αυξήσεις αποδοχών, με την επόμενη να τίθεται σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2025.

Αναφερόμενος στη Ναυτική Εβδομάδα, τη χαρακτήρισε ως έκφραση της αδιάρρηκτης σχέσης της Ελλάδας με τη θάλασσα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του Πολεμικού Ναυτικού στον 21ο αιώνα για την υπεράσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Ο υπουργός συνεχάρη το προσωπικό του Ναυτικού για την άψογη παρουσία του στην επιθεώρηση, ενώ στην τελετή παρευρέθησαν επίσης η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη, εκπροσωπώντας τη Βουλή των Ελλήνων, και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού.

Exit mobile version