Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

24

Σεπτεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΣΔΟΕ: Επιχείρηση κατά της αισχροκέρδειας
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΔΟΕ: Επιχείρηση κατά της αισχροκέρδειας

ΣΔΟΕ: Κατάσχεση μετά από έγγραφο του ΕΟΦ ότι τα συγκεκριμένα διαλυτικά δεν κυκλοφορούν στη χώρας μας ως αντισηπτικά

ΣΔΟΕ: Μεγάλες ποσότητες διαλυμάτων, που διαφημίζονταν κατά κόρον τελευταία ως αντισηπτικά, χωρίς την απαιτούμενη άδεια και πάνω από 2.000 χειρουργικές μάσκες για τις οποίες δεν υπήρχαν νόμιμα παραστατικά απόκτησης, κατέσχεσαν οι «Ράμπο» του ΣΔΟΕ σε επιχείρηση που τα εμπορευόταν. Στην κατάσχεση όλων αυτών προχώρησε το ΣΔΟΕ μετά από έγγραφο που απέστειλε στην Υπηρεσία ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου ότι τα προαναφερόμενα υλικά, ειδικά τα διαλύματα, δεν κυκλοφορούσαν στη χώρα μας ως βιοκτόνα-αντισηπτικά, η πλειοψηφία των οποίων είναι εισαγωγή από την Κίνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών στο οποίο υπάγονται τα στελέχη του ΣΔΟΕ, «οι υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής έχουν εντείνει τους ελέγχους σε επιχειρήσεις που εμπορεύονται προϊόντα υψηλής ζήτησης αυτή την εποχή (αντισηπτικά, μάσκες, γάντια κ.ά.), λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, κλιμάκιο υπαλλήλων της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής διενήργησε έλεγχο σε επιχείρηση, η οποία, μεταξύ άλλων, εμπορεύεται προϊόντα ατομικής προστασίας και προσωπικής φροντίδας, και προέβη σε κατάσχεση των κάτωθι:

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Πάνω από 4.000 λίτρα διαλύματος

α) ποσότητας 4.070,95 λίτρων διαλύματος που βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της ελεγχόμενης, για την οποία διαπιστώθηκε η μη σύννομη κυκλοφορία της, αφού, σύμφωνα με έγγραφο που μας απέστειλε ο ΕΟΦ, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Υπηρεσίας μας, τα συγκεκριμένα διαλύματα, τα οποία προβάλλονταν και διαφημίζονταν ως αντισηπτικά, δεν είχαν την απαιτούμενη άδεια και, κατά συνέπεια, δεν κυκλοφορούσαν νόμιμα στη χώρα μας ως βιοκτόνα-αντισηπτικά.

β) ποσότητας 2.308 χειρουργικών μασκών για τις οποίες δεν επεδείχθησαν νόμιμα παραστατικά απόκτησης.

Είχαν εισαχθεί ως καλλυντικά

Αναλυτικότερα, σε αποθηκευτικό χώρο της ανωτέρω επιχείρησης, εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες χειρουργικών μασκών, καθώς επίσης και διαλυμάτων τα οποία είχαν εισαχθεί ως καλλυντικά στη χώρα μας, με προέλευση από Τουρκία και Κίνα. Τα παραπάνω προϊόντα διαφημίζονταν κατά κόρον τις τελευταίες εβδομάδες, μέσω καταιγισμού τηλεοπτικών εκπομπών, αλλά και μέσω διαδικτύου ως αντισηπτικά. Συγκεκριμένα, συνολικά εντοπίστηκαν 4.070,95 λίτρα (που αντιστοιχούσαν σε 55.201 τεμάχια των 100ml και 50ml) προϊόντων, τα οποία είχαν εισαχθεί ως καλλυντικά αλλά διαφημίζονταν ως αντισηπτικά, χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.

Ανακριβής δήλωση της επιχείρησης

Επίσης όσον αφορά την υποχρέωση συμμόρφωσης της επιχείρησης προς τις διατάξεις του άρθρου 2 της από 14/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Τεύχος Α 64/14.3.20) περί καταγραφής των αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά διαλύματα, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση είχε απογράψει ανακριβώς στη δήλωση που υπέβαλε ηλεκτρονικά με ημερομηνία 30/03/20, ποσότητα 2.042 τεμαχίων χειρουργικών μασκών και 1.062,95 λίτρων υγρού.

Η Γραμματεία του υπουργείου Ανάπτυξης

Τέλος, η Υπηρεσία μας έχει ήδη ενημερώσει με έγγραφό της τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία ήταν η αρμόδια Υπηρεσία για την εφαρμογή των διατάξεων της από 14/03/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί καταγραφής αποθεμάτων σε χειρουργικές μάσκες και αντισηπτικά διαλύματα, για τις δικές της κατά νόμο ενέργειες όσον αφορά τα κατασχεμένα είδη.

ΣΔΟΕ: Συνεχίζουμε την πάταξη της αισχροκέρδειας

Οι υπάλληλοι της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος, έχοντας πλήρη επίγνωση των κρίσιμων συνθηκών που βιώνει η χώρα μας, θα συνεχίσουν με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα τη μάχη για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των πολιτών”, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κορονοϊός και αστυνόμευση: «Φρένο» τον Μάρτιο σε κλοπές, ληστείες και διαρρήξεις

Τα πολύ χαρούμενα νέα: Πόσοι στην Ελλάδα βγήκαν από τις ΜΕΘ, πόσοι επέστρεψαν σπίτια τους

Δίπλα στα άτομα με αυτισμό η γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης του Δήμου Αθηναίων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις